Foto: izabella929
Veľmi chutná a zaujímavá brioška..vyskúšala som ju už s rôznymi plnkami,,s nutelou,orieškami,orechami,lekvárom aj vanilkovým krémom..teraz vám ju predstavujem s makovou plnkou..
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
pripravila som cesto: preosiala som 300g.hladkej múky,pridala som 1,5 lyžice cukru,30g.masla,1vajce+žltok,soľ..
-
2
k tejto pripraveným surovinám som pridala vykysnutý kvások..
-
3
vymiesila som vláčne, nelepivé cesto...cesto som prikryla a nechala 30 minút vykysnúť..
-
4
vykysnuté cesto som rozdela na 6 bochníčkov...upozorňujem, že som dnes piekla iba z polovičnej dávky, lebo sme mali sladkú nedeľu...z celej dávky treba urobiť 12 bochníčkov..takto rozdelené cesto som zakryla utierkou a znova nechala podkysnúť 10 minút..
-
5
každý bochníček som rozdelila na 2 rovnaké časti...obidva kusy som rozvaľkala na podlhovasté rovnako veľké pásy...položila som oba na seba, aby som sa presvedčila, či sú rovnaké...fotené sa zdajú že nie sú, ale je to fotené z blízka...
-
6
jednu časť som potrela na tenko makovou plnkou..
-
7
položila na ňu jej rovnakú časť a radielkom som urobila 1 cm. široké pásy...pozor..netreba pokrájať až do konca, treba nechať 2 cm, od kraja cesto neprekrojené...neuvádzam recept plnky, pretože tú si urobí sám podľa svojej chuti...ako som uviedla na začiatku, robila som ich už s rôznymi plnkami a so všetkými sú aj pekné a veľmi chutné..
-
8
pred tým, než začnete cesto rolovať, presvedčte sa, či je cesto celkom prekrojené a či sú pásy uvoľnené..cesto sa roluje v protismere...pravú časť do prava a ľavú opačne...
-
9
z rolovaného cesta treba vytvarovať briošku...takto:položila som na plech vystlaný pečiecim papierom..
-
10
pripravila všetky na plech, trúbu zapla na 180 st. a briošky som nechala 30 min. podkysnúť...
-
11
po uplynutí času a podkysnutí som ich dala trúby...nepotierala som ich ničím...až po upečení, som ich potrela roztopeným maslom a posypala práškovým cukrom...dobrú chuť...
to poznám z tejto webovej stránky
Ešte mi nedá aby som zasa nereptala na mak kúpený v obchode: minule som si prečítala čo taký mletý mak obsahuje a dostala som šok - môže totiž obsahovať orechové jadrá..... A prečo? No len asi preto, aby ho bolo viac aj za cenu že tam primelú plesnivé orechy. Prečo ja musím platiť za plesnivé orechy a nie za mak keď chcem mak? Mak sa predsa s plesnivými orechami nedopestoval. Čo majú robiť orechy v maku? Keď chcem orechy kúpim si orechy bez maku a naopak keď chcem mak ho chcem bez orechov.
velmi pekne, urcite vyskusam :-)