Šťavnaté zeleninové rizoto s kelom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Prezrela som si tu dosť receptov na zeleninové rizoto, aby som nabrala odvahu ho pridať. Druhý dôvod: veľmi chutilo.

3-4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetko som robila v jednej nádobe. Použila som ryžu značky Bask, nepremývam ju. Zeleninu som podľa potreby očistila, umyla, pokrájala: cibuľu a cesnak nadrobno, červenú papriku na kúsky, brokolicu na menšie ružičky a kel som nastrúhala na hrubom strúhadle. V jenskej mise som opekala spolu cibuľu s paprikou, keď začala cibuľa hnednúť, prisypala som cesnak
  2. O minútku neskôr pribudla brokolica.
  3. A hneď aj ryža. Neoplachujem, to už som spomínala. Osolila som ju a pár minút opekala za občasného premiešania.
  4. Celé som zaliala dva a pol pohármi horúcej vody, priviedla k varu a potom pod pokrievkou dusila na miernom ohni. Nie je potrebné podlievať vývarom, je tam dosť zeleniny, ktorá jedlo dostatočne ochutí.
  5. Do vriacej tekutiny som primiešala aj nastrúhaný kel. Zakryté sa dusilo jedlo ďalej, občas som ho premiešala, asi len zo zvyku.
  6. Oheň som vypla, keď som videla, že tekutina sa vstrebala. Ešte som jedlo nechala prikryté asi 10 minút, ja mám plyn, takže ďalej už teplo nesálalo.
  7. Po nabratí na tanier som ešte pridala živočíšne bielkoviny vo forme strúhaného eidamu. Kto chce, bude toto rizoto konzumovať s mäsom alebo posypané hrudkovitým tvarohom, ale aj kel obsahuje hodnotné bielkoviny. Toto nie je talianske risotto, je naše, slovenské a je šťavnaté;-)