Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne fotorecept

amelie - fotkaamelie, 6. januára 2014
Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept)
Foto: amelie

Keď je u nás Sviatok troch kráľov, vo Francúzsku je Sainte Epiphanie a deti dostávajú sladkosti ako u nás na Mikuláša. A pečú sa Zobraziť celý popisKeď je u nás Sviatok troch kráľov, vo Francúzsku je Sainte Epiphanie a deti dostávajú sladkosti ako u nás na Mikuláša. A pečú sa koláče, do ktorých sa vkladajú drobné figúrky, každý si niečo nájde, taká malá veštba... V Languedocu sa robí mandľová croustade.

Suroviny

200 g
500 g
125 g
70 g
2 ks
1 pl
150 g
z 2  malých pomarančov
z 2  malých citrónov
z 1 limetky




Postup

  1. 1

    Koláč nie je náročný na čas, preto je lepšie pripraviť si všetky suroviny.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mandle sparíme horúcou vodou a ošúpeme. Posekáme ich nahrubo.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V mise ich zmiešame s trstinovým cukrom, postrúhanou kôrou z citrusov, kandizovanými citrusmi, vodou z pomarančových kvetov a celým vajíčkom.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lístkové cesto rozdelíme napoly a rozvaľkáme. Jednu časť uložíme na dno zapekacej formy,

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    naplníme zmesou posekaných mandlí a kandizovaných citrusov,

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    odkrojíme okraje tak, aby sa dali zahnúť asi na centimeter nad plnkou a zakryjeme druhým plátom cesta. Pritlačíme k spodnému, odkrojíme zvyšné prečnievajúce okraje a vrch pokrájame na "citrusové" dieliky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20 minút na prostrednej priečke rúry predhriatej na 200 stupňov.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Údaj je približný, čas a teplota závisí od vlastností rúry, koláč by mal byť navrchu zlatistý.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rošt v rúre presunieme na najvyššiu priečku a zapneme gril. Koláč posypeme mandľovými lupienkami a práškovým cukrom.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vložíme pod gril na 4-5 minút. Hotový trojkráľový koláč "croustade" by mal vyzerať takto.

    Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kukulienka71
tento koláč vyzerá výborne!Viem si predstaviť jeho chuť...Languedoc mi niečo pripomína...nebol tam kráľ Artuš a jeho rytieri?Francúzsko je moja srdcová záležitosť,dúfam,raz ho pochodím hore-dole.5*,KK
havino
hviezdy som ti dala hned, vodu z pomarančov síce nemám a ani som o nej nepočula, hoc u nás raciolky mám prebehnuté, ale nevadí, poradím si, veľmi sa mi páči tvoj koláčik, dakujem , ukladám
dandika1
@amelie kolacik jednoduchy,ale musi byt aj dobry,nenarocny hned ho ukladam aj vyskusam,len kde vezmem tu vodu z tych pom.. kvetov bez toho to nejde???Alebo cim to nahradit poprosila by som Vas o odpoved.Vdaka prajem zajtra pekny den<<<>>>
amelie
Ďakujem za milé komentáre. Voda z pomarančových kvetov sa používa na zjemnenie a zvýraznenie vône, je typická pre južné Francúzsko. Nič sa nestane, ak namiesto citrusovej vône zvýraznite mandľovú, je to predsa mandľový koláč:-)) takže pokojne použite mandľový likér amaretto,
pusta
mandľové zbožňujem, úžasnú sladkú pochúťku si pridala...
5***** a palec hore!!!
amelie
ďakujem, @pusta :-) koláč už zmizol...) ak vieš, kde sa na Slovensku dá kúpiť voda z pomarančových kvetov, budem ti vďačná, ak to poradíš varecháčom, ja to, žiaľ, neviem:-(
pusta
@amelie , hľadala by som vodu z pomarančových kvetov vo francúzskej predajni, v talianskej predajni, v orientálnych predajniach a špecialitách.
tiež v e-shopoch so zdravou výživou.
lyali
Tvoj koláčik je pre mňa viac ako trojkorunkoviý (traja králi, tri korunky :-) ). Ja som už tiež predtým zháňala vodu z pomarančových kvetov, ale aj z ružových kvetov v obchodíkoch so zdravou výživou, dokonca aj v lekárňach, ale neúspešne a v Žiline je ich neúrekom... Ale teraz som vygúglila toto:  eshop.gurmantravel.sk/terre-exotique/sirupy-a-vody/715-voda-z...
lyali
hohó, ...trojkorunkový... (bez i) :-)
amelie
@lyali , je mi jasné, že jazmínovú vôňu vody z pomarančových kvetov sa nedá nahradiť, ale pečenie je aj o improvizácii a možno príde na svet úplne nový koláč:-))) Voda z ružových kvetov je trošku viac mdlá, ale treba vyskúšať:-)
viera1
Hehe,pozerám,že na jednom je 100ml za 12,50€ a na druhom je 1l za 11,90€.No nekúp to za 12,50€ - BIO.
lyali
@amelie , neboj, ja veľmi rada improvizujem :-) ale tá voda ma už nejakú dobu láka a rada skúšam nové :-) ja si ju zatiaľ len predstavujem :-) a pomarančová ozaj môže dať šmrnc Tvojmu koláčiku :-)
babidka
To je vyborny "stastny" kolacik :-) Nasa dcera vcera tiez piekla trojkralovy kolac a ten bol trosilinku iny . Niekolko rokov studovala v Avignone a tam sa pecu trosku ine - marcipanovu plnku robila jemnejsiu /z jemne mletych mandli/ a pridavala tam iba jednu "stastnu" figurku. Akurat vnucka bola velmi sklamana , lebo "stasticko" si nasiel v kolaci jeden zo starych rodicov a nie ona :-) Mne tak chuti , ze sa musim krotit aby som z neho nezjedla polovicu sama...:-)
amelie
@babidka , neostáva ti nič iné, len nabudúce tajne prepašovať
šťastíčko do vnučkinho kúska koláča :-)))
francuzska1
kolac je na 5* !!!
@lyali , tu ruzovu vodu zozenies na Slovensku aj napr. v Dm drogerke, tu pomarancovu som este neobjavila na Slovensku...
@babidka , mas pravdu, ten Trojkralovy kolac ma v kazdom regione, ale pokial viem, vsade sa dava iba jedna figurka do kolaca, lebo 'kral' moze byt iba jeden;-)
medovnicek
aj mne sa veľmi páči, musím si vygoogliť tú pomarančovú vodu či sa nedá niekde u nás kúpiť
sisok
supeer, nabuduci rok vyskusam takuto obmenu galette des rois :)
astheart
S tou růžovou vodou z drogérie pozor! Kamarádka mi přivezla růžovou vodu z Turecka a hned, jak jsem k ní přivoněla, zdála se mi moc "kosmetická". A měla jsem pravdu, nehodila se do pečení, byla k použití např. jako pleťová voda. Potíž je v tom, že v obchodě si k ní nepřivoníte a ze složení se toho taky nedá moc vyčíst...
fialka1
Vyskusam zatial sme ho jednoducho kazdy rok kupili v supermarkete priznam sa ze domaci som este nejedla
amelie
určite bude lepší ako z obchodu, @fialka :-) a budeš sa tešiť, že si ho spravila sama a všetkým chutí:-)))
evekej
Ahoj amelie tiez zijem vo fr tento kolac nepoznam urcite vyskusam u nas v Bayonne sa na troch kralov jedia a robia frangipan ktore ukrivaju figurky pre deti ako to ty opisujes




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia