Tekvicový guláš - polievka

Autor receptu: zuzananoskova

V chladnejšom období (prevažne jeseň - zima) pokrmy z tekvice (hokkaido, maslovej, muškátovej ale i ostatných druhov) tvoria väčšiu časť nášho jedálneho lístka. Osobne mám najradšej tekvicový hokkaido krém so zázvorom a mrkvou, no momentálne sa mojím favoritom stal tekvicový guláš podľa Katky https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200932259121674&set=gm.10151850587106804&type=1&theater Vlastne, Katka, má "guláš", ja skôr polievku, ale je proste úžasnááá.

20 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Keď som si guláš uvarila prvýkrát a prvýkrát dala sústo do úst, chvíľu som ho "omielala" a snažila sa prísť na chuť chutiam :-D Viacmenej sladké..., ale priam dokonalé. Guláš bol najlepší na druhý a tretí deň studený priamo z chladničky!!! Včera som navarila dvojnásobnú dávku a neviem sa ho dojesť. Ale veď aj zajtra je deň :-D
  2. Samozrejme, že pomer surovín si môžete upraviť podľa seba, prípadne podľa toho, čo a koľko máte doma.
  3. Tekvicu (vážila 2,20kg, krabičku som zamrazila) som prekrojila, vydlabala striedku a dala variť na vývar. Kým sa vývar varil, nachystala som ostatné suroviny: nakrájala cibuľu, paradajky, papriku, tekvicu, pretlačila cesnak.
  4. Na troche slnečnicového oleja som podusila cibuľku, neskôr pridala paradajky, papriku, chvíľočku podusila, pridala tekvicu, premiešala a nechala opäť chvíľu dusiť. Zaliala som vývarom (jadierká nevyhadzujte, zjedzte - vylúpte, sú výborné aj varené) a ešte sa chvíľu guláš varil (asi 15-20 minút). Na konci som pridala prelisovaný cesnak. Čas som nesledovala, ale snažím sa variť (ak varím) čo najkratšie. Tekvica bola presne "al dente".
  5. Mne osobne guláš chutí vychladený priamo z chladničky na druhý a tretí deň (varené jedlo nikdy druhýkrát nezohrievam). Je delikatesný, veď vyskúšajte a dajte vedieť.
  6. Dobrú chuť :-)