Foto: gordonko
.. pri túlaní po Slovensku som sa dostal aj na Pohronskú Polhoru , kde ma Zobraziť celý popis.. pri túlaní po Slovensku som sa dostal aj na Pohronskú Polhoru , kde ma ponúkli niečím čo som v živote nevidel a nejedol a pritom to bolo také dobré.... po rokoch som konečne zistil čo to bolo ,ale daľšie roky mi trvalo kým som sa k uvareniu tejto dobroty dostal ..... možno sa trochu vzdialim od pôvodného receptu , ale aj toto chutí skvele a je to sýté
príprava
Postup
-
1
potrebné suroviny
-
2
z polohrubej múky , soli a vody si vypracujeme cesto .... nemalo by byť tvrdé ako ked robíme strúhanie do polievky ..... malo by byť hutné ,ale ne ,,suché,, .... a necháme odležať
-
3
medzi tým si načistíme zemiaky ,pokrájame a dáme variť v osolenej vode .Dáme si ešte zohriať osolenú vodu na trhance.
-
4
teraz máme čas pokrájať si slaninku a dať ju vyškvariť - kým sa začnú škariť pokrájame si cibulu na kocky a ked bude slaninka z polovičky hotová pridáme cibulu a robíme do sklovita
-
5
voda nám zovrela , odrežeme si kúsok cesta ponaťahujeme ho v rukách a trháme na menšie kúsky , ktoré hádžeme do horúcej vody ....
-
6
...... pôvodne som si chcel robotu ušetriť a tak som další kus odrezaného cesta vložil medzi mikroténové sáčky a valčekom ho rozvalkal
-
7
cesto aj ked vyvalkané nebolo tak tenké ako bolo treba , ale aj tak mi to pomohlo .... vyvalkané cesto som si narezal na plátky cca 5 cm a tie sa už dali dobre ponaťahovať , odtrhábať a hádzať do vody .... bohužial nato som potreboval obe ruky a nebol kto by to odfotil ..... vyzeralo to ako ked robíte ťahanú štrúdlu
-
8
uvarené zemiaky som si zcedil a presypal do vätšej misy
-
9
akorát včas , hned potom som mal uvarené trhance z prvního plátu cesta ..... sitkom povyberáme trhance ,odkvapkáme a vysypeme ich na uvarené zemiaky ...a ideme na druhý plát cesta
-
10
aby sa nám to nezlepilo pridáme osmahnutú cibulku z oškvarkami , masťou a zapracujeme polovičku z bryndze
-
11
.. postupne pridaváme trhance a premiešame , nakoniec pridáme zbytok vyškvarenej slaninky , zbytok bryndze a premiešame
-
12
ešte jednou slaninku vyškvaríme , aby sme mali oškvarky na posyp a masť na obliate
-
13
teraz už len naservírovať , nazdobiť a máme hotovo
-
14
DOBRÚ CHUŤ
to šklbanie cesta teda pre preborníkov..má to inú chuť-ako vyvaľkané + nakrájané..??potom by bol základ ako na grenadír + bryndza..
toto sú jedlá-ktoré bych ja i moja múdrejšia polovička -bez reptania vďačne jedla..:-)