Foto: lelika23
Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného "koláčika". Čítala som Zobraziť celý popisVianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie aj receptúra tohto mimoriadne chutného "koláčika". Čítala som už mnoho receptov a postupov na jeho prípravu ale po odskúšaní tohto som vedela, že už viac hľadať nemusím. Rada sa s vami podelím, aby ste si aj vy mohli dopriať vianočnú štedrosť v podobe chuťového pôžitku. ;-)
príprava
na 180 °C
Suroviny
750 g |
|
42 g |
|
3 dl |
|
125 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 čajova lyžička |
|
Plnky: maková, orechová | |
250 g |
|
200-350 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
125 g |
|
3-4 dl |
|
Na ozdobu: | |
500 g |
|
|
|
100-150 g |
|
1 ks |
|
250 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Ešte predtým ako sa spoločne pustíme do postupu,chcem vysvetliť prečo niekde chýba alebo je uvedené rozmedzie v množstve surovín. Ako všetci vieme varenie a pečenie nie je ako rátanie matematického príkladu kde musíte dosadzovať presné hodnoty. Pri varení a pečení sa oplatí sem-tam pridávať suroviny podľa odhadu, alebo ako hovoríme u nás doma "od oka".Čo z toho že sme jedlo pripravili presne podľa receptu ak nám tam stále "niečo chýba" či prekáža.(príliš slané,sladké,korenisté...)Skrátka chcem povedať,aby ste sa riadili podľa chuti.V tomto prípade tej vašej! Platí to hlavne pri množstve cukru v plnke. Niekto radšej sladšiu, iný nie.;) Ale teraz už späť k príprave! Z časti mlieka,lyžičky cukru, trocha múky a droždia pripravíme kvások. Po nakysnutí ho zmiešame s múkou, žĺtkami, maslom, cukrom, mliekom, nastrúhanou citrónovou kôrou a soľou. Vypracujeme polotuhé, vláčne a nelepivé cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Zhruba 30-45min. Dávame však pozor aby neprekyslo.
- 2
Zatiaľ čo nám bude kysnúť cesto, pripravíme si plnky.Do zomletého maku pridáme balíček vanilkového a škoricového cukru, práškový cukor(podľa chuti a potreby-ak je mak horkastý), hrozienka(ja ich vždy zalejem trochou rumu a nechám prejsť varom,potom sú voňavé,šťavnaté a chutnejšie)a postupne pridávame prevarené mlieko. Treba dať pozor aby plnka nebola príliš riedka. S vynechaním škoricového cukru(samozrejme aj nemusíte),tento istý spôsob zopakujeme aj pri príprave orechovej plnky.
- 3
Po vykysnutí cesto ešte jemne premiesime a rozdelíme na tri rovnaké bochníčky. Z tých na pomúčenej doske postupne vyvaľkáme tri pláty. Na pomastený a múkou vysypaný plech(ja však najradšej používam papier na pečenie) položíme prvý rozvaľkaný plát. Natrieme naň plnku, preložíme druhým plátom a natrieme druhou plnkou. Nakoniec prikryjeme tretím plátom cesta, ktorý popicháme vidličkou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme približne 45-50min.
- 4
Zatiaľ čo sa nám koláčik bude piecť, vymiešame tvarohy(Bánovecký je naozaj najlepší, tie kelímkové ja osobne moc nemusím,sú akési kyslasté, ak však nezoženiete Bánovecký, skúste nejaký iný balený v "papieriku"), vanilkový a práškový cukor s trochou mlieka. Najlepši je na to použiť ponorný mixér.Tento tvarohový krém budeme striekať na koláč, preto mlieko prilievame opatrne, aby sa nám potom krém neroztekal. Do menšieho hrnca dáme slivkový lekvár, trochu škorice a rumu. Premiešame a zohrejeme do bodu varu. Lekvár budeme taktiež striekať na koláč, preto platí rovnaké upozornenie na jeho hustotu.
- 5
Po dopečení koláč vyberieme a pomocou curkárenského vrecúška(ak nemáte, postačí sáčok s odstrihnutým rožkom) naň nastriekame tvarohový krém v tvare šikmých pruhov. Medzi ne natesno,striedavo striekame ružice lekváru a tvarohu.Pokryjeme tak celú plochu cesta.Ozdobený koláč vložíme späť do rúry a necháme zapiecť. Približne 10min. Vzhľadom na to že plnky v štedráku neobsahujú žiadne rýchlo kaziace sa suroviny, má celkom dlhú trvácnosť. Toto však platí iba ak by ste ho zamkli v komore a tým ochránili pred mlsnými jazýčkami. Tie totiž jeho trvácnosť výrazne maria. Prajem dobrú chuť a štedré Vianoce! :o)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu