Šúľance s kuracím mäsom, brokolicou a sušenými paradajkami

Autor receptu: martinis

Zemiakové šúľance inšpirované Talianskom - s kuracím mäsom, brokolicou, sušenými paradajkami a lístkami čerstvej bazalky.

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Taliansku kuchyňu mám naozaj rád - je jednoduchá, zdravá, farebná a sýta. Práve preto dobre padne využiť jej prvky aj pri príprave šúľancov či gnocchi a vytvoriť toto ľahké, chutné jedlo, ktoré vás zasýti, ale nebudete sa po ňom cítiť až nepríjemne plní a to všetko pri minimálnej námahe. Ak budete chcieť pripraviť niečo elegantné - či už pre seba, alebo niekoho prekvapiť, toto by mohol byť ten správny výber :-)
  2. Začneme prípravou kuracieho mäsa, ktorá potrvá najdlhšie za predpokladu, že šúľance či gnocchi použijete už pripravené : buď skôr zamrazené, chladené či ako polotovar. Ak sa rozhodnete si ich pripraviť ručne, samozrejme odporúčam tento krok ako prvý :)) Plátok kuracieho mäsa opláchneme a pokrájame na kocky.
  3. Cibuľu - nevyhnutný základ pod dobré mäso nakrájame najemno a dáme bokom. Brokolicu umyjeme, rozoberieme na ružičky a tiež pripravíme do misky. Rád využívam aj hlúb, pretože má výbornú chuť - stačí ho zbaviť drevnatej kôry, pokrájať a klasicky uvariť. Do väčšej panvice nalejte lyžicu oleja a chvíľu na ňom opekajte cibuľu.
  4. Až je zlatohnedá, pridajte kúsky kuracieho mäsa, osoľte, okoreňte, premiešajte a opekajte kým sa mäso nezatiahne - nie je na celom povrchu biele. Potom podlejte 50 ml bieleho vína, vhoďte brokolicu, pretlačte strúčik cesnaku a pod pokrievkou za občasného premiešania duste dvadsať minút. Ak je to potrebné, dolejte vodu.
  5. Šúľance pripravte podľa návodu na obale : teda do panvice dáme lyžicu masla či oleja, rozpálime a na strednom ohni ich opekáme do zlatohneda, 5 minút by malo stačiť. Občas ich premiešajte, nech neprihoria :)
  6. Až sú hotové, vmiešajte ich do panvice k mäsu a brokolici a podávajte na veľkom tanieri. Povrch ozdobte dvoma, troma pokrájanými sušenými paradajkami a ako malý bonus môžte pridať trocha medvedieho cesnaku, tak ako ja. Príjemne pripomenie cesnak, ktorý sme použili v základe a je tam proste fajn :-) Na samotný záver už len pridajte čerstvú bazalku a nameľte veľa farebného korenia, aby to jemne pálilo na jazyku. Plnohodnotný obed za pár minút ;)