Syrový mazanec

Syrový mazanec (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Veľkonočný mazanec trochu netradične na slano. Je výborný k údenému mäsu, k polievke, s rôznymi nátierkami alebo len tak s maslom.

20 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do odmeranej vody rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a zamiešame, aby sa droždie rozpustilo. Pridáme múku, olej, smotanu, soľ, mleté čierne korenie a vajíčko. Vymiesime cesto. Môžeme použiť mixér pretože tento základ je redší. Pridáme nastrúhaný syr. Ja som polovicu nastrúhala na jemno a polovicu nahrubo. Pridáme nakrájanú pažítku a petržlenovú vňať. Pridáme slnečnicové semienka a na doske zamiesime cesto. Syr môžeme pridať akýkoľvek tvrdší syr, takisto bylinky a semienka.
  2. Cesto prikryjeme a necháme hodinu nakysnúť.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, premiesime a vytvarujeme z nich bochníky. Bochníky uložíme na vymastený a múkou vysypaný plech a necháme aspoň polhodinu nakysnúť.
  4. Potom bochníky potrieme vajíčkom a nakrojíme do kríža a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 190 °C asi 40 - 45 minút.
  5. Upečené bochníky premiestnime na mriežku, aby od spodku nenavlhli. Krájame až keď mazanec celkom vychladne.