Foto: amelie
V lete sa najlahsie pripravuju aj konzumuju jednoduche, lahke jedla. S prichodom chladnejsich dni sa clovek rad zohreje aj pri sporaku a siahne po Zobraziť celý popisV lete sa najlahsie pripravuju aj konzumuju jednoduche, lahke jedla. S prichodom chladnejsich dni sa clovek rad zohreje aj pri sporaku a siahne po narocnejsich receptoch. Telacie maso sa da pripravit na mnoho sposobov. Jednym z nich je Marengo. Toto jedlo ma pred rokmi naucila suseda, starsia dama, ktora zdedila recept od svojej starej matky.
porcie
príprava
Postup
-
1
Na pripravu telciny na sposob Marengo je najlepsie maso z predkolenia, ktore sa predava v podobe hrubsich stejkov s rozpilenou spikovou kostou uprostred. Hovoria tomu jarret.
-
2
Varenie nam pojde lahsie, ak si pripravime vsetky suroviny, aby sme ich mali poruke.
-
3
Na plytky tanier nasypeme dve lyzice hladkej muky, v ktorej obalime kusy jarret. Prebytocnu muku z masa otrasieme.
-
4
V liatinovom hrnci (cocotte) rozohrejeme maslo a maso v nom opecieme z oboch stran.
-
5
Opecene maso vyberieme na podnos a do hrnca dame cibulu pokrajanu nadrobno, kolieska mrkvy a pozdlzne prekrojene struciky cesnaku, z ktorych sme vybrali stred. Restujeme niekolko minut, dokial cibula nezacne zlatnut a mrkva nesfarbi maslo nazlto.
-
6
Na orestovanu zeleninu polozime maso, zasypeme lyzicou muky, zalejeme asi tromi decilitrami vody a vlozime dnu bouquet garni. V pripade, ze ho nemame, dame do hrnca 2-3 vetvicky tymianu, 2 bobkove listy a zvazok petrzlenovej alebo zelerovej vnate. Hrniec zakryjeme, plamen pod nim stisime na najslabsi stupen a maso dusime asi hodinu. V pripade potreby podlejeme troskou vody. Nesolime ani nekorenime.
-
7
Paradajky osupeme, vyberieme z nich stred s jadierkami a duzinu pokrajame na vacsie kusy. Z hrnca vyberieme bouquet garni, k masu pridame paradajky, osolime a okorenime. Hrniec znova prikryjeme a vsetko povarime 10-15 minut.
-
8
Maso vyberieme na podnos, do vypeku primiesame creme fraiche a vratime dnu maso. Hrniec zakryjeme pokrievkou, vsetko kratko prehrejeme a nakoniec pokvapkame citronovou stavou. Hrniec odstavime z ohna.
-
9
Cestoviny uvarime podla navodu a premiesame s panenskym olivovym olejom. Hrasok par minut blansirujeme vo vriacej vode. Marengo aj s cestovinami posypeme tenkymi platkami syra, ktore nastruhame skrabkou na zeleninu. Ak niekto nema rad hrasok, moze ho vynechat, hoci k povodnemu receptu patri.
Gratulujem k zasluzenej vyhre@amelie !