T-bone steak (fotorecept)

Autor receptu: chutimi

Tento recept je skôr o pekných surovinách ako o samotnom postupe :) Verím, že aj tak sa vám bude páčiť.

1
porcia
45 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Postup

  1. Tuk na strane jemne narežte, aby sa vám steak nekrútil pri ďalšej príprave.
  2. Zmiešajte olivový olej, čerstvo namleté korenie, lístky tymiánu a potrite nimi celý steak. Nechajte marinovať v chladničke jeden deň. Ja som použil uzatvárateľné vrecko, aby som nemusel pouziť veľa oleja.
  3. Steak nechajte po vybratí z chladničky odstáť aspoň pol hodinu aby získal izbovú teplotu. Vložte ho na rozpálenú panvicu. Nechajte zatiahnuť, otočte a pripravujte podľa hrúbky a želanej prepečenosti rovnomerne z oboch strán. Pokiaľ máte steak skutočne hrubý (viac ako 3,5cm), kombinujte prípravu na panvici s rúrou. Tú si v takom prípade rozpáľte na 220 stupňov. Steak opečte krátko na panvici z každej strany a potom ho vložte do rúry. Ked je steak prepečený podľa želania, vyberte ho a nechajte odpočívať aspoň 10 minút. Osoľte ho hrubozrnnou soľou. (steak na obrázku vážil cca. pol kg a výšku mal zhruba 2,5 cm)
  4. Omáčka: na troche masla opražte cibuľu (ja som použil červenú pre jej farbu, ale vynikajúca bude aj šalotka), pridajte dubáky (použite čerstvé, mrazené alebo prinajhoršom zavárané) a nechajte ich zľahka opiecť. Dochuťte čiernym korením a soľou. Zastreknite balsamicom a nechajte ho trochu zredukovať. Pridajte smotanu a nechajte omáčku trochu povariť. Na zahustenie použite strúhany parmezán (prip. GP al. pecorino)
  5. Ako prílohu podávajte opečené zemiaky s tymiánom a ľahký zeleninový šalát.