Tradičné smotanovo-kôprové zemiaky vs. netradičný mletý rezeň (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Skôr je to recept na ten rezeň ale slovosledom sa mi to viac páčilo takto :) Zaujal ma recept na mletý rezeň zo stránky Tescoma s chutí, keďže kombinoval čerstvé mleté mäso, údené mäso, syr plus ďalšie nie celkom tradičné ingrediencie. A náhoda chcela, že som práve dostala dve tašky čerstvého kôpru, hneď ma napadlo to skombinovať.

Postup

  1. Pripravené suroviny na smotanovo-kôprový zemiakový prívarok. Zemiaky dáme variť tesne zaliate vodou s bobkovým listom a soľou. Ďalší postup, myslím, ani nie je potrebný, ale pre začiatočníkov uvediem v závere :)
  2. Suroviny na mleté rezne.
  3. Zmiešame suroviny na rezne: mleté mäso, údené mäso pokrájané na kocky (mala som údenú krkovičku), postrúhaný syr, muškátový oriešok, citrónovú kôru, dochutíme soľou, MČK, bylinkami, dala som kôpor, keď už - tak už :) a prilejeme cca 2 dl mlieka. Poctivo rukami spracúvame zo 5 minút, napodiv, veľmi rýchlo to nadobudne kompaktný tvar. Dáme chladiť do chladničky na cca 20 minút.
  4. Po vybratí z chladničky hmotu znovu prepracujeme a vlhkými rukami tvoríme gule, ktoré roztľapkáme na tvar hrubšieho rezňa. Obaľujeme v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Ja tradične do vajíčok pridávam miesto mlieka svetlé pivo. Obal je chutnejší, krehký a nadýchaný. Pomaly vypražíme v dostatočnom množstve masti alebo oleja dozlatista. Dala som olej aj masť.
  5. Vyprážame pozvoľna z jednej strany..
  6. .. a z druhej dozlatista.
  7. Prebytočný tuk dávame odsať na servítku, ja ukladám na krajce chleba, je to spoľahlivé a osvedčilo sa mi to viac ako servítky. Chápem, že vyprážanie ako spôsob prípravy nie je práve najzdravšie, kľudne môžete rezne jednotlivo alebo aj celú hmotu v celku upiecť v rúre.
  8. Medzitým som už finišovala so zemiakovou omáčkou, môžem uviesť ako ju robím ja. Keď už sa zemiaky uvarili domäkka, zmiešala som sladkú smotanu a mlieko v pomere 1:1, pridala 3 PL hladkej múky a urobila zátrepku. Pomaly cez sitko za stáleho miešania vlejeme k zemiakom, chvíľku povaríme do zhustnutia, to je všetko. Ochutnáme, dosolíme, dokoreníme, okyslíme. Nebojte sa pridať ocot, resp. citrónovú šťavu do horúcej mliečnej polievky. Ja to robím stále a nikdy sa mi nezrazila.. a síce nasledovne: do veľkej naberačky naberiem horúcu polievku, do nej pridám ocot, v tomto prípade citrónovú šťavu, dobre rozmiešam a vlejem do ostatnej polievky.
  9. Premiešame, pridáme voňavý kôpor.
  10. Tu je detail, že je naozaj krásne hladká a krémová.
  11. Už som len naložila tú smotanovú dobrotu na tanier a do nej posadila voňavé rezne. Syn sa trikrát otočil, kedy to už bude, no vône to boli neskutočné. S chlebíkom alebo aj bez, ako sa páči, ak skúsite, iste si pochutíte.