Šunkáče (fotorecept)
Autor receptu: etelka44
Tieto "šunkáče" robím minimálne raz do týždňa. Recept mám od mojej mamky, je
spoľahlivý a hlavne výborne sa s ním precuje.
8 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- 1 kg hlad. múky preosejeme, pridáme 3 PL kyšt. cukru, 1 KL soli. Predtým si dáme ohriať 600 ml mlieka a 3 PL kryš. cukru. Keď je mlieko dostatočne vlažné pridáme 2 ks droždia.
- Kvasok prelejeme do misy už s pripravenou múkou, soľou, 3 PL kryšt. cukrom.
- Do múky s kvaskom prilejeme olej. Práve dnes, keď tu vsúvam recept, tak som namiesto 2 dl slnečnicového oleja pridala 1,5 dl olivového oleja. (Tiež boli fantastické).
- Ja najprv s lopatkou zmiešam všetky suroviny a potom vložím do robota.
- Takto vyzerá lopatkou premiešané cesto.
- Cesto sa spracúva v robote.
- Už vypracované cesto.
- Hodíme ho do misky kysky. (Mne tam vykysne napr. dnes za 4 min.)
- Vykysnuté cesto vysypeme na naolejovanú podložku.
- Cesto rozdelíme na 4 časti.
- Jednu časť rozvaľkáme.
- Cesto potrieme - ja tomu hovorím pasta. Príprava pasty:
- cibuľu pokrájame na drobno a do zlatista podusime, zároveň pridáme k tomu prelisovaný cesnak, postrúhanu mrkvu, zeler a mierne podusíme. Potom pridáme kečup, pretlak (ja dávam ten stredný), cukor, soľ a mleté čierne korenie, oregáno, bazalku (znova sa chvíľu podusí). Necháme odstáť pod pokrievkou, tá pasta dôjde. Keď je vychladnutá potom ju natierame na rozvaľkané cesto.Túto pastu mám vždy vopred pripravenú v chladničke. Na potretie je potrebné veľmi málo a preto ju použijete opakovane. Potrebné je aby bola uskladnená v chladničke.
- Na pastu poukladáme plátky šunky.
- Na šunku postrúhaný syr. Veľmi dobrý je TESCO edam tvrdý syr balený po 250 gr. (Niekedy tam postrúham syr NIVA, aj toto je chutné.)
- Cesto stočíme do rolády.
- Cesto mierne popritláčame.
- Cesto režeme lopatkou na trojuholníky tak aby sa v ostrom uhle nepreťalo.
- Ukladáme na plech nie v tesnej blízkosti. Necháme mierne podkysnúť, kým toto isté neurobíme s 2. časťou cesta. Ak je hotová aj 2. časť, vtedy zapneme rúru na 180 °C. Pečieme asi 13 - 15 do zlatista.
- Keď je rúra nahriata, tesne pred vložením potrieme rozšľahaným vajíčkom každý kúsok.
- Šunkáčiky v rúre sem tam spadnú do strany, ale na chuti to nič nemení.
- Výsledok. Dobrú chuť :-)
- Z toho istého cesta (zo zvyšných 2 častí som urobila škoricovníky). Je možné ešte natrieť cesto s tou pastou, stočiť ako škoricovníky a sú z toho pizovníky.
- Tiež toto isté cesto a sú z toho makovníky, orechovníky ...
- ... ešte robím takéto stáčané plnené slivkovým lekvárom a kúskom horkej čokolády, alebo šunkou, syrom a kečupom.