Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept)

Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept)
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 16. augusta 2010 16:24Ďalšie jeho recepty

Veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na slávnostnejšie príležitosti. Takúto príležitosť si však môžeme pripraviť aj keď nemáme žiadnu oslavu, proste len tak, keď si chceme pochutiť na dobrom jedle, ako sme to urobili aj my túto nedeľu.

Suroviny

2
porcie
30
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Panenku odblaníme a odstránime tuk. Odrežeme si asi 3cm hrubé kusy, ktoré opakom noža trochu naklepeme, ale potom upravíme do pôvodného stavu. Soľ a čerstvo na hrubo mleté čierne korenie prstami vtlačíme do mäsa. Pokvapkáme olivovým olejom a v chlade necháme odpočívať aspoň 2hodiny.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 1

2

Zatiaľ si pripravíme gratinované zemiaky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Zapekaciu misu vymažeme maslom, uložíme vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, dáme vrstvu cibule pokrájanej na tenké polkruhy a cesnaku na plátky. Takto zopakujeme niekoľko vrstiev. Posledná sú zemiaky.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 2

3

Takto pripravené zemiaky zalejeme smotanou a dáme piecť na 30 minút prikryté a potom odokryté ešte 15 minút zapečieme. P.S.výborné sú takéto zemiaky, ak ku cibuli dáme aj čerstvý rozmarín a na záver ich posypeme parmezánom. Ja som podávala aj hubovú omáčku, tak potom by to bolo už prekombinované/príliš veľa chutí/.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 3

4

Na omáčku orestujeme na masle cibuľu porezanú na drobno, pridáme porezané šampiňóny alebo iné huby, chvíľu podusíme, poprášime múkou, ešte restujeme, zalejeme smotanou a povaríme. Osolíme, okoreníme.

5

Na hrubej grilovacej panvici opečieme pripravené steaky. Najprv na horúcej platni z každej strany asi 1minútu zatiahneme, potom teplotu zmiernime a dopečieme, ako chceme prepečené.Ja som dopekala po 3 min z každej strany. Zabalíme do alobalu a necháme v teple odpočívať 10-15min.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 5

6

Podávame: steaky (asi 3 ks na osobu), preliate omáčkou a gratin. Dobré papaníčko!



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • evusik, 16. augusta 2010 o 19:47
    waw, tak tomo musí byť dobrééééé


  • enerrgizer, 16. augusta 2010 o 20:28
    to je fakt dobré papaníčko...


  • evanaaa, 16. augusta 2010 o 21:06
    Aj mne sa to vidí dobré, panenku mám, len som ju nechcela len tak s ničím opiecť, takže to skúsiám takto, Alexdidi, aj s tou omáčkou, dobrý nápad.


  • violetacamorova, 16. augusta 2010 o 21:05
    pridávam do KK dobrota všetko mäsko, zemiačky a omáčka.


  • frezia68, 16. augusta 2010 o 21:12
    Už slintám na niečo dobré,recept prišiel vhod-výborný.


  • bojar, 17. augusta 2010 o 08:29
    vypadá to výborně - prubnem


  • samanka, 17. augusta 2010 o 09:18
    @Alexdidi bravčovú panenku často u mäsiara nemajú, ale podarilo sa mi minulýtýždeň kúpiť karé s panenkou. Takže je v mrazáku a toto je veľmi dobrý návod, ako si na nej pochutiť


  • babav, 17. augusta 2010 o 13:16
    Prvotriedne jedlo ako vzdy!Ja do gratinovanych zemiakov davam iba smotanu,maslo,sol a cierne korenie,ale k svieckovej tvoje zrejme pasuju lepsie;-).


  • michsamant, 17. augusta 2010 o 14:04
    same dobroty


  • igorpalovic, 17. augusta 2010 o 19:27
    Tento recept určite vyskúšam, treba niečo nové, zvyčajne pripravujem panenku so slivkovou omáčkou na rôzne spôsoby.


  • alexdidi, 17. augusta 2010 o 19:49
    @babav , vyskúšaj s cibulkou príp.aj cesnakom, naozaj sú výborné...ja ich robím aj ako samostatné jedlo, keď jednotlivé vrstvy posypujem opraženou slaninkou, tiež mňamka


  • marienka44, 17. augusta 2010 o 22:20
    Ked nemam gril. panvicu , ako to mam urobit?


  • alexdidi, 18. augusta 2010 o 06:47
    @marienka44 , samozrejme aj na panvici, ktorú bežne používaš budú rovnako dobré,len tam nebudú tie pekné gril. prúžky...


  • samanka, 27. augusta 2010 o 14:14
    @Alexdidi urobila som panenku podľa Tvoho receptu, bola výborná, takto pripravené zemiaky sa zjedli všetky (neveľmi máme radi zemiaky), ale neurobila som k tomu hubovú omáčku, ale cézarskú zálievku.


  • alexdidi, 28. augusta 2010 o 06:10
    Teší ma, že som svojím receptom pošteklila vaše chuťové poháriky...


  • zitar, 31. augusta 2010 o 12:51
    Vyskúšané, zjedené a samozrejme pochválené. Mali sme ale k tomu zeleninový šalát, výborné jedlo


  • terka1, 4. septembra 2010 o 17:51
    Ahojte, práve sme dopapali aj s mojími dvomi papkáčmi. veľmi si pochvalovali. dokonca aj môj pubertiak, ktorý všetko okomentuje spapal a neprotestoval. fakt výborné. mám ďalší overený recept.Ď


  • alexdidi, 7. septembra 2010 o 07:50
    Ďakujem a teším sa, že chutilo...


  • jadranka7777, 19. októbra 2010 o 18:54
    Vyborny receptik ja to tiez robim s hubovou omackou chcela by som vediet co jeto ta cezarska zalievka ...


  • alencicka, 24. decembra 2010 o 13:11
    mnam


  • 3sandra3, 21. novembra 2011 o 21:52
    tento recept som akosi prehliadla,,, a aký je dobrý,,, ukladám a vyskúšam


  • 3sandra3, 21. novembra 2011 o 21:53
    predpokladám, že zemiaky nie sú vopred uvarené v šupke, však


  • alexdidi, 22. novembra 2011 o 05:43
    @3sandra3 ,ďakujem...áno,zemiaky sú surové...


  • 3sandra3, 22. novembra 2011 o 21:06
    vďaka,,, v sobotu varím toto úžasné jedlo,,, naši sa isto potešia,,, teda dúfam, že to dobre dopadne :-))


  • 3sandra3, 26. novembra 2011 o 17:43
    dnes som varila podľa tohto Tvojho receptu, ibaže zemiaky som musela nechať v rúre o 15 minút dlhšie, lebo boli polosurové pri čase, ako ty uvádzaš,,, ale inak fajn, chutilo nám


  • alexdidi, 26. novembra 2011 o 20:44
    @3sandra3 ,som rada,že chutilo a dĺžka pečenia závisí aj od rúry,od jej predhriatia,ale aj od hrúbky nakrajaných zemiakov.


  • 3sandra3, 27. novembra 2011 o 14:25
    áno, to máš pravdu,,, skúsim aj nabudúce, lebo je to chutné jedlo


  • gaabinka, 7. februára 2014 o 22:17
    vyzerá to výýýborne, zajtra vyskúšam ;-)


  • jeannelynn, 10. júla 2014 o 11:24
    taketo uzasne jedlo skutocne nie je vhodne len na sviatocne udalosti...si sikovna,uzasne to vyzera,je vidno,ze varis z lasky.


  • alexdidi, 10. júla 2014 o 18:17
    @jeannelynn , ďakujem pekne...potešil si ma.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist