Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 16. augusta 2010
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept)
Foto: alexdidi

Veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na slávnostnejšie príležitosti. Takúto príležitosť si však môžeme pripraviť aj keď nemáme žiadnu oslavu, proste len tak, keď Zobraziť celý popisVeľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na slávnostnejšie príležitosti. Takúto príležitosť si však môžeme pripraviť aj keď nemáme žiadnu oslavu, proste len tak, keď si chceme pochutiť na dobrom jedle, ako sme to urobili aj my túto nedeľu.

2
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
Gratinované zemiaky:
600 g
2 PL
1 ks
2 strúčiky
250 ml
Hubová omáčka:
250 g
1 ks
1 PL
2 ČL
250 ml




Postup

  1. 1

    Panenku odblaníme a odstránime tuk. Odrežeme si asi 3cm hrubé kusy, ktoré opakom noža trochu naklepeme, ale potom upravíme do pôvodného stavu. Soľ a čerstvo na hrubo mleté čierne korenie prstami vtlačíme do mäsa. Pokvapkáme olivovým olejom a v chlade necháme odpočívať aspoň 2hodiny.

    Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme gratinované zemiaky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Zapekaciu misu vymažeme maslom, uložíme vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, dáme vrstvu cibule pokrájanej na tenké polkruhy a cesnaku na plátky. Takto zopakujeme niekoľko vrstiev. Posledná sú zemiaky.

    Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené zemiaky zalejeme smotanou a dáme piecť na 30 minút prikryté a potom odokryté ešte 15 minút zapečieme. P.S.výborné sú takéto zemiaky, ak ku cibuli dáme aj čerstvý rozmarín a na záver ich posypeme parmezánom. Ja som podávala aj hubovú omáčku, tak potom by to bolo už prekombinované/príliš veľa chutí/.

    Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na omáčku orestujeme na masle cibuľu porezanú na drobno, pridáme porezané šampiňóny alebo iné huby, chvíľu podusíme, poprášime múkou, ešte restujeme, zalejeme smotanou a povaríme. Osolíme, okoreníme.

  5. 5

    Na hrubej grilovacej panvici opečieme pripravené steaky. Najprv na horúcej platni z každej strany asi 1minútu zatiahneme, potom teplotu zmiernime a dopečieme, ako chceme prepečené.Ja som dopekala po 3 min z každej strany. Zabalíme do alobalu a necháme v teple odpočívať 10-15min.

    Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame: steaky (asi 3 ks na osobu), preliate omáčkou a gratin. Dobré papaníčko!

Diskusia k receptu

evanaaa
Aj mne sa to vidí dobré, panenku mám, len som ju nechcela len tak s ničím opiecť, takže to skúsiám takto, Alexdidi, aj s tou omáčkou, dobrý nápad.
frezia68
Už slintám na niečo dobré,recept prišiel vhod-výborný.
samanka
@Alexdidi bravčovú panenku často u mäsiara nemajú, ale podarilo sa mi minulýtýždeň kúpiť karé s panenkou. Takže je v mrazáku a toto je veľmi dobrý návod, ako si na nej pochutiť
babav
Prvotriedne jedlo ako vzdy!Ja do gratinovanych zemiakov davam iba smotanu,maslo,sol a cierne korenie,ale k svieckovej tvoje zrejme pasuju lepsie;-).
igorpalovic
Tento recept určite vyskúšam, treba niečo nové, zvyčajne pripravujem panenku so slivkovou omáčkou na rôzne spôsoby.
alexdidi
@babav , vyskúšaj s cibulkou príp.aj cesnakom, naozaj sú výborné...ja ich robím aj ako samostatné jedlo, keď jednotlivé vrstvy posypujem opraženou slaninkou, tiež mňamka
alexdidi
@marienka44 , samozrejme aj na panvici, ktorú bežne používaš budú rovnako dobré,len tam nebudú tie pekné gril. prúžky...
samanka
@Alexdidi urobila som panenku podľa Tvoho receptu, bola výborná, takto pripravené zemiaky sa zjedli všetky (neveľmi máme radi zemiaky), ale neurobila som k tomu hubovú omáčku, ale cézarskú zálievku.
alexdidi
Teší ma, že som svojím receptom pošteklila vaše chuťové poháriky...
zitar
Vyskúšané, zjedené a samozrejme pochválené. Mali sme ale k tomu zeleninový šalát, výborné jedlo
terka1
Ahojte, práve sme dopapali aj s mojími dvomi papkáčmi. veľmi si pochvalovali. dokonca aj môj pubertiak, ktorý všetko okomentuje spapal a neprotestoval. fakt výborné. mám ďalší overený recept.Ď
3sandra3
tento recept som akosi prehliadla,,, a aký je dobrý,,, ukladám a vyskúšam
3sandra3
predpokladám, že zemiaky nie sú vopred uvarené v šupke, však
3sandra3
vďaka,,, v sobotu varím toto úžasné jedlo,,, naši sa isto potešia,,, teda dúfam, že to dobre dopadne :-))
3sandra3
dnes som varila podľa tohto Tvojho receptu, ibaže zemiaky som musela nechať v rúre o 15 minút dlhšie, lebo boli polosurové pri čase, ako ty uvádzaš,,, ale inak fajn, chutilo nám
alexdidi
@3sandra3 ,som rada,že chutilo a dĺžka pečenia závisí aj od rúry,od jej predhriatia,ale aj od hrúbky nakrajaných zemiakov.
3sandra3
áno, to máš pravdu,,, skúsim aj nabudúce, lebo je to chutné jedlo
jeannelynn
taketo uzasne jedlo skutocne nie je vhodne len na sviatocne udalosti...si sikovna,uzasne to vyzera,je vidno,ze varis z lasky.
zdenka51
Včera som to prvýkrát pripravila na rodinnú oslavu a všetkým veeeeľmi chutilo, ani to nie je náročné na čas a prípravu, trochu som sa obávala prípravy mäska, ale zvládla som to!!!! Teším sa, že si všetci pochutili...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia