Teplý kuskusový šalát s fazuľou a čerstvou mätou
Foto: martinis
Posledné prázdninové dni, slnko a teplo si treba ešte vychutnať - a to napríklad osviežujúcim teplým kuskusovým šalátom s hráškom, brokolicou, zelenou fazuľkou, červenou Zobraziť celý popisPosledné prázdninové dni, slnko a teplo si treba ešte vychutnať - a to napríklad osviežujúcim teplým kuskusovým šalátom s hráškom, brokolicou, zelenou fazuľkou, červenou fazuľou, zakvapnutým citrónovou šťavou a posypaným mätou čerstvo odtrhnutou z vlastnej záhradky :)
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kuskus je stále drahšou záležitosťou, ale iste sme o ňom už veštci počuli. Jeho najväčšou - a nespornou výhodou je blesková príprava bez akéhokoľvek zásahu. Malý pohár kuskusu stačí nasypať do misky, zaliať lyžicou oleja, priliať objemovo rovnaké množstvo vývaru, troška soli, zamiešať a nechať pod pokrievkou či tanierikom pár minút postáť, 5 minút bohato postačí. Potom ho už len treba zamiešať vidličkou, prípadne zjemniť kúskom masla a hotovo ! :)
- 2
Do parného hrnca alebo obyčajného hrnca s paráčikom vložíme na ružičky rozobratú brokolicu, hrsť zelenej fazuľky aj hrášku. Paríme 10 minút, zachováme vo vnútri všetky zdravé látky a vitamíny, no najmä chuť :) Vopred uvarenú fazuľu (či pol pohára sterilizovanej) vmiešame do kuskusu spolu so zeleninou, štipkou soli a mletého čierneho korenia.
- 3
Pred servírovaním pokvapkáme citrónu šťavou, olivovým olejom a doplníme mesiačikom citrónu. Samozrejme nemožno zabudnúť na čerstvú mätu, ktorú sme posekali a ozdobili ňou šalát. Tutovka aj pre začiatočníkov :))
- 4
Cestovinové šaláty sú na letné obedy ako stvorené, a to platí aj pre tento, pretože kuskus je vlastne drobná cestovina. Dá sa veľmi dobre kombinovať s akoukoľvek zeleninou, najviac mu však svedčí práve hrášok, fazuľka, možno kukurica a podobne. Kto preferuje studené, môže si šalát dať samozrejme aj zachladiť do chladničky, ale mne najviac chutí takýto, teplý, s tou voňavou mätou z vlastnej bylinkovej hriadky ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tvojmu receptu sa mi žiadajú cherry rajčinky , aj keď to máš v tepelnej úprave , si šikulík :-)
@radulienka : aj ja, chuťovo sú podobné, aj vzhľadom, ale rozdiel je v zložení aj príprave. kto mätu vyskúšal, vie, že tam nesmie chýbať ... nie je zač, rado sa stalo :))
@zvoncek : o to mi práve ide, aby sa ďalší nechali inšpirovať a nedodržiavali postup krok po kroku, ide predsa o fantáziu, recept je len pomôcka ;) a ten studený šalát nie je vôbec zlý nápad :)
@martina34 : ba veru, šošovica sa veľkostne ku kuskusu hodí ešte viac, iste to bolo majstrovské dielo :O)
@violetacamorova : ďakujem za pochvaly :-))