Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha

sracz - fotkasracz, 10. decembra 2016
Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha
Foto: sracz

Aby bol efekt nadobúdania štíhlejších proporcií našich zovňajškov „na betón“ istý, musíme pozornosť venovať aj prílohám. Optimálne a najúčinnejšie pomáhajú zeleninové. Ja s moju Zobraziť celý popisAby bol efekt nadobúdania štíhlejších proporcií našich zovňajškov „na betón“ istý, musíme pozornosť venovať aj prílohám. Optimálne a najúčinnejšie pomáhajú zeleninové. Ja s moju krajšou môžeme potvrdiť, že z toskánskeho kelu je tiež taká. Vo svojich rcp už @alena45 , @gabrielle , @palokuchki , @janger , @lucylee , … , použili tieto tmavozelené listy „stonkového kelu“, tu ponúkané pod názvom „lacinato kale“ no aj ako Black cabbage, Tuscan kale, Tuscanblack palm, Palm tree kale, či Dinosaur kale.

2-3
porcie
15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
1-2 KL suché
12-15 listov (lacinato kale)
podľa chuti
podľa chuti
3-4 strúčiky
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Príprava tejto teplej zeleninovej prílohy, alebo aj samostatného jedla, je naozaj jednoduchá a rýchla. Konce silných nervov (~ 50 mm) tohoto kelu som odrezal (kto chce môže vyrezať nervy celé) a takto upravené umyté listy pokrájal asi na 10 mm široké pásiky. Do širokej panvice som nalial 2÷3 PL rastlinného oleja a po jeho prehriatí zasypal KL sušených feferónkových semienok. Vložil polovicu pokrájaných listov toskánskeho kelu, posypal čerstvo mletým čiernym korením a soľou, pomocou kuchyňských klieští premiešal a postupne poobracal. Keď sa mi jeho objem zmenšil asi na ½, na povrch som pretlačil strúčiky cesnaku, pridal „hoblinky“ masla a postupným premiešavaním vložil aj zvyšnú polovicu kelu.

    Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha  - obrázok 1
  2. 2

    Po zredukovaní objemu a do chrumkava zmäknutí kelu, som ho podával ako prílohu ku restovanej morčacej pečeni. Pozmeňujúce varianty je možné realizovať pridaním rukoly (aruguly), či špenátu (ak ich máte v „baby“ prevedení, tak v tom prípade už bez tepelnej úpravy, teda pred servírovaním, ich zmiešajte s orestovaným toskánskym kelom), alebo inej listovej kapustovej či kelovej zeleniny. Príjemné chutné obohatenie predstavujú aj karotka, petržlen a zeler pokrájané na tenké „julienne“ a restované spolu s toskánskym kelom, či inou listovinou. Táto restovaná zelenina pôsobí na tanieri dekoratívne efektne, oku lahodiac a naviac je chutná!

    Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha  - obrázok 2
  3. 3

    Vianoce sú pred dverami, kuchyne, ba aj celé domácnosti, voňajú vanilkou. Naše šikovné gazdinky nezaháľajú a pilne pripravujú množstvo sladkých drobností aj na Štedrovečerný stôl. Takto vyzerá séria „Vánočního cukroví“ našej švagrinky Naděnky z Pavlůvek (Velke Pavlovice)! a) plnené orechy, b) kávové zrná, c) marokánky, d) kokosky, e) brabandské srdiečka, f) orechové rohlíčky, g) linecké kolieska, h) vanilkové rohlíčky, ch) maslové tyčinky, i) hrozienkové guličky, j) osie hniezda; Podľa „tichého bonzu“ bratrábka Slávka si vraj pri práci veselo pospevovala hymnus južnej Moravienky „Chyťte sa šohaji, chyťte sa koštéřa“!!!

    Toskánsky kel (lacinato kale) restovaný ako príloha  - obrázok 3

Diskusia k receptu

alena45
Určite vyskúšam. Sadím ho vždy na kraj hriadky, pretože pokiaľ nie sú tuhé mrazy, je stále zelený a k dispozícii, tak ako aj ružičkový kel.