Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept)

Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept)
Foto: alexdidi
alexdidiAlexdidi, recept pridal: 16. augusta 2010 16:24Ďalšie jeho recepty

Veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na slávnostnejšie príležitosti. Takúto príležitosť si však môžeme pripraviť aj keď nemáme žiadnu oslavu, proste len tak, keď si chceme pochutiť na dobrom jedle, ako sme to urobili aj my túto nedeľu.

Suroviny

2
porcie
30
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

Panenku odblaníme a odstránime tuk. Odrežeme si asi 3cm hrubé kusy, ktoré opakom noža trochu naklepeme, ale potom upravíme do pôvodného stavu. Soľ a čerstvo na hrubo mleté čierne korenie prstami vtlačíme do mäsa. Pokvapkáme olivovým olejom a v chlade necháme odpočívať aspoň 2hodiny.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 1

Zatiaľ si pripravíme gratinované zemiaky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Zapekaciu misu vymažeme maslom, uložíme vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, dáme vrstvu cibule pokrájanej na tenké polkruhy a cesnaku na plátky. Takto zopakujeme niekoľko vrstiev. Posledná sú zemiaky.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 2

Takto pripravené zemiaky zalejeme smotanou a dáme piecť na 30 minút prikryté a potom odokryté ešte 15 minút zapečieme. P.S.výborné sú takéto zemiaky, ak ku cibuli dáme aj čerstvý rozmarín a na záver ich posypeme parmezánom. Ja som podávala aj hubovú omáčku, tak potom by to bolo už prekombinované/príliš veľa chutí/.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 3

Na omáčku orestujeme na masle cibuľu porezanú na drobno, pridáme porezané šampiňóny alebo iné huby, chvíľu podusíme, poprášime múkou, ešte restujeme, zalejeme smotanou a povaríme. Osolíme, okoreníme.

Na hrubej grilovacej panvici opečieme pripravené steaky. Najprv na horúcej platni z každej strany asi 1minútu zatiahneme, potom teplotu zmiernime a dopečieme, ako chceme prepečené.Ja som dopekala po 3 min z každej strany. Zabalíme do alobalu a necháme v teple odpočívať 10-15min.
Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 5

Podávame: steaky (asi 3 ks na osobu), preliate omáčkou a gratin. Dobré papaníčko!



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

28 komentárov k receptu
  • evusik, 16. augusta 2010 o 19:47
    waw, tak tomo musí byť dobrééééé


  • enerrgizer, 16. augusta 2010 o 20:28
    to je fakt dobré papaníčko...


  • evanaaa, 16. augusta 2010 o 21:06
    Aj mne sa to vidí dobré, panenku mám, len som ju nechcela len tak s ničím opiecť, takže to skúsiám takto, Alexdidi, aj s tou omáčkou, dobrý nápad.


  • violetacamorova, 16. augusta 2010 o 21:05
    pridávam do KK dobrota všetko mäsko, zemiačky a omáčka.


  • frezia68, 16. augusta 2010 o 21:12
    Už slintám na niečo dobré,recept prišiel vhod-výborný.


  • bojar, 17. augusta 2010 o 08:29
    vypadá to výborně - prubnem


  • samanka, 17. augusta 2010 o 09:18
    @Alexdidi bravčovú panenku často u mäsiara nemajú, ale podarilo sa mi minulýtýždeň kúpiť karé s panenkou. Takže je v mrazáku a toto je veľmi dobrý návod, ako si na nej pochutiť


  • babav, 17. augusta 2010 o 13:16
    Prvotriedne jedlo ako vzdy!Ja do gratinovanych zemiakov davam iba smotanu,maslo,sol a cierne korenie,ale k svieckovej tvoje zrejme pasuju lepsie;-).


  • michsamant, 17. augusta 2010 o 14:04
    same dobroty


  • igorpalovic, 17. augusta 2010 o 19:27
    Tento recept určite vyskúšam, treba niečo nové, zvyčajne pripravujem panenku so slivkovou omáčkou na rôzne spôsoby.


  • alexdidi, 17. augusta 2010 o 19:49
    @babav , vyskúšaj s cibulkou príp.aj cesnakom, naozaj sú výborné...ja ich robím aj ako samostatné jedlo, keď jednotlivé vrstvy posypujem opraženou slaninkou, tiež mňamka


  • marienka44, 17. augusta 2010 o 22:20
    Ked nemam gril. panvicu , ako to mam urobit?


  • alexdidi, 18. augusta 2010 o 06:47
    @marienka44 , samozrejme aj na panvici, ktorú bežne používaš budú rovnako dobré,len tam nebudú tie pekné gril. prúžky...


  • samanka, 27. augusta 2010 o 14:14
    @Alexdidi urobila som panenku podľa Tvoho receptu, bola výborná, takto pripravené zemiaky sa zjedli všetky (neveľmi máme radi zemiaky), ale neurobila som k tomu hubovú omáčku, ale cézarskú zálievku.


  • alexdidi, 28. augusta 2010 o 06:10
    Teší ma, že som svojím receptom pošteklila vaše chuťové poháriky...


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 13 komentárov)
  • zitar, 31. augusta 2010 o 12:51
    Vyskúšané, zjedené a samozrejme pochválené. Mali sme ale k tomu zeleninový šalát, výborné jedlo


  • terka1, 4. septembra 2010 o 17:51
    Ahojte, práve sme dopapali aj s mojími dvomi papkáčmi. veľmi si pochvalovali. dokonca aj môj pubertiak, ktorý všetko okomentuje spapal a neprotestoval. fakt výborné. mám ďalší overený recept.Ď


  • alexdidi, 7. septembra 2010 o 07:50
    Ďakujem a teším sa, že chutilo...


  • jadranka7777, 19. októbra 2010 o 18:54
    Vyborny receptik ja to tiez robim s hubovou omackou chcela by som vediet co jeto ta cezarska zalievka ...


  • alencicka, 24. decembra 2010 o 13:11
    mnam


  • 3sandra3, 21. novembra 2011 o 21:52
    tento recept som akosi prehliadla,,, a aký je dobrý,,, ukladám a vyskúšam


  • 3sandra3, 21. novembra 2011 o 21:53
    predpokladám, že zemiaky nie sú vopred uvarené v šupke, však


  • alexdidi, 22. novembra 2011 o 05:43
    @3sandra3 ,ďakujem...áno,zemiaky sú surové...


  • 3sandra3, 22. novembra 2011 o 21:06
    vďaka,,, v sobotu varím toto úžasné jedlo,,, naši sa isto potešia,,, teda dúfam, že to dobre dopadne :-))


  • 3sandra3, 26. novembra 2011 o 17:43
    dnes som varila podľa tohto Tvojho receptu, ibaže zemiaky som musela nechať v rúre o 15 minút dlhšie, lebo boli polosurové pri čase, ako ty uvádzaš,,, ale inak fajn, chutilo nám


  • alexdidi, 26. novembra 2011 o 20:44
    @3sandra3 ,som rada,že chutilo a dĺžka pečenia závisí aj od rúry,od jej predhriatia,ale aj od hrúbky nakrajaných zemiakov.


  • 3sandra3, 27. novembra 2011 o 14:25
    áno, to máš pravdu,,, skúsim aj nabudúce, lebo je to chutné jedlo


  • gaabinka, 7. februára 2014 o 22:17
    vyzerá to výýýborne, zajtra vyskúšam ;-)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

Vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu kraslicu
Prezrite si TOP 10 kraslíc, ktoré sa vám najviac páčili.

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína! + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.


Magazín

Veľkonočný jazyk
Hovädzí jazyk, údený i neúdený, je veľká pochúťka. Môžete ho konzumovať „len tak“, uvarený a nakrájaný, s cviklou, čerstvým chrenom, duseným medvedím cesnakom alebo červenou kapustou.

Veľká noc v Egypte
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Náš seriál uzatvára Janaalizibolenova z Egypta.

Veľká noc v Nemecku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes Elixir z Nemecka.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist