Tekvicový prívarok so šťavnatým mäskom

Autor receptu: tinca

Toto jedlo patrí k mojím obľúbeným a nevymením ho za žiadne hoc aj exkluzívne jedlo. Práve je sezóna na tekvice, tak nie je žiaden problém si ho pripraviť.

4
porcie
20 minút
príprava
20/60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najprv začneme prípravou mäsa, ktoré nakrájame na kocky. Ja som použila pliecko. Na oleji opražíme cibuľu do sklovita, potom pridáme chilli papričku, cesnak, tiež chvíľku opražíme. Potom pridáme mäso a všetky koreniny, necháme ho dobre zatiahnuť,ak už je tak podlejeme cca 3 dcl vody. Zhruba v polovici dusenia pridáme papriku nakrájanú na prúžky a chery rajčinky, ktoré prepolíme. Ak je už mäso mäkké, šťava sa nám vydusila, tak ju ešte ak je treba zahustíme troškou hladkej múky. Mne krásne zhustla,tak som ani múku nedávala.
  2. V druhom kroku si urobíme prívarok. Očistenú tekvicu postrúhame na hrubšom strúhadle,pridáme všetky koreniny a cca 1,5 dcl vody /netreba veľa ona si pustí šťavu/. Keď je tekvica mäkká pridáme smotanovú zátrepku a cukor podľa chuti. Odstavíme z ohňa a nakoniec chuť doladíme limetkovou šťavou /prípadne citrónovou alebo octom ako je kto zvyknutý/. No a pridáme bohate nasekaného kôpru.
  3. Samozrejme tento prívarok je výborný aj s volským okom alebo s opečenou hrubou párkou, narezanou na hrebienok. Každý si zvolí čo mu chutí. Ja rada robím toto mäso, lebo prívarok je výborný poliať tou šťavou a tej veru robím bohate. Dnešná návšteva, ktorú som ponúkla nešetrila chválou.
  4. Príloha boli varené zemiaky. Prívarok s mäskom a preliaty šťavou z mäsa. Dobrú chuť!