Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne fotorecept
Keď je u nás Sviatok troch kráľov, vo Francúzsku je Sainte Epiphanie a deti dostávajú sladkosti ako u nás na Mikuláša. A pečú sa Zobraziť celý popisKeď je u nás Sviatok troch kráľov, vo Francúzsku je Sainte Epiphanie a deti dostávajú sladkosti ako u nás na Mikuláša. A pečú sa koláče, do ktorých sa vkladajú drobné figúrky, každý si niečo nájde, taká malá veštba... V Languedocu sa robí mandľová croustade.
Suroviny
| 200 g |  | 
| 500 g |  | 
| 125 g |  | 
| 70 g |  | 
| 2 ks |  | 
| 1 pl |  | 
| 150 g |  | 
| z 2 malých pomarančov |  | 
| z 2 malých citrónov |  | 
| z 1 limetky |  | 
|  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Koláč nie je náročný na čas, preto je lepšie pripraviť si všetky suroviny.   
- 
                                                    2
                                                    Mandle sparíme horúcou vodou a ošúpeme. Posekáme ich nahrubo.   
- 
                                                    3
                                                    V mise ich zmiešame s trstinovým cukrom, postrúhanou kôrou z citrusov, kandizovanými citrusmi, vodou z pomarančových kvetov a celým vajíčkom.   
- 
                                                    4
                                                    Lístkové cesto rozdelíme napoly a rozvaľkáme. Jednu časť uložíme na dno zapekacej formy,   
- 
                                                    5
                                                    naplníme zmesou posekaných mandlí a kandizovaných citrusov,   
- 
                                                    6
                                                    odkrojíme okraje tak, aby sa dali zahnúť asi na centimeter nad plnkou a zakryjeme druhým plátom cesta. Pritlačíme k spodnému, odkrojíme zvyšné prečnievajúce okraje a vrch pokrájame na "citrusové" dieliky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20 minút na prostrednej priečke rúry predhriatej na 200 stupňov.   
- 
                                                    7
                                                    Údaj je približný, čas a teplota závisí od vlastností rúry, koláč by mal byť navrchu zlatistý.   
- 
                                                    8
                                                    Rošt v rúre presunieme na najvyššiu priečku a zapneme gril. Koláč posypeme mandľovými lupienkami a práškovým cukrom.   
- 
                                                    9
                                                    Vložíme pod gril na 4-5 minút. Hotový trojkráľový koláč "croustade" by mal vyzerať takto.   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
 


5***** a palec hore!!!
tiež v e-shopoch so zdravou výživou.
Len si vybrať...
šťastíčko do vnučkinho kúska koláča :-)))
@lyali , tu ruzovu vodu zozenies na Slovensku aj napr. v Dm drogerke, tu pomarancovu som este neobjavila na Slovensku...
@babidka , mas pravdu, ten Trojkralovy kolac ma v kazdom regione, ale pokial viem, vsade sa dava iba jedna figurka do kolaca, lebo 'kral' moze byt iba jeden;-)