Stryk so slivkami

mariamka - fotkamariamka, 6. septembra 2013

Áno, "stryk" s ypsilonom :) Tiež som sa divila, ale je to správne - stryk je krajový názov pre zemiakovú placku z oblasti Sliezska. Zobraziť celý popisÁno, "stryk" s ypsilonom :) Tiež som sa divila, ale je to správne - stryk je krajový názov pre zemiakovú placku z oblasti Sliezska. Recept na tento jednoduchý koláč som našla na českých stránkach a veľmi ma zaujal. Cesto zo strúhaných zemiakov sa obloží ovocím a upečie dochrumkava. Na záver poleje maslom a pocukruje. No neskúste to :)

Suroviny

Na cesto:
6 ks
2 ks
3 PL
1 štipka
1/2 ČL (nemusí byť)
1 strúčik (nemusí byť)
Na vymastenie pekáča:
2 PL
Na náplň:
cca 1 kg (prípadne jablká, marhule)




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemno, ale nie na kašu. Necháme postáť, vodu zlejeme a škrob vrátime späť k zemiakom.

  2. 2

    Pridáme vajce, múku, soľ, cukor, pretlačený cesnak a vymiešame cesto ako na haruľu. Múku nepridávamej, cesto nemá byť príliš husté.

  3. 3

    Hlbší plech alebo pekáč vymažeme masťou a dáme rozpáliť do horúcej rúry. Keď je masť horúca, vylejeme zemiakové cesto, lyžicou urovnáme a nahusto pokladieme rozpolené slivky rezom hore. Ak sú slivky kyslejšie, môžeme ich už teraz posypať časťou cukru. Pečieme asi 45 minút (podle hrúbky cesta) na strednej teplote, aby sa koláč dobre prepiekol a chytil peknú zlatohnedú farbu.

  4. 4

    Hotové polejeme rozpusteným maslom, pocukrujeme, môžeme poprášiť škoricou. Najlepšie chutí teplý, pozor nie horúci! Aj keď je ťažké tej vôni odolať :)

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia