Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi fotorecept
Foto: sjuz
Konečne manžel kúpil čerstvé teľacie, tak som sa pustila do toho...:)
Postup
-
1
Teľacie som 4 dni vopred držala v chladničke natreté olejom. Každý deň som ho trošku vymasírovala, a otočila. V deň prípravy som si zmiešala olej so zmesou steakového korenia, a riadne som ňou ponatierala maso.
-
2
Na zohriatej panvici som mäso opiekla z oboch strán, len kým sa "zatiahlo".
-
3
Do mäsa som zapichla pečiacu sondu, rúru nastavila na 160 st.C, a sondu na 60 st.C. To znamená, že keď mäso vo vnútri dosiahne teplotu 60 st.C, je hotové. A to tak, že nie je úplne prepečené. Mäso je krehké a šťavnaté. Mäso po upečení vyzerá asi takto: ( navrchu je plátok masla...)
-
4
Zemiaky som umyla, a dala v celku na plech pod pekáč - nižšia úroveň v rúre - piecť spolu s mäsom, aby som využila čas aj pečúcu rúru. Medzitým som si pripravila šípkovú omáčku: Do malého litrového hrnca som dala rozpustiť maslo, k tomu som šupla zo dve kocky slaninky pre chuť. Keď sa maslo rozpustilo, pridala som hladkú múku a pripravila svetlejšiu zásmažku. Zaliala som ju sladkou smotanou za stáleho miešania. Pridala som celý šípkový džem, premiešala, a ohriala. Pridala som štipku perníkového korenia, šťavu z celého citróna, čierne mleté korenie, soľ, a víno. Do hotovej som ešte vložila plátok masla.
-
5
Keď boli zemiaky skoro upečené - nesmú byť úplne mäkké - vybrala som ich z rúry, opatrne odkrojila vrchnú tretinu zemiaku, a vnútro vydlabala malou lyžičkou. Toto som pomačkala vidličkou, pridala pokrájanú cibuľku najemno, vegetu, kyslú smotanu, posekanú vňať a rukolu a postrúhaný syr. Zmes som premiešala a naplnila ňou vydlabané zemiaky. Na vrch každého zemiaka ide plátok slaninky. Zemiaky som ešte poliala olivovým olejom a dala piecť do rúry na 200 st.C, samozrejme, až keď mäsko bolo hotové a vonku z rúry.
-
6
Rez mäsom:
-
7
Mäsko necháme prikryté odpočinúť a vychladnúť. Nakrájame na tenké plátky, a servírujeme preliate šípkovou omáčkou a výpekom z neho, a pečenými plnenými zemiakmi. A pohárom kvalitného vínka....:)
Ešte raz vám ďakujem a teším sa, že sa recept páči:)
Som račanka:)
Ale samozrejme sa dá použiť hocaké červené, ale aj dezertné cinzáno - práve preto, že je sladšie, ale aj biele víno. našla som v receptoch rôzne vína:)