Sviečková na smotane (fotorecept)

Autor receptu: sonijamt

Viem, že sviečková sa robieva na niekoľko spôsobov, toto je postup našej rodiny, na ktorý sme zvyknutí, takto to robievam ja a je veľmi chutná:-) Úvodné foto je robené na rýchlo, takže sa ospravedlňujem za "aranžovanie":-))

12
porcií

Postup

  1. Umyté mäso pokrájame na rezne, necháme dobre odkvapkať a osolíme. Ja používam bravčovinu, ale robila som aj zo zveriny. Mäso prešpikujeme slaninou, ale kto nemá rád, netreba. Niekedy dám len kôru zo slaniny vyvariť do omáčky. Mäso opražíme na oleji z oboch strán.
  2. Do výpeku pridám nadrobno pokrájanú cibuľku, orestujem.
  3. Pridám pokrájanú zeleninu a asi 10 min orestujem spolu s cibuľkou
  4. K zelenine pridám mäso, bobkový list, nové a čierne korenie, bujón hovädzí, kurací alebo zeleninový
  5. Zalejem vodou a nechám dusiť do mäkka
  6. Keď bude mäsko mäkké, vyberiem ho na tanier a omáčku rozmixujem.
  7. Omáčku prepasírujem cez sitko, niekto to takto nemá rád a omáčku necháva len rozmixovanú.
  8. 4 PL kryštálového cukru si rozpálim na karamel a zalejem asi 2 dcl vody-musí vzniknúť tekutá "vodička". Vlejeme za stáleho miešania do omáčky a necháme prejsť varom.
  9. Pridám smotanu, mlieko rozmiešané s hladkou múkou a necháme prejsť varom. Odstavíme.
  10. Pridáme maslo na zjemnenie, ocot a soľ podľa chuti. Podávame s knedlíkom a brusnicami:-)