Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka

Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka
Foto: martamm
martammMartamm, recept pridal: 7. februára 2013 20:01Ďalšie jeho recepty

Rozmýšľala som včera, čo narýchlo uvariť a keďže boli chute na niečo sladké a pritom nie veľmi hriešne, rozhodla som sa pre takúto žemľovku. bežne ju robím s jablkami, ale pohodlnosť zvíťazila a načrela som do zásob domácich marhuľových kompótov, zavarených bez cukru so soľou.

Suroviny

6
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Formu potrieme olejom a vysypeme kokosovou múčkou. Používam kokosovú múčku, prípadne mleté orechy, nakoľko sú mastné a naozaj sa mi nič neprilepí. Spodok formy vyložím plátkami chleba, v mlieku rozpustím 1/2 PL vanilkového cukru a silikonovou maslovačkou potriem chlebíky.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 1

V miske rozmiešam tvarohy, do ktorých pridám v troške vody rozpustenú steviu, 1/2 PL vanilky a citrńovú kôru. 1/2 tvarohovej hmoty. Natrieme na chlieb, posypeme sekanými orechami, slnečnicovými semienkami a sušenou mätou na vrch naukladáme marhule z jedného pohára a posypeme hrozienkami. Poprášime trstinovým cukrom.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 2

Uložíme druhú vrstvu chleba a opakujeme postup z bodu č. 2. Na vrchu zostane chlieb, ktorý potrieme mliekom a posypeme trstinovým cukrom. Dáme zapiecť pri 200 stupňoch asi pol hodiny.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 3

Pridávam foto upečenej, rozrezanej žemľovky, aby ste mali predstavu, ako vyzerá. Upozorňujem, že je skôr kyselkavá, kto má rád môže viac prisladiť.
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 4



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

7 komentárov k receptu
  • martinis, 7. februára 2013 o 21:58
    Takáto žemľovka vyzerá vynikajúco, a obsahuje aj skutočné zdravé dobroty, takže už ju vidím vo svojej KK, vďaka za tip, takéto môžem ;)


  • mesiar50, 7. februára 2013 o 22:57
    Tvoja žemlovka vypadá suprovo.A slovo racio hovorí za všetko.I keď vela o takejto výžive neviem,ale jedna moja dobrá známa mi načrtla o čo vlastne tam kráča.Chytila ma aj zaujímavá kombinácia ingrediencií.
    Určite by som ju neodmietol.Takýto zaujímavý recept si uložím.A do plusu ti dávam 1* za pekný úvod a musím pochváliť aj foto.


  • hahaias, 8. februára 2013 o 08:13
    @martam zaujal ma ten kompot - marhuľový bez cukru a zo soľou - nedáš recept?


  • martamm, 8. februára 2013 o 08:33
    hahaias, so soľou zaváram celkom jednoducho. Do pohárov naložím ovocie, zoberiem medzi prsty troška soli, posolím ovocie, zalejem studenou vodou, zatvorím a sterilizujem, ale len dovtedy, kým voda v hrnci začne vrieť. Vtedy vyberiem poháre a zakryjem dekou. So soľou zaváram všetko ovocie a nikdy sa mi nepokazilo. Takto sa kedysi za čias našich prababičiek zaváralo. Cukor bol i vzácnosťou a začal sa používať vo veľkom na zaváranie v čase hojnosti. Ľudia si zvykli na presladené kompóty, ale ja myslím, že pri zaváraní so soľou sa krásne zvýrazní chuť ovocia. kto chce slakdé, nech si prisladí pri konzumácii


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 3 komentárov)
  • aroooo, 8. februára 2013 o 11:19
    takýto recept tu bol asi pred 2 rokmi, aj som tak spravila na skúšku pár pohárov čerešní, boli veľmi dobré, tá štipka soli z nich vytiahla sladkosť, suseda nechcela veriť, že tam nie je cukor,no zrejme ovocie musí byť skoro dozreté, nie zelené.@martamm , tá dĺžka sterilizácie sa mi zdá krátka, nepokazí sa to?to sa nestihne prehriať ani obsah pohárov a hneď to aj vyberáš.Ja zvyknem od momentu ako začne vrieť voda okolo pohárov 10 min.?


  • radost, 8. februára 2013 o 11:24
    ja som to zaváranie soľou alebo len čistá voda-skúsila...čítala som to tu vlani...som s tým spokojná...je to dobrý tip pre diabetikov..áno-zvykli sme si na presladené jedlá...prekorenené..presolené..množstvo ingrediencií...príchutí...


  • martamm, 8. februára 2013 o 12:19
    aroooo, vždy takto sterilizujem a nekazí sa mi nič :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist