Torta čokoládová s tvarohom a višňami fotorecept
Foto: evusik
a zas prišiel čas piecť torty, pretože hneď takto z kraja roka máme doma celkom veľa oslávencov...
porcií
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
180 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
20 g |
|
150 g pomleté |
|
Plnka: | |
500 g |
|
500 ml |
|
2 bal. |
|
2 PL |
|
2 bal. |
|
|
|
Čokoláda Ganache: | |
110 g |
|
90 ml |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Korpus: najskôr oddelíme bielka od žĺtkov... z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh... potom si necháme nad parou (alebo v mikrovlnke) zmäknúť čokoládu, pridáme zmäknuté maslo a vyšľaháme, po jednom pridávame žĺtka a šľaháme... múku preosejeme, zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a pridáme k čokoládovej pene, nakoniec už len metličkou zľahka primiešame sneh a orechy... piekla som vo forme s priemerom 23cm na 160°C 45-50 minút
-
2
korpus som nechala úplne vychladnúť a potom som ho vydlabala tak, aby na okrajoch zostal asi 1cm... vydlabané vnútro som rukami rozmrvila a schovala pred manželom, ktorý si myslel, že to nebudem potrebovať...
-
3
Plnka: višne som na sitku nechala odkvapkať... želatínu som nechala podľa návodu napučať... tvaroh som vymixovala s cukrom a vanilkovým cukrom, pridala som kyslú smotanu a dobre vymiešala... napučanú želatínu som zohriala a rozpustila (nevariť) pridala trochu tvarohovej hmoty, vymiešala a potom celé vyliala do tvarohovej hmoty, vymiešala a mohla som plniť tortu...
-
4
pred plnením som tortu vrátila do tortovej formy, umytej a vystlanej fóliou a dno som potrela višňovým džemom
-
5
najprv som dala trochu tvarohovej hmoty a nahusto nasypala dobre odkvapkané vykôstkované višne
-
6
a naliala tvarohovú hmotu do plna a dala do chladničky
-
7
do zvyšku plnky som dala nadrobený korpus a navrstvila na už stuhnutú bielu plnku... vyzerá to dosť divne ale po stuhnutí to bolo chuťovo aj vzhľadovo veľmi fajn... tortu som robila v noci a do rána odpočívala v chladničke
-
8
a takto vyzerala torta ráno, keď som ju vybrala z chladničky a z formy
-
9
Poleva Ganache: šľahačkovú smotanu si dáme variť, tesne pred bodom varu odstavíme, pridáme rozlámanú čokoládu, kúsok masla a miešame a miešame až nám vznikne krásna hladká lesklá poleva... čím dlhšie miešame tým lesklejšia je poleva, to platí pri všetkých čoko polevách
-
10
polevu som pôvodne chcela len na vrch tak, aby nestekala po stranách, ale dobre bolo aj takto... na ozdobu som použila čoko bonbóny
-
11
len som ich poukladala po obvode aby som zakryla nedostatky
-
12
no a tu je torta v reze a v tejto chvíli je celá zjedená... piekla som ju synovi k narodeninám a vnučke k meninám... obed, torta, kávička a poobede sánkovačka - taký bol náš sobotný program
budem rada ak vyskúšate... aj keď toto j taká poskladaná torta, toto je môj najobľúbenejší čokoládový korpus a keď ešte pridám orechy tak je neodolateľný, je veľmi šťavnatý a veľmi, veľmi čokoládový... no a čo sa plnky týka tak nechcem už robiť maslové plnky a takáto tvarohová chutí každému a skombinovať sa dá s akýmkoľvek ovocím...
@izabella929 vidíš a ja zas nepečiem zákusky a keď vidím tie tvoje tak slintám :-)
@danda3 ďakujem, budem rada ak vyskúšaš :-)
@gitka61 @3sandra3 ďakujem :-)
@elantra to vieš, voľakedy sa okolo mňa motali deti, teraz manžel a hneď uchmatne čo sa dá... občas ho musím zahnať varečkou, ale väčšinou čaká čo mu zostane :-) forma má priemer 23cm, to je klasická forma...
@tinca ďakujem... ja keď pečiem tortu vždy mám malú dušičku pri krájaní, že či bude pekná aj z vnútra a hlavne či bude dobrá... našťastie táto sa podarila....
@martamm ja som už jednu takú piekla kde je nadrobený korpus v šľahačke a bolo to veľmi dobré, tak som to tu použila...
ešte raz všetkým ďakujem :-)
@evusik naozaj si použila dve celé balenia plátkovej želatíny?
dúfam, že nevadí, že som pridala fotky na na viditeľno .-)
v tomto recepte som použila tento korpus prvý krát, je tam celý fotopostup, ak chceš pozri si to, možno ti to pomôže...
varecha.pravda.sk/recepty/torta-pre-pa-a-pa-fotorecept/18...
uz zo zaciatku som mala problem, ze s teplou cokoladou sa mi to maslo skoro roztopilo a teda ziadna cokoladova pena nevznikla ... pridavala som zltka, troska sa to nadychalo, ale teda pena sa tomu hovorit neda. myslite, ze problem je v tom? uvidime, co z toho bude teda.
ak chceš môžeš pridať fotku torty tu na Vareche, je to tam celkom jednoduché...
varecha.pravda.sk/torty/...
ak ale chceš pridať fotku sem tak to je dosť komplikované, ale pošli fotku do redakcie na e-mail redakcia@varecha.sk aby ju sem vložili...