Varecha.sk má 5. narodeniny * Pozrite si 25 najobľúbenejších receptov histórie

Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka

Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka
Foto: martamm
martammMartamm, recept pridal: 7. februára 2013 20:01Ďalšie jeho recepty

Rozmýšľala som včera, čo narýchlo uvariť a keďže boli chute na niečo sladké a pritom nie veľmi hriešne, rozhodla som sa pre takúto žemľovku. bežne ju robím s jablkami, ale pohodlnosť zvíťazila a načrela som do zásob domácich marhuľových kompótov, zavarených bez cukru so soľou.

Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Formu potrieme olejom a vysypeme kokosovou múčkou. Používam kokosovú múčku, prípadne mleté orechy, nakoľko sú mastné a naozaj sa mi nič neprilepí. Spodok formy vyložím plátkami chleba, v mlieku rozpustím 1/2 PL vanilkového cukru a silikonovou maslovačkou potriem chlebíky.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 1

2

V miske rozmiešam tvarohy, do ktorých pridám v troške vody rozpustenú steviu, 1/2 PL vanilky a citrńovú kôru. 1/2 tvarohovej hmoty. Natrieme na chlieb, posypeme sekanými orechami, slnečnicovými semienkami a sušenou mätou na vrch naukladáme marhule z jedného pohára a posypeme hrozienkami. Poprášime trstinovým cukrom.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 2

3

Uložíme druhú vrstvu chleba a opakujeme postup z bodu č. 2. Na vrchu zostane chlieb, ktorý potrieme mliekom a posypeme trstinovým cukrom. Dáme zapiecť pri 200 stupňoch asi pol hodiny.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 3

4

Pridávam foto upečenej, rozrezanej žemľovky, aby ste mali predstavu, ako vyzerá. Upozorňujem, že je skôr kyselkavá, kto má rád môže viac prisladiť.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasoval 1 človek (1,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • martinis, 7. februára 2013 o 21:58
    Takáto žemľovka vyzerá vynikajúco, a obsahuje aj skutočné zdravé dobroty, takže už ju vidím vo svojej KK, vďaka za tip, takéto môžem ;)


  • mesiar50, 7. februára 2013 o 22:57
    Tvoja žemlovka vypadá suprovo.A slovo racio hovorí za všetko.I keď vela o takejto výžive neviem,ale jedna moja dobrá známa mi načrtla o čo vlastne tam kráča.Chytila ma aj zaujímavá kombinácia ingrediencií.
    Určite by som ju neodmietol.Takýto zaujímavý recept si uložím.A do plusu ti dávam 1* za pekný úvod a musím pochváliť aj foto.


  • hahaias, 8. februára 2013 o 08:13
    @martam zaujal ma ten kompot - marhuľový bez cukru a zo soľou - nedáš recept?


  • martamm, 8. februára 2013 o 08:33
    hahaias, so soľou zaváram celkom jednoducho. Do pohárov naložím ovocie, zoberiem medzi prsty troška soli, posolím ovocie, zalejem studenou vodou, zatvorím a sterilizujem, ale len dovtedy, kým voda v hrnci začne vrieť. Vtedy vyberiem poháre a zakryjem dekou. So soľou zaváram všetko ovocie a nikdy sa mi nepokazilo. Takto sa kedysi za čias našich prababičiek zaváralo. Cukor bol i vzácnosťou a začal sa používať vo veľkom na zaváranie v čase hojnosti. Ľudia si zvykli na presladené kompóty, ale ja myslím, že pri zaváraní so soľou sa krásne zvýrazní chuť ovocia. kto chce slakdé, nech si prisladí pri konzumácii


  • aroooo, 8. februára 2013 o 11:19
    takýto recept tu bol asi pred 2 rokmi, aj som tak spravila na skúšku pár pohárov čerešní, boli veľmi dobré, tá štipka soli z nich vytiahla sladkosť, suseda nechcela veriť, že tam nie je cukor,no zrejme ovocie musí byť skoro dozreté, nie zelené.@martamm , tá dĺžka sterilizácie sa mi zdá krátka, nepokazí sa to?to sa nestihne prehriať ani obsah pohárov a hneď to aj vyberáš.Ja zvyknem od momentu ako začne vrieť voda okolo pohárov 10 min.?


  • radost, 8. februára 2013 o 11:24
    ja som to zaváranie soľou alebo len čistá voda-skúsila...čítala som to tu vlani...som s tým spokojná...je to dobrý tip pre diabetikov..áno-zvykli sme si na presladené jedlá...prekorenené..presolené..množstvo ingrediencií...príchutí...


  • martamm, 8. februára 2013 o 12:19
    aroooo, vždy takto sterilizujem a nekazí sa mi nič :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

25 naj receptov z 5 ročnej histórie Varecha.sk
Varecha.sk má 5 rokov, pozrite si, ktorých 25 receptov ste si počas celej histórie najčastejšie ukladali do kuchárskej knihy.

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist