Strúhaný krehký tvarohovo-jablkový koláč fotorecept
Foto: izabella929
Dnes pre zmenu kombinácia tvarohu a s kockami jabĺčok. Niečo vynikajúce.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
1/2 bal |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
štipka |
|
Tvarohová plnka: | |
600 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 bal |
|
hrsť |
|
2 PL |
|
na hrozienka |
|
Jablková plnka: | |
800 g |
|
1 bal |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Obe múky som preosiala na pracovnú dosku, pridala som soľ, cukor, prášok do pečiva a maslo. Všetko spolu som zmrvila.
-
2
Pridala som žĺtky a smotanu a zamiesila som cesto, ktoré som dobre vypracovala. Rozdelila som ho na jednu väčšiu a menšiu časť. Cesto som dala do chladničky, pokiaľ som pripravila plnky.
-
3
Tvaroh som dala do misy, pridala som cukor, vajcia, kôru aj šťavu z jedného citrónu, vanilkový cukor a hrsť hrozienok, ktoré sa od večera kúpali v rume. Napokon som pridala detskú krupicu a všetko premiešala.
-
4
Jablká som ošúpala, očistila od jaderníka a pokrájala som ich na malé kocky. Pridala som k nim šťavu i kôru z jedného citrónu, škoricový cukor, kryštálový cukor a napokon som pridala detskú krupicu a všetko zľahka premiešala.
-
5
Plech 27x37 cm som vymazala maslom a posypala múkou. Vybrala som väčšie cesto a nastrúhala som ho rovnomerne na plech.
-
6
Na cesto som rozložila tvarohovú plnku.
-
7
Na tvaroh som rovnomerne uložila jablkové kocky. Toto som zabudla odfotiť. Ale kocky som fotila pripravené v mise. A na jablká som nastrúhala menšie cesto, ktoré som až vtedy vybrala z chladničky, aby som ho mala tuhšie. S cestom sa veľmi dobre pracuje. Nevadí, ak sa všade neujde cesto, jablkové kocky sú zasypané krupicou, takže sa určite nerozpadnú a nebudú tiecť.
-
8
Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a piekol sa 40 min. Upečený som nechala na mriežke vychladiť. Nekrájajte ho teplý je veľmi krehký.
-
9
Úplne vychladený som nakrájala na kocky. Prajem vám dobrú chuť.
Prvotriedna šikulka si.
vďaka za recept, taký podobný som piekla keď som sa šla s mojimi "nepečúcimi" kamarátkami kúpať k jazeru bicyklom. Piekla som ho "od oka" a vrch som slabo posypala kryštálovým cukrom, ktorý počas pečenia skaramelizoval a po vychladnutí sa na ňom vytvorila chrupkavá kôročka - ale receptu chtivým kamarátkam posuniem (s Tvojím najláskavejším dovolením) radšej Tvoj jasný a presný obrazový návod tejto Tvojej maškrty. Ď.