Foto: zemo
Dcérka Lucia (14) sa prepadla do vegetariánstva. Nepomáha, že jej spoza rohu radím, že pre jej vyvýjajúci sa organizmus v našich zemepesných šírkach to Zobraziť celý popisDcérka Lucia (14) sa prepadla do vegetariánstva. Nepomáha, že jej spoza rohu radím, že pre jej vyvýjajúci sa organizmus v našich zemepesných šírkach to nie je cesta priam najlepšia. Tak sme jej so slovútnym pánom A. Kubíkom vymysleli kapra, ktorý je pre ňu IN.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Moje dieťa bojuje s Vianocami a kaprom od malička. Alexander, inak bývalý vodič brázdiaci celú Európu, dnes majiteľ obchodu s auto súčiastkami, je polo dušou (druhá polovica som ja) nášho omladzujúceho spolku miernosti a striedmosti. Jeho hruď je domov, na ktorej sa môžem vyplakať. Tak som sa mu zdôveril, aké mám trampoty s Luciou. Hneď mal po ruke recept, ktorý sa v konečnom dôsledku úplne podobá na povestné štedrovečerné podkovičky z kapra. A tak bola na svete rada od Šaňka pre všetky rodiny, v ktorých sa až veľmi dbá na tradície a decko sa zaprelo.
- 2
Väčší patizón rozrežeme na polovicu, vydlabeme špicatou lyžicou stred s jadierkami a pracne ho očistíme od tuhej šupky. Najprv škrabkou na zemiaky a potom treba vziať nožík s malou čepeľou a naozaj trpezlivo vyrezávať šupku okolo volánikov, ktoré zdobia okraje tejto prazvláštnej kaprovitej zeleniny.
- 3
Keď sme hotoví, ale úplne, tak si na chvíľku vydýchneme a potom očistený patizón nakrájame na podkovičky hrubé cca 2 - 3 cm. Ponoríme ich na cca 3 hodiny do mlieka. Aby sa nasiakli ako ryba.
- 4
Vytiahneme podkovičky z mlieka, necháme ich trošku odkvapkať a posolíme. Hneď obalíme v troj obale ako kapra na Vianoce, aby osolené nezostali ako onuca a vzápätí za spevu kolied vysmážame. Máme pri tom otvorené okno a zatvorené dvere od kuchyne, aby Lucia a iní vegetariáni neodhalili naše tajomstvo.
- 5
Položíme na tanier vedľa zemiakového šalátu, pokvapkáme citrónovou šťavou a nikto z blízkych, ktorých sme nezasvätili do nášho tajomstva, neodhalí, či má niekto na večeru vyprážané kaprie alebo patizónovie podkovičky. Veselé Vianoce všetkým! Aj Lucia a spol budú sýti, aj kapor a Duch pokoja a radosti celý!
- 6
P.S. Na predpoludnie 24. decembra pripravujeme geniálnu akciu. Podobne, ako Gašparko a spol. pôjdu púšťať kaprov na slobodu do Dunaja (inak tam má podľa ichtyológov životnosť asi 13 minút), my pôjdeme púšťať na slobodu patizón! Ešte neviem, či ho budeme vyhadzovať do vzduchu, aby si odletel za slobodou alebo zvolíme niečo podobné ako starý ujo z Pionierského paláca. Ale to ho pustíme u nás do vane, lebo patizón je drahý a my nekradneme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
P.S. Ale ešte raz si však recept prečítajte. Ak tam nenájdete ani kúsok srandičky, ktorú si robí autor sám zo seba a z rodiny, ktorú miluje, tak varte ďalej. Makové slíže ako rezance z makom :O(
Škoda, keby som vedela, že máš doma vegetariánku, mohla som ti tento recept tiež poradiť a nemusel si sa trápiť ani minútu :)) Aj moja dcéra miluje tento patizón. V lete to robievam furt...ách jo!
Tvoj komentár vlastinke ma rozosmial :-D Ja tiež šúpem až nakrájaný patizón :) ale chlapi musia vymýšľať čím zložitejšie, však? :-D
S tym mliekom ,to je dobry napad ,idem to tak urobit.