Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka

Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka
Foto: martamm
martammMartamm, recept pridal: 7. februára 2013 20:01Ďalšie jeho recepty

Rozmýšľala som včera, čo narýchlo uvariť a keďže boli chute na niečo sladké a pritom nie veľmi hriešne, rozhodla som sa pre takúto žemľovku. bežne ju robím s jablkami, ale pohodlnosť zvíťazila a načrela som do zásob domácich marhuľových kompótov, zavarených bez cukru so soľou.

Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Formu potrieme olejom a vysypeme kokosovou múčkou. Používam kokosovú múčku, prípadne mleté orechy, nakoľko sú mastné a naozaj sa mi nič neprilepí. Spodok formy vyložím plátkami chleba, v mlieku rozpustím 1/2 PL vanilkového cukru a silikonovou maslovačkou potriem chlebíky.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 1

2

V miske rozmiešam tvarohy, do ktorých pridám v troške vody rozpustenú steviu, 1/2 PL vanilky a citrńovú kôru. 1/2 tvarohovej hmoty. Natrieme na chlieb, posypeme sekanými orechami, slnečnicovými semienkami a sušenou mätou na vrch naukladáme marhule z jedného pohára a posypeme hrozienkami. Poprášime trstinovým cukrom.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 2

3

Uložíme druhú vrstvu chleba a opakujeme postup z bodu č. 2. Na vrchu zostane chlieb, ktorý potrieme mliekom a posypeme trstinovým cukrom. Dáme zapiecť pri 200 stupňoch asi pol hodiny.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 3

4

Pridávam foto upečenej, rozrezanej žemľovky, aby ste mali predstavu, ako vyzerá. Upozorňujem, že je skôr kyselkavá, kto má rád môže viac prisladiť.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (3,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • martinis, 7. februára 2013 o 21:58
    Takáto žemľovka vyzerá vynikajúco, a obsahuje aj skutočné zdravé dobroty, takže už ju vidím vo svojej KK, vďaka za tip, takéto môžem ;)


  • mesiar50, 7. februára 2013 o 22:57
    Tvoja žemlovka vypadá suprovo.A slovo racio hovorí za všetko.I keď vela o takejto výžive neviem,ale jedna moja dobrá známa mi načrtla o čo vlastne tam kráča.Chytila ma aj zaujímavá kombinácia ingrediencií.
    Určite by som ju neodmietol.Takýto zaujímavý recept si uložím.A do plusu ti dávam 1* za pekný úvod a musím pochváliť aj foto.


  • hahaias, 8. februára 2013 o 08:13
    @martam zaujal ma ten kompot - marhuľový bez cukru a zo soľou - nedáš recept?


  • martamm, 8. februára 2013 o 08:33
    hahaias, so soľou zaváram celkom jednoducho. Do pohárov naložím ovocie, zoberiem medzi prsty troška soli, posolím ovocie, zalejem studenou vodou, zatvorím a sterilizujem, ale len dovtedy, kým voda v hrnci začne vrieť. Vtedy vyberiem poháre a zakryjem dekou. So soľou zaváram všetko ovocie a nikdy sa mi nepokazilo. Takto sa kedysi za čias našich prababičiek zaváralo. Cukor bol i vzácnosťou a začal sa používať vo veľkom na zaváranie v čase hojnosti. Ľudia si zvykli na presladené kompóty, ale ja myslím, že pri zaváraní so soľou sa krásne zvýrazní chuť ovocia. kto chce slakdé, nech si prisladí pri konzumácii


  • aroooo, 8. februára 2013 o 11:19
    takýto recept tu bol asi pred 2 rokmi, aj som tak spravila na skúšku pár pohárov čerešní, boli veľmi dobré, tá štipka soli z nich vytiahla sladkosť, suseda nechcela veriť, že tam nie je cukor,no zrejme ovocie musí byť skoro dozreté, nie zelené.@martamm , tá dĺžka sterilizácie sa mi zdá krátka, nepokazí sa to?to sa nestihne prehriať ani obsah pohárov a hneď to aj vyberáš.Ja zvyknem od momentu ako začne vrieť voda okolo pohárov 10 min.?


  • radost, 8. februára 2013 o 11:24
    ja som to zaváranie soľou alebo len čistá voda-skúsila...čítala som to tu vlani...som s tým spokojná...je to dobrý tip pre diabetikov..áno-zvykli sme si na presladené jedlá...prekorenené..presolené..množstvo ingrediencií...príchutí...


  • martamm, 8. februára 2013 o 12:19
    aroooo, vždy takto sterilizujem a nekazí sa mi nič :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha v piatok 1. mája v denníku Pravda.


TOPlist