Tekvicový prívarok so šťavnatým mäskom
Autor receptu: tinca
Toto jedlo patrí k mojím obľúbeným a nevymením ho za žiadne hoc aj exkluzívne jedlo. Práve je sezóna na tekvice, tak nie je žiaden problém si ho pripraviť.
4 porcie |
20 minút príprava |
20/60 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv začneme prípravou mäsa, ktoré nakrájame na kocky. Ja som použila pliecko. Na oleji opražíme cibuľu do sklovita, potom pridáme chilli papričku, cesnak, tiež chvíľku opražíme. Potom pridáme mäso a všetky koreniny, necháme ho dobre zatiahnuť,ak už je tak podlejeme cca 3 dcl vody. Zhruba v polovici dusenia pridáme papriku nakrájanú na prúžky a chery rajčinky, ktoré prepolíme. Ak je už mäso mäkké, šťava sa nám vydusila, tak ju ešte ak je treba zahustíme troškou hladkej múky. Mne krásne zhustla,tak som ani múku nedávala.
- V druhom kroku si urobíme prívarok. Očistenú tekvicu postrúhame na hrubšom strúhadle,pridáme všetky koreniny a cca 1,5 dcl vody /netreba veľa ona si pustí šťavu/. Keď je tekvica mäkká pridáme smotanovú zátrepku a cukor podľa chuti. Odstavíme z ohňa a nakoniec chuť doladíme limetkovou šťavou /prípadne citrónovou alebo octom ako je kto zvyknutý/. No a pridáme bohate nasekaného kôpru.
- Samozrejme tento prívarok je výborný aj s volským okom alebo s opečenou hrubou párkou, narezanou na hrebienok. Každý si zvolí čo mu chutí. Ja rada robím toto mäso, lebo prívarok je výborný poliať tou šťavou a tej veru robím bohate. Dnešná návšteva, ktorú som ponúkla nešetrila chválou.
- Príloha boli varené zemiaky. Prívarok s mäskom a preliaty šťavou z mäsa. Dobrú chuť!