Teplý kuskusový šalát s fazuľou a čerstvou mätou

martinis - fotkamartinis, 23. augusta 2013
Teplý kuskusový šalát s fazuľou a čerstvou mätou
Foto: martinis

Posledné prázdninové dni, slnko a teplo si treba ešte vychutnať - a to napríklad osviežujúcim teplým kuskusovým šalátom s hráškom, brokolicou, zelenou fazuľkou, červenou Zobraziť celý popisPosledné prázdninové dni, slnko a teplo si treba ešte vychutnať - a to napríklad osviežujúcim teplým kuskusovým šalátom s hráškom, brokolicou, zelenou fazuľkou, červenou fazuľou, zakvapnutým citrónovou šťavou a posypaným mätou čerstvo odtrhnutou z vlastnej záhradky :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

malý pohár (100 g)
1 malý pohár
1 hrsť
1 hrsť
1 hrsť
1/2 pohára
1 mesiačik
1 stonka




Postup

  1. 1

    Kuskus je stále drahšou záležitosťou, ale iste sme o ňom už veštci počuli. Jeho najväčšou - a nespornou výhodou je blesková príprava bez akéhokoľvek zásahu. Malý pohár kuskusu stačí nasypať do misky, zaliať lyžicou oleja, priliať objemovo rovnaké množstvo vývaru, troška soli, zamiešať a nechať pod pokrievkou či tanierikom pár minút postáť, 5 minút bohato postačí. Potom ho už len treba zamiešať vidličkou, prípadne zjemniť kúskom masla a hotovo ! :)

  2. 2

    Do parného hrnca alebo obyčajného hrnca s paráčikom vložíme na ružičky rozobratú brokolicu, hrsť zelenej fazuľky aj hrášku. Paríme 10 minút, zachováme vo vnútri všetky zdravé látky a vitamíny, no najmä chuť :) Vopred uvarenú fazuľu (či pol pohára sterilizovanej) vmiešame do kuskusu spolu so zeleninou, štipkou soli a mletého čierneho korenia.

  3. 3

    Pred servírovaním pokvapkáme citrónu šťavou, olivovým olejom a doplníme mesiačikom citrónu. Samozrejme nemožno zabudnúť na čerstvú mätu, ktorú sme posekali a ozdobili ňou šalát. Tutovka aj pre začiatočníkov :))

    Teplý kuskusový šalát s fazuľou a čerstvou mätou - obrázok 3
  4. 4

    Cestovinové šaláty sú na letné obedy ako stvorené, a to platí aj pre tento, pretože kuskus je vlastne drobná cestovina. Dá sa veľmi dobre kombinovať s akoukoľvek zeleninou, najviac mu však svedčí práve hrášok, fazuľka, možno kukurica a podobne. Kto preferuje studené, môže si šalát dať samozrejme aj zachladiť do chladničky, ale mne najviac chutí takýto, teplý, s tou voňavou mätou z vlastnej bylinkovej hriadky ;)

Diskusia k receptu

jerica
@martinis veru , prázdniny sú len, len na konečnej , ale tvoje recepty budú určite aj poprázdninové.
Tvojmu receptu sa mi žiadajú cherry rajčinky , aj keď to máš v tepelnej úprave , si šikulík :-)
radulienka
Mňam, robievam kuskus aj bulgur, veľmi mi to chutí, s fazuľou som ešte nerobila, vyskúšam. Tá mäta tam robí zázraky, pre niekoho nezvyčajná kombinácia, ale pre fajnšmekrov je to pôžitok, díky Maťko za ďalší chutný receptík...
zvoncek
@martinis Tvoje receptíky sú fajn a sú inšpiráciou na aj iné kombinácie, k jerice poznámke ,myslím, že rajčinky môžu byť, napr. vo forme : studený rajčinový šalátik s voňavou bazalkou z vlastnej bylinkovej záhradky
martina34
veru, dobrá kombinácia, včera som robila, ale so šošovicou, mňamka :)
martinis
@jerica : nuž áno, ostáva posledný týždeň, ale ja pevne verím, že sa nájde dosť času aj na varenie ! :)) a v kombinácii paradajky - tepelná úprava nevidím nijaký problém ! :-) ďakujem ;)
@radulienka : aj ja, chuťovo sú podobné, aj vzhľadom, ale rozdiel je v zložení aj príprave. kto mätu vyskúšal, vie, že tam nesmie chýbať ... nie je zač, rado sa stalo :))
@zvoncek : o to mi práve ide, aby sa ďalší nechali inšpirovať a nedodržiavali postup krok po kroku, ide predsa o fantáziu, recept je len pomôcka ;) a ten studený šalát nie je vôbec zlý nápad :)
@martina34 : ba veru, šošovica sa veľkostne ku kuskusu hodí ešte viac, iste to bolo majstrovské dielo :O)
@violetacamorova : ďakujem za pochvaly :-))
martamm
Kuskus som si obľúbila pre jeho jednoduchú a okamžitú prípravu, preto s otvorenou náručou vítam tvoj recept. :))))
martinis
@Martamm : akýkoľvek kuskusový recept je prakticky okamžite hotové jedlo bez námahy, verím, že bude chutiť, je to veľmi osviežujúci šalát ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia