Teľacie kúsky na paprike a paradajkách fotorecept
Foto: sracz
Pár kúskov krehkého teľacieho mäsa. Na rezne málo, do fašírky škoda! Čo s ním? Pri premýšľaní pred otvorenou chladničkou, mi do očí „drisol“ zväzok Zobraziť celý popisPár kúskov krehkého teľacieho mäsa. Na rezne málo, do fašírky škoda! Čo s ním? Pri premýšľaní pred otvorenou chladničkou, mi do očí „drisol“ zväzok mladej cibuľky, ktorý mi tu zavadzal, už odkedy som jeho „dvojča“ použil do bryndzovej nátierky. V kombináci s čerstvými paradajkami a paprikou a s prílohou pečených zemiakov a petržlenového koreňa, to predsa nemusí byť zlé!?! Tak vzniklo toto „gustušné žrádielko“, lahodiace chúťkam slečny v rozpuku i maškrtníka po „zábehu“! Kto je zvedavý, vyskúša!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 - 4 PL |
|
7 - 10 ks |
|
1 ks |
|
2 - 3 ks |
|
750 - 800 g |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 - 3 strúčiky |
|
250 - 333 ml |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
na dosiahnutie dokonalej pochúťky to naozaj stačilo; všetko ostatné je už len a len na Vás a Vašej šikovnosti
-
2
na rastlinnom oleji som do „sklovita“ orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“
-
3
a medzičas som využil na pokrájanie ½ veľkej zelenej mäsitej papriky a dvoch paradajok, ktoré som následne „vyšťavil“ s orestovanou cibuľkou
-
4
potom som do tohoto zeleninového základu vmiešal na 30x40 mm kúsky pokrájané teľacie plátky, nechal ich „zatiahnuť do biela“, pridal ku nim čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), mletú sladkú papriku, na špičku noža „KN“ klobásovo-gulášovú zmes; pretlačené strúčiky cesnaku a medzi prstami soľ; po premiešaní som všetko „duchom spoločným nechal zosnúbiť“ o podlial asi ¼ litrom kuracieho vývaru; potom som už necelú hodinku nevyrušoval
-
5
hotové „dielo“ stačilo už iba podľa chuti dosoliť, premiešať, urobiť nevyhnutnú ponornú chuťovú skúšku rozkrojenou žemľou a
-
6
s kúskom teľacinky, ozdobenej ½ bobuľky hrozna, nechať schváliť veliacemu generálovi alias mojemu krajšiemu lepšiemu JA
-
7
veľmi jednoducho som pripravil aj pečenú zemiakovo_petržlenovú prílohu; ½ & ½ aj s kožou umyté, „špeckefou“ dôkladne vydrhnuté žlté zemiaky a koreň petržlenu pokrájať; porozkladať v pekáči; prstami podľa chuti osoliť, okoreniť čMČK, pokropiť 2÷3 PL rastlinného oleja a na dva razy po 14´ upiecť v rúre vyhriatej na 200÷210 °C; v ½ čase poobracať kychyňskou „lopatkou“, pridať 1÷2 PL „hobliniek“ masla; hotové posypať „fest“ hrsťou pokrájanej petržlenovej vňate aj s halúzkami a hotovo
-
8
akoby povedala Naděnka z Velkých Pavlovic, moja švagrinka z najmilších: „dali sme si to do hlubokýho taléřa a snědli s velikó lžečkó“; ako desert poslúžili super „double“ šišky s domácim brusnicovým džemom, podľa technológie @rosaneta, ktorej veľmi pekne ďakujemE
-
9
tu je pohľad na opečenie ich druhej strany; dve pletienky v popredí som uplietol zo zvyšných odkrojkov
-
10
a kochali sme sa pohľadom na bielu orchideu, ktorá nás prekvapila svojimi nežnými kvetmi v polovici tohoto ročného januára; orchideou v plnom kvete som svoju úžasnú ½ obdaroval už zopár razy, ale táto je prvá, ktorá po odpočinku rozkvitla pod mojimi rukami!
Diskusia k receptu