Foto: evusik
Toto je jedlo z myjavských kopaníc, tak ako mnohé iné jedlá aj toto sa varilo v jednom hrnci a varilo sa na viac dní Zobraziť celý popisToto je jedlo z myjavských kopaníc, tak ako mnohé iné jedlá aj toto sa varilo v jednom hrnci a varilo sa na viac dní dopredu. Čím viac sa zohrievalo, tým bolo lepšie. Nahrádzalo polievku aj hlavné jedlo.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Množstvá neuvádzam, ja som varila z 1kg kyslej kapusty, zo 2 hrste veľkej "panskej" fazule a údené podľa chuti. Dobré je použiť údené s kosťou, krkovičku, rebrá a pod. Veľkú fazuľu na noc namočíme.
-
2
Kapustu vyžmýkame a kyslú vodu odložíme, môžeme ju použiť na záverečné dochutenie. Do hrnca dáme opláchnutú kapustu, údené mäso, fazuľu a dáme variť. Ak máte radi, pridajte chilli papričku.
-
3
Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, nakrájame na kocky a vrátime naspäť do hrnca, prípadne ak fazuľa ešte nie je mäkká, dovaríme fazuľu a mäso pridáme až potom.
-
4
Na masti speníme cibuľu.....
-
5
pridáme nadrobno nakrájaný cesnak ....
-
6
červenú mletú papriku, ja som nemala čerstvú chilli papričku tak som dala sušenú. krátko popražíme ....
-
7
zalejeme vodou, povaríme ....
-
8
a vylejeme do polievky, povaríme, ak treba osolíme, okoreníme, prípadne okyselíme odloženou kapustovou vodou.
-
9
Šurdica sa nezahusťuje múkou, preto vydrží aj viac dní.
tomu porozumie aj keby to nebolo popísané. Zvládnuté na jednotku+.
áno..aj u nás švábka
palicová fazuľa..nebola v obchodoch-tak sme pestovali..
už dostať kúpiť
bielkovina-nahrádzala mäso
výborná..fazuľa
i komplet jedlo..