Sushi Futo Maki Tekka

Tomáš Szabados
šéfkuchár reštaurácie hotela Mama´s v Bratislave, 11. apríla 2010
Sushi Futo Maki Tekka
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Suroviny

Sushi ryža:
1 kg
1,23 l
 kúsok
Zálievka:
2 dl
32 g
160 g
Futo Maki Tekka:
Príloha k sushi:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým voda nezostane úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča na ryžu do nej pridáme riasu kombu. Tá pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.

  2. 2

    Pripravíme si zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili. Na prípravu sushi si pripravíme bambusovú podložku ako pomôcku na rolovanie sushi, ostrý nôž a pohár s vodou na namáčanie noža.

  3. 3

    Príprava Futo Maki Tekka: Na bambusovú podložku si pripravíme riasu nori. Namočíme si ruky, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo. Ryžu rovnomerne navrstvíme na riasu, pričom v hornej časti necháme asi dva centimetre po dĺžke voľné. Na ryžu navrstvím japonskú majonézu. Naukladáme kúsky avokáda, jarnú cibuľku a kúsky čerstvého tuniaka. Pomocou bambusovej podložky riasu smerom od seba za občasného pritláčania zrolujeme. Riasu nori môžeme v prípade potreby navlhčiť vodou, aby sa lepšie prilepila a rolka sa nerozpadávala.

  4. 4

    Hotovú rolku prekrojíme na dve polovice. Tie potom priložíme pozdĺžne k sebe a obe ešte štyri krát prekrojíme. Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme pripravené kúsky Futo Maki Tekka spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia