Foto: lubisthemple
Enchiladas je mexické jedlo, ktoré sa podáva najmä na raňajky. Má rôzne variácie (červené, zelené, tzv. švajčiarske, plnené syrom, šunkou, kuracím mäsom...). Pripravovať ma Zobraziť celý popisEnchiladas je mexické jedlo, ktoré sa podáva najmä na raňajky. Má rôzne variácie (červené, zelené, tzv. švajčiarske, plnené syrom, šunkou, kuracím mäsom...). Pripravovať ma ich naučila jedna milá pani, ktorá sa nám v Mexiku starala o domácnosť.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto na tortillas: | |
1 šálka |
|
štipka |
|
podľa potreby |
|
Omáčka: | |
6 ks |
|
1/4 ks |
|
1 strúčik |
|
podľa chuti |
|
1 vetvička |
|
podľa chuti |
|
Náplň: | |
podľa chuti |
|
Na ozdobu: | |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny.
-
2
Pripravíme si tortillas. Používam špeciálnu múku z Mexika, ktorá sa dá nahradiť kukuričnou múkou alebo môžete použiť už hotové tortillas (nie tie z obyčajnej múky, ale z kukurice - sú žlté a dajú sa kúpiť napr. v Tescu). Zmiešame kukuričnú múku, štipku soli, vodu a pripravíme si cesto.
-
3
Z cesta si vytvoríme guličky vo veľkosti golfovej loptičky a urobíme tortillové placky. Ja používam potravinársku fóliu, medzi ktorú dám cesto a dlaňou vytváram placku, ktorú na záver prejdem valcekom.
-
4
Na suchej predhriatej panvici tortillas z oboch strán opečieme.
-
5
Potom ich vložíme do čistej utierky aby nám zmäkli. A začneme pripravovať omáčku.
-
6
Paradajky si uvaríme, aby sa z nich ľahko odstránila šupka.
-
7
Do mixéra dáme olúpané paradajky, štvrťku malej cibuľe, strúčik cesnaku a čili papričky. (Pôvodne sa používajú malé zelené papričky - chile serrano, no keďže som ich nemala, použila som červené sušené).
-
8
Všetko dobre zmixujeme, dáme na panvicu, pridáme epazote (použila som sušené), vegetu a varíme, kým paradajková omáčka už nechutí ako surová. Epazote sa môže vynechať keďže ho na Slovensku nedostať a jeho chuť sa inou bylinkou nahradiť nedá.
-
9
Pripravené tortillas počas pár sekúnd opražíme na kvapke oleja a na chvíľku ich vložíme do pripravenej omáčky. Opražiť ich treba kvôli tomu, aby sa po vložení do omáčky úplne nerozmočili.
-
10
Na namočenú tortillu poukladáme syr (príp. šunku alebo verené kuracie prsia potrhané na kúsočky)...
-
11
...a zakrútime ju ako palacinku.
-
12
Toto opakujeme kým nepripravíme všetky enchiladas. Na záver ich polejeme paradajkovou omáčkou, ktorú sme uvarili a ozdobíme ich smotanou alebo strúhaným syrom. Dobrú chuť.
Este otazocka: nemusi to cesto stat, aby muka nabobtnala?