Trhance alebo tľapkance fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 10. decembra 2015
Trhance alebo tľapkance (fotorecept)
Foto: gordonko

.. pri túlaní po Slovensku som sa dostal aj na Pohronskú Polhoru , kde ma Zobraziť celý popis.. pri túlaní po Slovensku som sa dostal aj na Pohronskú Polhoru , kde ma ponúkli niečím čo som v živote nevidel a nejedol a pritom to bolo také dobré.... po rokoch som konečne zistil čo to bolo ,ale daľšie roky mi trvalo kým som sa k uvareniu tejto dobroty dostal ..... možno sa trochu vzdialim od pôvodného receptu , ale aj toto chutí skvele a je to sýté

90-120 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 - 1,5 kg
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    potrebné suroviny

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z polohrubej múky , soli a vody si vypracujeme cesto .... nemalo by byť tvrdé ako ked robíme strúhanie do polievky ..... malo by byť hutné ,ale ne ,,suché,, .... a necháme odležať

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    medzi tým si načistíme zemiaky ,pokrájame a dáme variť v osolenej vode .Dáme si ešte zohriať osolenú vodu na trhance.

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    teraz máme čas pokrájať si slaninku a dať ju vyškvariť - kým sa začnú škariť pokrájame si cibulu na kocky a ked bude slaninka z polovičky hotová pridáme cibulu a robíme do sklovita

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    voda nám zovrela , odrežeme si kúsok cesta ponaťahujeme ho v rukách a trháme na menšie kúsky , ktoré hádžeme do horúcej vody ....

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...... pôvodne som si chcel robotu ušetriť a tak som další kus odrezaného cesta vložil medzi mikroténové sáčky a valčekom ho rozvalkal

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto aj ked vyvalkané nebolo tak tenké ako bolo treba , ale aj tak mi to pomohlo .... vyvalkané cesto som si narezal na plátky cca 5 cm a tie sa už dali dobre ponaťahovať , odtrhábať a hádzať do vody .... bohužial nato som potreboval obe ruky a nebol kto by to odfotil ..... vyzeralo to ako ked robíte ťahanú štrúdlu

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    uvarené zemiaky som si zcedil a presypal do vätšej misy

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    akorát včas , hned potom som mal uvarené trhance z prvního plátu cesta ..... sitkom povyberáme trhance ,odkvapkáme a vysypeme ich na uvarené zemiaky ...a ideme na druhý plát cesta

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    aby sa nám to nezlepilo pridáme osmahnutú cibulku z oškvarkami , masťou a zapracujeme polovičku z bryndze

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    .. postupne pridaváme trhance a premiešame , nakoniec pridáme zbytok vyškvarenej slaninky , zbytok bryndze a premiešame

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ešte jednou slaninku vyškvaríme , aby sme mali oškvarky na posyp a masť na obliate

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    teraz už len naservírovať , nazdobiť a máme hotovo

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    DOBRÚ CHUŤ

    Trhance alebo tľapkance (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

radost
verím-že je to dobré...o jednu plnú misu žobrem...
to šklbanie cesta teda pre preborníkov..má to inú chuť-ako vyvaľkané + nakrájané..??potom by bol základ ako na grenadír + bryndza..
toto sú jedlá-ktoré bych ja i moja múdrejšia polovička -bez reptania vďačne jedla..:-)
merlinja
takže cesto urobiť a natrhať na dosku, v kľude môže troška oschnúť. zemiaky nakrájať - my na kolieska, dať celú rascu a soľ a variť, keď sú takmer uvarené, pridáme cesto a spolu uvaríme. V mise zmiešať s bryndzou, u nás radšej so strúhaným oštiepkom či údeným syrom a smotanou, zaliať vyškvarenou slaninou. cibuľu nedávame, nemáme túto kombináciu radi - ani ju všade nedávajú. a som z PP :o)
denyany
Aj mne by to určite chutilo. Je to fajn kombinácia, aj s bryndzou, aj so smotanou, ako písala merlinja. Možno cez víkend vyskúšam, mám chuť na niečo takéto už dávno.
gordonko
@merlinja NIEEEEEEEEEEEE ..... to cesto som si iba vyvalkaním stenčil , narezal na 5 cm pásy a tie som potom pri hrnci z horúcou vodou natahoval a ked bolo tenulinké tak sa to odtrhne a hodí do vody ....škoda že z toho neni fotka
torticka
Toto som este nejedla. Dala by som sa pozvat, ale nie robit. Radsej na hotove prisť.
izabella929
@gordonko , už som ich robila, ako prílohu k mäsu aj ako ťapkance, tiež som trhala kúsky cesta do vriacej vody..zvykla som si natrhať na dosku a potom hádzať do vriacej vody..ale s bryndzou majú tiež svoje čaro..)
jaalenka
V jednoduchosti je krása a tieto staré recepty chutia vynikajúco a vždy nám pripomenú naše mamy a staré mamy.
ajvanka
ajajaaj, presne pre toto jedlo zbožňujem Poohronskú Polhoru, jedlo sa volá tľapkance ! :) mňaaam!
natascha1
Pekne spracovaný recept. Už je tu podobný od @4xixa pod názvom šklbance. Robila som viac ráz, ale použila som celozrnú múku. Je to taká rýchlovka, keď prídem z práce domov a je treba niečo do pol hodiny navariť.
acteb
u nás v Čiernom Balogu je to staré tradičné jedlo,trhance alebo ťapky/môj dobrý známy zo Záhoria ich volal najlepšie tortičky,ja ich zalievam rozpraženou slaninkou bez cibule. Každý rok na Fašiangy sa robí súťaž vo varení najlepších trhancov, príďte a okoštujete...!
venusa
U nas sa trhance jedli s tvarohom a praktické je, ked si ich vopred natrhame a supneme variť naraz. Dobre, zdravé a rýchlo. A obmenách aj s bryndzou.
gordonko
@acteb Čierný Balog ???? tam som sa niečo načundroval , Dobroč , Dobročský prales horáreň Petra Jilemnického ale tlapky som tam nejedol ... možno na ne dojdem
1x acteb
janger
Vyskusat nemozem, lebo momentalne nemam bryndzu. Ale dala by som si veru, moze to byt vyborne...Nechces recept zaradit do sutaze J.Zideka? Mohol by si veru :-), je to fajn recept...
mijaita
Gratuluju k výhře, zasloužená , krásný recept!!!!! ******** :-)
gabriele
a ja som si myslela a dufala, ze tento Tvoj recept bude pre Zideka bezkonkurencne najlepsi........este raz gratulujem:)
gordonko
@mijaita @gabriele ĎAKUJEM , ani som nevedel ,že som ,, vyhral ,, ... keby ma nevyzvú z VARECHY , aby som sa zapojil do súťaže asi by som sa vôbec nezapojil
chytra
Výborné, dala bych si hned, škoda , že ste tak daleko.....
gordonko
@Chytra (9.5.2016 17:02) ... no ale to je moje chyba , nemňel sem se odstehovat od Rokycan , tam by si to měla blíž





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia