Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Prezrela som si tu dosť receptov na zeleninové rizoto, aby som nabrala odvahu ho pridať.
Druhý dôvod: veľmi chutilo.
3-4 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Všetko som robila v jednej nádobe. Použila som ryžu značky Bask, nepremývam ju. Zeleninu som podľa potreby očistila, umyla, pokrájala: cibuľu a cesnak nadrobno, červenú papriku na kúsky, brokolicu na menšie ružičky a kel som nastrúhala na hrubom strúhadle. V jenskej mise som opekala spolu cibuľu s paprikou, keď začala cibuľa hnednúť, prisypala som cesnak
- O minútku neskôr pribudla brokolica.
- A hneď aj ryža. Neoplachujem, to už som spomínala. Osolila som ju a pár minút opekala za občasného premiešania.
- Celé som zaliala dva a pol pohármi horúcej vody, priviedla k varu a potom pod pokrievkou dusila na miernom ohni. Nie je potrebné podlievať vývarom, je tam dosť zeleniny, ktorá jedlo dostatočne ochutí.
- Do vriacej tekutiny som primiešala aj nastrúhaný kel. Zakryté sa dusilo jedlo ďalej, občas som ho premiešala, asi len zo zvyku.
- Oheň som vypla, keď som videla, že tekutina sa vstrebala. Ešte som jedlo nechala prikryté asi 10 minút, ja mám plyn, takže ďalej už teplo nesálalo.
- Po nabratí na tanier som ešte pridala živočíšne bielkoviny vo forme strúhaného eidamu. Kto chce, bude toto rizoto konzumovať s mäsom alebo posypané hrudkovitým tvarohom, ale aj kel obsahuje hodnotné bielkoviny. Toto nie je talianske risotto, je naše, slovenské a je šťavnaté;-)