Foto: diabambulka
No tak dnes sa rozhodol môj manžel,, že upečie vianočku - prvý krát v živote pripravoval kysnuté cesto a ako pomocník mu bol náš Zobraziť celý popisNo tak dnes sa rozhodol môj manžel,, že upečie vianočku - prvý krát v živote pripravoval kysnuté cesto a ako pomocník mu bol náš trojročný Filipko, ktorý zvláda prípravu kvásku :-))) Nieje síce poschodová, ale výborná. Snaha sa cení. Chlapi vsadili na istotu a pripravovali ho podľa receptu od babky. Musím ich pochváliť bola výborná .
Suroviny
300 ml |
|
60 g |
|
30 g |
|
500 g |
|
150 g |
|
140 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ks |
|
štipka |
|
+ mlieko na potretie, alebo len olejom |
|
Postup
-
1
Do 200 ml vlažného mlieka s 1 lyžičkou cukru rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť. Do misy preosejeme múku, primiešame cukor, soľ, vanilkový cukor, vlejeme vykysnutý kvások, žĺtko, vajce + zvyšok mlieka a postrúhané maslo a hrozienka, ktoré sme si pred tým namočili do vody. Vypracujeme cesto a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto si rozdelíme a vytvarujeme vianočky ( z tohto množstva cesta budú dve vianočky ). Preložíme na vymastený plech, potrieme, popicháme špajdľou a necháme ešte chvíľku kysnúť. Potom vianočku pomaly pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia. Vianočka vydrží dlho mäkkučká.
-
2
Na budúce pridám fotečky aj poschodovej vianočky :-))) Zatiaľ dobrú chuť :-)))
Diskusia k receptu