Tartiflette savoyarde fotorecept

janger - fotkajanger, 14. marca 2013
Tartiflette savoyarde (fotorecept)
Foto: janger

Toto jedlo pochadza z Francuzska, z krasnej oblasti Haute-Savoie. Je oblubene hlavne pocas lyzovacky, teda je spojene so zimou... Napriek tomu, ze je Zobraziť celý popisToto jedlo pochadza z Francuzska, z krasnej oblasti Haute-Savoie. Je oblubene hlavne pocas lyzovacky, teda je spojene so zimou... Napriek tomu, ze je uz marec, u nas je dost zima, padal dokonca sneh...Tak som si spomenula, ze mam v mraznicke syr Reblochon, ktory som si priniesla z Francuzska a treba ho minut....Varila som, fotila som...a potom som zistila, ze tu na Vareche takyto recept uz je. Bol uverejneny uz dost davno, takze ho uverejnujem na ozivenie pamati. A moj postup je trosku iny.

2
porcie

Suroviny

240 g
600 g
1 ks
2 strúčiky
1,5 dl
180 g
1,5 PL




Postup

  1. 1

    K tartiflette patri syr Reblochon... Chcela som nieco o tom napisat, ale je to uz pekne popisane v tomto zazitku od varechaca @zemo: http://varecha.pravda.sk/zazitky/kto-vymyslel-francuzske-zemiaky/49-clanok.html Takze ak ma niekto zaujem, precitajte si to. A este nieco o syre Reblochon: Reblochon syr je v dvoch kvalitach. Jeden ma zelenu znacku (peciatku v kore), to je Rebochlon fermier – ten je vyrabany priamo na farmach v oblasti Thônes. A este je s cervenou peciatkou, Rebochlon fruitier, ten sa moze vyrabat v celej oblasti Haute Savoie. Myslim, ze fermier je drahsi.

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    No teraz k postupu. Je viacero postupov, viacer variacii. Ja som si vybrala tento. Je jednoduchy a nezaspini sa kopec riadov. Najprv uvarime zemiaky v supke.

  3. 3

    Na oleji oprazime cibulu. Ja som pouzila jednu velku cibulu. Ale kludne si mozete dat cibule viac, bude to este lepsie.

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridame k tomu pomliazdeny cesnak a na kusky pokrajanu udenu slaninku. Poprazime.

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prilejeme biele suche vino. Nechame to trosku zredukovat.

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky osupeme a pokrajame na platky. Pridame to k slaninke s cibulou. Dobre premiesame. Posypeme cerstvo mletym korenim.

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Syr prerezeme (priecne) na dve polovice.

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Polozime ho korkou dolu na zemiaky. Ja som ho este prerezala na polovice, aby som pokryla co najvacsiu plochu zemiakov. Niekto dava syr korou hore. Mne sa viac paci takto. Kora ma intenzivnu chut a pri peceni sa pekne roztopi a jej chut prenikne do celeho jedla. Ak date korou hore, tak bude povrch taky korovitejsi :-).

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dame do rozohriatej rury (175-180 stupnov) asi na 10 minut. Syr sa krasne roztopi a porozteka po zemiakoch. Potom zapneme gril priblizne na 10 minut a trosku zvysime teplotu. Syr ziska peknu farbu.

  10. 10

    Pridat vino nie je nevyhnutne, no da tomu extra dobru chut. Je mozne pridat aj creme fraiche. V tom pripade to zamiesajte do zemiakov pred tym, ako date na to syr. Ja som smotanu nedavala. Syr je dost syty, pre mna to stacilo takto.

  11. 11

    Hned podavajte. Ako vidite na fotke, syr sa krasne roztopil, poroztekal medzi zemiaky. K tomu si dajte nejaku zeleninu. Prajem dobru chut! Dala som to medzi zimne jedla, ale chuti aj v lete. Viem z vlastnej skusenosti :-).

    Tartiflette savoyarde (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Nemam to s inym syrom vyskusane, ale pridam alternativu...Docitala som sa, ze sa da pouzit napriklad aj: Epoisses, Pont-l Évêque, Crémier de Chaumes, Munster, Raclette, Brie, Camembert...

Diskusia k receptu

jerica
@janger Janka už som v pyžame , hajany už volajú , ale nedalo mi kuk a tu tvoj receptík , u nás takéto zemiačky , oravka a všetky dobroty sú len vítané na tanieri.
tiginko
milujem takéto recepty, len čo si mám počať bez tvojho Reblochonu @Janger ? Prečítala som si aj príspevok od "nebohého" Zema, aj tak sa asi k pravej chuti francuzákov nedopracujem. Som ale šťastná, že som sa konečne dozvedela, prečo FRANCÚZSKE ZEMIAKY! A ešte som zistila, že voľakedy bolo na Vareche veselšie, čo sa teraz nenosí...
babav
@janger ,iste pochutka, len kde zohnať taký syr?Recept si prezentovala
krasne ,foto postup aj hlavný obrázok :-) .
radost
...a podmienkou tohto jedla je jedine tento druh syra..??
či aj iný môže byť? potom bude chuť iná...
atari89
taketo syry sa daju kupit v malych predajniach syrov. v Ba je to napr v Auparku v strede blizsie k ternu je taka mala predajnicka a tam maju taketo syry. len treba pocitat ze su neskutocne drahe.. napr obycajny cheddar stoji 200g 7eur.. :(
radost
@atari89
do BA 200 km...takže peňaženka môže byť vdačná-že u nás ho niet...:-))))))
janger

Dakujem vam vsetkym za mile komentare :-). Vidim, ze problem je ten syr. Ja som si ho kupila (male balenie, byva aj vo vacsom) vo Francuzsku. Nie preto, ze by tu nebol zohnat, ale som jednoducho taky skrecok, ktory vzdy na dovolenke nakupi produkty, ktore su typicke pre tu krajinu. Potom nam auto praska vo svikoch, muz frfle, ze aki sme zase nalozeni :-))). Nuz ale, co uz ;-))). Ak by ste zohnali vacsie balenie tohto syra, tak budete mat na viackrat, da sa kludne zmrazit. Inac, docitala som sa, ze ako alternativa by sa dali pouzit syry Epoisses, Pont-l Évêque, Crémier de Chaumes, Munster, Raclette, Brie, Camembert. Iste aj s tym velmi chutne, hoci uz trosku ine...Musi to byt syr, ktory sa dobre roztecie. Iste su aj podobne slovenske syry. Verim, ze je to syr trochu drahsi, nuz ale netreba nam k tomu uz ziadne maso (okrem tej slaninky)...
tiginko
no vidíš, tie posledné tri už znejú aj môjmu uchu známo, takže nebude problém vyskúšať tvoj chutný recept :-)
zuzkabluzka
potesil ma aj Tvoj zoznam syrov @janger , ktore mozu nahradit ten povodny, ja prave Brie mavam doma dost casto, lahko ho zozeniem, uz sa tesim, kedy tuto dobotu vyskusam, velka vdaka ;)
pivonka
Tvoje fransúzske zemiaky vyzerajú parádne a aj syr si už vysvetlila, tak asi u mňa by prichádzal do úvahy s Camembertom alebo Brie.
@radost , píšeš, že máš do BA 200 km, pozerala som, odkiaľ si, nedozvedela som sa. ZA je tiež 200 km od BA, tak ak si od nás, v Auparku je tiež taký malý stánok, v strede blízko vchodu od starej tržnice, ale tak isto ceny strašné.
janger
Doplnila som v recepte este nejake udaje, aj o tej alternative.... A dakujem vsetkym za prispevok :-).
radost
@pivonka
si zlatá..200 km nie je presný údaj-je zakrúhlený-ako ma učili v škole-nahor...:-))
@janger
vdaka za pochopenie..doplnenie...jedlá bezmäsité-zemiakové-mám rada..pekný deň...:-)
evusik
syr Brie dostať aj u nás a nie je taký drahý, tak asi vyskúšam s ním... recept sa mi páči :-)
evanaaa
Škoda, že som toto nevidela včera, zajtra idem robiť Francúzske zemiaky po slovensky-:), bola by som dokúpila niektorý z tých dvoch posledných syrov. ale nejaký mám, podívam sa, len ten je tvrdý, asi nebude dobrý. A mäkký, pod. tomu Brie som včera dojedla.
evanaaa
No, ten syr, čo mám sa volá Manchego, je to vysokotučný zrajúci polomäkký syr, ale mäkký sa nezdá - ovčí.
babidka
Krasne zemiaciky ! Ten syr sice poznam, ale u nas nemam sancu na zakupenie . Zatial urobim s takym syrom aky mam poruke :-) V lete si ho kupim na dovolenke . My sme tiez taki "nakupovaci" ako ty - z Francuzska sme niesli niekolko kilogramov syrov , klobasky , konzervy s foie gras ...A potom sme museli rozdavat aby sa to neznehodnotilo lebo bolo toho trosku vela:-)))
helanka
toto je asi dnesne moje jedlo.
chut mam uz teraz a to je este len rano.
mam poruke brie a nabuduce pohladam original.
janger
Potesila som sa vasmu zaujmu a pochvalam :-), dakujem, ze ste sa tu pristavili, dievcata :-). Dufam, ze to bude dobre aj s Brie, ale ako som spomenula, ja som to s tym neskusala osobne, len som to pri niektorych receptoch citala, ze sa da aj s tym. @evanaaa , ved aj francuzsko - slovenske zemiaky su dobre, :-). Manchego sa mi zda podla popisu trosku tvrdsi, neviem, ci by sa ti na tom dobre roztiekol. @babidka , presne taky naklad sme viezli z Francuzska aj my ;-).
ariela6
janger krasne zemiačky určite si ich niekdy urobim ukladam do kk
honestka
syr tu dostanem kupit takze iste zemiaciky urobim podla teba. Obrazok vyzera super a kedze suroviny vyvolavaju zbiehanie sa sliniek
uz teraz, zrejme ani nebudem dlho cakat.
na zozname je uz napisany aj s druhom zemiakov a dam vediet, ako pochutilo u nas. hugs!
iva63
to je prudko jedlééé...vyskúšam
janger
@alexola , tesi ma, ze si dala vediet a ze chutilo :-), dakujem. Aky syr pouzila mamicka, Reblochon?
ankabanka
cokolvek s tymto syrom nemoze byt zle a preto vas recept niekedy vyskusam tiez.
zuzkabluzka
@janger veelka vdaka za recept, dnes som ho konecne vyskusala, pouzila som Camembert, velka pochutka a dokonca aj moja mala dcera zjedla riadnu porciu, hoci obycajne zemiaky nechce :) 5*
janger
@zuzkabluzka , vies, ako sa vzdy potesim, ak mi niekto da vediet, ze nieco vyskusal a ze chutilo? Dakujem ti, som moc rada :-). Tiez som tartiflette nedavno robila, mala som zase Reblochon v mraznicke (tiez tu nie je vsade dostat) v zasobe. Ked nebudem mat, skusim tiez s Camembert. Ak by si mala prilezitost kupit Reblochon, vyskusaj, je to fakt na toto vyborny syr. Dakujem este raz a pozdravujem :-).
violeta
milá @janger , ďakujem ti za tento jednoduchý a chutný recept, velmi nám chutilo, manžel vravel, aby som "takéto zemiaky" určite robila častejšie :-)...pridala som aj vajíčka na tvrdo, nemala som Reblochon, možno naň niekedy natrafím, robila som s Camembertom, ktorý sa pekne roztiekol, ale pridala som aj Brie a ten zostal v celku, asi nebol kvalitný, lebo bol z Li...u :(...takže ten už nekúpim...v každom prípade ďakujem a prajem pekný večer....
janger
@violeta , dakujem ti za tvoju milu spravu :-). Super, som moc rada, ze vam chutilo. Vzdy sa potesim, ak sa moj recept niekomu pacil. Ak by si natrafila na Reblochon niekedy, tak vyskusaj, ten je na to perfektny. Ale verim, ze aj Camembert je dobry, aj @zuzkabluzka to vyssie spominala. Prajem ti pekny nastavajuci tyzden a este raz dakujem. Srdecne pozdravujem :-).
tiginko
aj ja ďakujem za výborný recept @janger , aj my sme si dnes pochutnávali na verzii s Camembertom. To víno by som určite nevynechávala, dáva tomu vynikajúcu príchuť. Pokúsim sa zohnať Reblochon, láka ma ho vyskúšať
afataga
a co ja som tento rcp prespala? :-) vyzera vyborne, skusim s nejakym syrom, ktory maju aj u nas, asi ten Brie, co myslis, ze by siel aj emental?
janger
@tiginko , dakujem za potesujucu spravu :-). Som velmi rada, ze chutilo. Ak Reblochon zozenies, som presvedcena, ze bude chutit.
@afataga , neviem, myslim, ze s ementalom to uz bude trochu ine (hoci to tiez moze byt chutne), je to predsa iny druh syra. Skus pouzit Camembert, uz to viaceri s nim vyskusali a chvalia. Ten Reblochon sa uplne roztopi a roztecie pomedzi zemiaky a ma aj vybornu chut. Ked som ho prvykrat ochutnala, tak som povedala, ze uplne citim 'mastal s kravami' ;-))). Ono to vyznie cudne, ale tak nejako by som popisala tu chut :-).
eviana
@janger , Janielka, toto je krásny recept, ešte že mi brnkol do nosa. S Camembertom veru vyskúšam, na Teba ja veľmi dám, veď vieš... a toto vyzerá fakt neodolateľne :) Aj keď chuť maštale s kravami neviem neviem, či Camembert dokáže... si ma rozosmiala :)
janger
@evianka , no ja mam krasne spomienky z detstva... na mastal s kravickami, take teplo zvlastne, mne to tam vonalo :-)...Ale tieto zemiaky su chutne, skus niekedy. Pozdravujem :-)...
kukulienka71
veľmi sa mi pozdáva tvoj recpt,@janger ,poprosím muža,aby priniesol Reblochon,som zvedavá na tú chuť...Už sme ochutnali veľa syrov z CH,ale už si tie názvy nepamätám,možno tam bol aj Reblochon:-)ďakujem,KK
janger
@kukulienka71 , ak budes mat Reblochon, tak si kludne mozes dat aj do mraznicky. Tu tiez nie je dostat vsade...Ked ide muz do Francuzska, tak vacsinou donesie viac a zmrazim ho...ten syr ;-)...Dakujem ti za pochvalu receptu :-).
katka78
Mala som v chladničke dva bezprizorné hermelíny a spomenula som si, že mám v KK uložený tento recept. Viem, že hermelín nie je Reblochon, ale musím povedať, že aj tak bolo jedlo výborné. Ak sa mi podarí na Reblochon natrafiť, veľmi rada vyskúšam s ním, inak nemám problém zopakovať aj s hermelínom, či camembertom, alebo brie. Len ich nabudúce ešte viac prekrojím, aby mohli viac vytiecť. @janger , výborný recept, ďakujem ;-)


janger
@katka78 , dakujem za potesujucu spravu a za fotku :-). Potesila som sa, ze chutilo. Ten Hermelin, alebo Camembert je dobra nahrada Reblochonu. Ja som vcera tiez robila nieco z Camembertom, dobre sa rozteka...:-).
afataga
no tak ti dakujem, neviem, ci mam chut na mastal s kravami :-)))
janger
@afataga , no to som si ale dala s takym porovnanim, co ;-)))? No myslela som tym taku intenzivnu chut mlieka, ze ti to pripomenie az tu mastal :-).
janger
Ako to tak po sebe citam, tak to bude cim dalej, tym lepsie ;-)...
eviana
@janger , Janielka, si neviem predstaviť lepšie, keď už teraz je to dokonalé :) Mňa si aj tou maštaľou ale hlavne svojou bezprostrednosťou a kreativitou dostala úplne a na furt :)))
danadam
Kedze sme si z lyzovacky priviezli Rebochlon fruitier priamo od jedneho gazdu z Haute Savoie a pravdaze vdaka tvojmu receptu to tu teraz rozvoniava jedna radost. Dakujem za recept ;o) Sice neskoro vecer, ale ochutnavku si musim dat, asi by som nezaspala :o)
janger
Jej, @danadam , tak to mate taky pravy, farmarsky :-). Super! Normalne si mi spravila chut :-). Ja mam este v mraznicke, mozno spravim tento tyzden. Dobru chut a dakujem za spravu :-).
kukulienka71
@janger ,manžel priniesol Reblochon,ale nie je to ani jeden z tých,čo si tu spomenula,prikladám foto,ja som ho ochutnala,je neskutočne horký,má byť taký?nechcem pokaziť jedlo,preto sa pýtam na jeho chuť,dátum spotreby má 19.3.2014.Ďakujem za skorú odpoveď

janger
@kukulienka71 , horky nema byt :-(. To iste nieco nie je v poriadku. Ten moj nikdy horky nebol. A ani v restauracii som nikdy necitila horkost, ked som to jedla.
kukulienka71
dobre,že som sa spýtala.Neviem,či to je taký druh,musím si pohľadať info,hádam nie je pokazený...Ďakujem za promptnú odpoveď,pekný večer!
janger
Hladam tiez na googli, ci by som sa nieco docitala o tej horkosti. Niekde ludia spominaju horku koru.....Cely je horky alebo len ta kora?
kukulienka71
@janger ,aj vnútro je také horké,ja som kôru ani nechutnala,to viem,že tieto plesnivé ju majú horkejšiu,mňa prekvapil práve ten krémový stred,že je taký horký.To málo,čo viem anglicky,mi potvrdzuje tovje slová,ďakujem ti veľmi.
janger
@kukulienka , este som si vsimla na tom tvojom syre, ze je svajciarsky a ze je robeny z pasterizovaneho mlieka (ak to teda dobre vidim, vzala som si lupu). Original francuzsky reblochon je robeny zo suroveho mlieka. Takze ten tvoj je trochu iny. Ale aj tak myslim, ze by taky horky nemal byt...Nepoviem, ze trosilinku, niektore syry maju taku horkastu 'nachut'. Ale ako ty pises, ze je 'neskutocne' horky, tak to pochybujem, ze to tak ma byt...Ja by som to radsej vyhodila, ved clovek ma aj vacsie skody.
kukulienka71
@janger ,včera som kúpila znova Reblochon,aj tento je švajčiarsky,ale už na dotyk bol veľmi mäkký.Ochutnala som ho a nie je vôbec horký!!Má veľmi lahodnú krémovú chuť,už sa teším na tvoj recept!Ďakujem za podporu:-)

janger
@kukulienka71 , no to sa velmi tesim, ze mas tentokrat dobry a chutny Reblochon, ze si to nevzdala :-). Ja ti zase dakujem za doveru, ze chces vyskusat tento recept a moc dufam, ze bude chutit! Pozdravujem :-).
kukulienka71
@janger ,konečne ochutnané,výborné,som rada,že sa podarilo s týmto druhým syrom:-)víno tam dodá fakt dobrý šmak;-)odporúčam!!Ďakujem:-)

janger
@kukulienka , ja som strasne rada, ze sa podarilo, ze chutilo a ze si mi dala vediet :-). Dakujem aj za fotku :-).
eviana
@janger , Janielka milá, ďakujeme Ti za vynikajúci obed, síce Reblochon to nebol, len Hermelín, ale aj tak to bolo famózne, veľmi nám chutilo... Aj môj chlap Ti posiela pozdravy a veľmi chváli tento recept, bude u nás veru častejšie. Keď bude príležitosť určite skúsim aj s Reblochon, som veľmi zvedavá na tú Tebou opísanú maštaľkovú arómu ;)
Ešte raz vďaka, takto nejak sa podaril mne:


janger
@evianka mila, tesim sa, tesim :-)))...Dakujem, ze si vyskusala a som strasne rada, ze vam chutilo. Dakujem aj za fotecku. A pozdravuj tvojho chlapa :-). A predstav si, ja idem dnes na veceru robit tvoju salatovku, uz mam vsetko pripravene. Syn prave pred chvilou hovoril, ze je zvedavy, ako bude chutit :-). Potom dam vediet. Pa-pa.
eviana
@janger aké milé, že sme si dnes receptovo vliezli jedna druhej do kuchyne... ;)
Teším sa na Vaše dojmy zo šalátovky... a pozdravujem všetkých Tvojich milovaných :)
janger
@Mirkamt (14.9.2017 22:34)

Ahoj @mirkamt , creme fraiche by mal mat obsah tuku aspon 30%. Ak ho v tomto recepte aj nepouzijes, nic sa nestane. Pripadne aj nejaka ina kysla smotana, ktora znesie tepelnu upravu, by sa dala pouzit. Drzim palce, nech sa podari. A dufam, ze bude chutit :-). Pozdravujem.
mirkamt
Ďakujem Ti, Janger, za rýchlu odpoveď. Dnešný obed bol podľa Tvojho receptu a chutil nám. Zemiaky som zaliala českou šľahačkovou smotanou a výsledok bol fajn. Potešilo, že jedlo bolo raz dva hotové. Vďaka za recept, určite ho urobím aj nabudúce
kikusiatko1507
Dnes som mala chuť na tieto tartiflette, použila som tiež camembert a do cibulovo slaninkoveho základu aj dva štipľavé baranie rohy, dodali jedlu príjemny pikantný podtón. Ďakujeme za recept na jednoduché výborné jedlo, bude u nás castejsie.