Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom fotorecept

eviana - fotkaeviana, 29. novembra 2013
Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept)
Foto: eviana

...ďalšia z mojich raňajkových variácií, tentokrát na zdravšiu nôtu s použitím výbornej špaldovej múky a semoliny. Ďakujem veľmi Táničke (@havino) za obrovskú inšpiráciu, nakopnutie Zobraziť celý popis...ďalšia z mojich raňajkových variácií, tentokrát na zdravšiu nôtu s použitím výbornej špaldovej múky a semoliny. Ďakujem veľmi Táničke (@havino) za obrovskú inšpiráciu, nakopnutie aj za cenné priateľské rady ohľadom pečenia s týmito múkami... :) POZNÁMKA: pokojne namiesto špaldovej múky a semoliny použite klasickú polohrubú :)

10
porcií
10 minút
príprava
35-40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 šálka (1,5 dl)
1 šálka
3 PL
100 ml
2 ks
1 ks
7 dl
4 PL
1 dl
1/3 šálky
Tvarohová plnka:
150 g
100 ml
2 PL
10 ks




Postup

  1. 1

    ...suroviny svorne čakajúce na vstup do pracovného procesu - na vajíčka som v tomto štádiu ešte nemyslela, tak nie sú na foto :)

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...do misy si dáme suché suroviny - vľavo múka špaldová, vpravo semolina (krásne žltá), hore prášok do perníka, dolu práškový cukor a uprostred domáci vanilkový cukor :)

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nastrúhame si kôru z pomaranča aj citróna, pridáme k suchým surovinám

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...najprv zmiešame suché suroviny, potom pridáme mlieko, vajcia, jogurt

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...prisypeme polovicu z kompótových sliviek nakrájaných na cca 1x1 cm kúsky

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...prilejeme džem - ja som robila toho roku prvýkrát broskyňový - robila som dve várky, tá prvá je trošku redšia, takže preto lejem nie lyžičkujem :)

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...prilejeme voňavú želatinovú šťavu zo slivkového kompótu, pridala som ešte asi 2 PL oleja

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...všetko spolu vymiešame do kompaktnej masy - žiadne extra dlhé miešanie, len nech sa všetko spolu spojí

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pripravíme si tvarohovú plnku - tvaroh, jogurt a med zmiešame dohromady, aj do plnky som nastrúhala citrónovú a pomarančovú kôru

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a ked so slivkami, tak so slivkami - namiesto hrozienok som do tvarohu pridala nasekané sušené slivky

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...bábovkovú formu poriadne vymastíme a vysypeme - ja som použila krupicu.

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...nalejeme polovicu cesta, na cesto navrstvíme polovicu tvarohovej plnky (pôvodne som chcela dať všetku plnku, ale videla som, že tvaroh je ťažší a ponára sa do cesta, tak som dala len polovicu a druhú som nechala na vrch)

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...na tvarohovú plnku naukladáme druhú polovicu kompótových sliviek na polovice

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...nalejeme zvyšnú časť cesta, na záver navrstvíme zvyšok tvarohovej plnky

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...prikryjeme alobalom a dáme piecť na 25 min prikryté na 200°C. Robila som s týmito múkami prvý krát, preto som pod formu pre istotu podložila plech - aby mi nepretieklo cesto (nepretieklo)

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...po 25 min odokryjeme a pečieme ďalších 10-15 minút (podľa typu rúry, skúšame špajdlou)... Po upečení bábovku vyberieme, preklopíme (snažíme sa pri tom nepopáliť, nie ako ja dnes... mi chúďa trochu treskla a poškodila sa - dnes mám jednoducho deň blbec)...posypeme práškovým cukrom a dielo je hotové :)

    Šťavnatá bábovka zo špaldovej múky a semoliny so slivkami a tvarohom (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

pusta
@eviana milá, vitaj do partie nadšencov pre špaldovú a semolinovú múku :-) a rozširuj dalej tento rad svojimi skvelými receptami z oboch týchto vynikajúcich a zdravých múk.
pridala si úžasný recept na fantastickú dobrotu, si veľmi kreatívna (y)
zaslúžených 5* ti dávam.
ancicka
špaldovú babovku som nerobila,stojí za vyskušanie.
havino
jezus mária, že havino v úvode čítam, no dobre teda, ked inak nedáš, ale som rada, naozaj úprimne rada, že ťa múky oslovili, chytili za srdce, naozaj stojí to za to, pre svoje zdravie aj ked raz čas použiť niečo zdravšie, majú veľa do seba, čo sa výživy týka. Páči sa mi, že takto to tu na vareške chodí, ja tebe o múkach, ty mna zas inšpiruješ bábovkou so slivkami, no čo viac si tu môžme želať? Podľa kopy ingrediencií musí byť šťavnatá, výborná. 5*,
eviana
@pusta milá, ďakujem za krásny komentár a srdečné privítanie medzi nadšencov špaldovej a semolinovej múky :) Som na začiatku, všetko sa len učím. Ďakujem za slová uznania, na prvý krát som sa sama čudovala, ako sa mi podarilo - ak by nebola chutná, tak by som ju sem nedala :)
Rozchytala sa rýchlosťou blesku, brala som do práce a chválili všetci :)
eviana
@izabella929 , ako vravíš - z výborných surovín výborná bábofka - ale veru som na prvý krát tŕpla, ako to celé dopadne a dopadlo nad moje očakávania :)
eviana
@havino , presne ako píšeš - to je na vareche skvelé - že si tu navzájom môžeme rozširovať obzory, veď nikto učený z neba nespadol. Aj za Tvojimi úžasnými chlebíkmi je kopec práce a štúdia. Preto máš môj veľký obdiv ♥ Ďakujem za Tvoje milé slová uznania aj hviezdy, spravila si mi veľkú radosť :)
2michal
robil som podobnú, podľa pomeru uvedených surovín nie je div, že nemôže držať tvar...a sa rozpadla. Je to nepodarok, určite by som neodporúčal pripravovať podľa tohoto rcp, pokiaľ sa chcete vyhnúť nezdaru. Zbytočne prekombinované...
eviana
@2michal , bábovka krásne držala tvar, nerozpadala sa, naopak bola krásne kompaktná, krásne držala tvar. To, že - ako píšeš "sa rozpadla" - je následok toho, ako som aj uviedla v texte - že som sa pri vyberaní a vyklopovaní bábovky popálila na horúcej forme a celá sa mi vyšmykla. Ak by to bol nepodarok, ako tá Tvoja, o ktorej píšeš, nikdy sem nedám recept. Sebareflexia mi nechýba.
eviana
Ospravedlňujem sa za opakujúce sa slová v rámci jednej vety v mojom komentáre. Ale keď tá bábovka naozaj krásne držala tvar :)
2michal
@eviana : Ja si stojím za tým, čo som napísal, veď zdravý rozum a ten, čo už niečo upiekol, predsa vie, že jedným klepnutím pri vyberaní z formy sa nemôže stať to, čo je na fotografii. Suroviny v takom pomere múky ku plnke (ktorá je ťažká sama o sebe) + zaváranina nemôžu byť nikdy po upečení kompaktné, ibaže by si namiesto múky použila sádru alebo cement.
eviana
@2michal : Aj ja si stojím za tým, čo som napísala rovnako ako Ty a tak to má byť. Mne sa bábovka pri vyberaní vyšmykla, to nebolo jedno klepnutie pri vyberaní. Tento typ cesta so zaváraninou (marhuľovou, broskyňovou, či ako tu slivkovou) - na klasický plech, aj ako bábovku - robievam celé roky, akurát teraz som použila semolinu a špaldovú múku... garantujem Ti, že vždy je kompaktné (priam "lepivé" - preto názov šťavnatá). A práve preto, že tvarohová plnka bola ťažšia som ju nedala v jednej vrstve, ale rozdelila. Keď budem túto bábovku robiť nabudúce, budem opatrnejšia a potom vložím nové foto - nerozpadnutej - špeciálne pre Teba, neveriaceho Tomáša :)
lusinkab
Tak toto sa mi tiez velmi paci :-) nemam babovkovu formu (zatial) ake myslim si ,ze moze byt kludne urobena v inej forme. Podla surovin musi byt vynikajuca. Este ma napadlo ja ked zvyknem robit podobne kolaciky (niekedy tam ide este menej muky ako mas ty) tak necham uplne vychladnut az potom vyklopim z formy,pekne si udrzi tvar aj tak struktura je ina. Vyskusaj ak budes opat robit :-)
eviana
@lusinkab , ďakujem za slová uznania. Je to naozaj skvelé a raz dva hotové cesto, najčastejšie robievam s marhuľovým kompótom a nie vždy do bábovkovej formy. Ale prvý krát som robila zo semoliny a špaldovej múky, tak som chcela aby bola taká slávnostnejšia ... a bábovka je tak vďačná na raňajky. Ďakujem za radu, určite vyskúšam fintu s vyklápaním nabudúce :)
danda3
Super Evka, teraz síce nemusím nikomu robiť raňajky, ale na Vianoce nás bude plný počet (veľmi sa teším, to je pre mňa darček♥), tak vyskúšam upiecť, len slivky už nezaváram, odkedy robievam z nich pečený lekvár a slivkovú nutelu, mylím, že nič nepokazím marhuľovým kopmpótom a mám aj sušené marhule, tak by som ich tam dala. Už sa teším.♥
sracz
... keď mám možnosť pochutnávať si na bábovkách tohoto "rangu", odchádzam v extázii z reality dnešného sveta a oddávam sa iba slasti a pôžitku "voňavého vzduchoprázdna a stavu bez tiaže", ostatné mi je "šuma_fuk"! Pekne si sa "poihrala" *m*i*l*á* @eviana a mnohým nám urobila radosť!
pseudocognac
Cim je semolina taka zdrava??

A jej vlastnosti ju vobec nepredurcuju na pecenie, endosperm sklovity, lepok nula bodov :D
eviana
@pseudocognac , viem, že semolina je skôr známa svojim použitím pri cestovinách, ako pri pečení, ale vyskúšala som ju použiť aj do chleba, aj do pečiva a osvedčila sa mi veľmi. Zatiaľ nie som príliš veľký odborník, čo sa týka múk a ich významu pre zdravie človeka, takže moju odpoveď na Tvoju otázku ber prosím ako od absolútneho laika, začiatočníka.
Semolina sa v dnešnej dobe používa na vylepšenie vlastností ostatných druhov obilninových múk aj Amarantu, kde pôsobí ako spájajúci prvok, je tiež veľmi vhodná na zahusťovanie polievok a do pudingov.
"Semolina je pšeničná krupica zomletá z tvrdozrnnej pšenice, obsahuje vyšší podiel lepku alebo aj gluténu. Práve vďaka vyššiemu obsahu lepku má semolina nižší glykemický index, a čím nižší index, tým dlhšie trvá pocit sýtosti". (dovolila som si citovať pána Petra Havlíčka)
A ohľadom špaldovej múky: Pšenica špalda - triticum spelta
Je to prastarý, nešľachtený druh pšenice. Je výnimočná svojim zložením a zaujímavou orechovou chuťou. Je považovaná za najlepšiu obilninu. Rady pre spokojnosť pri používaní múky na pečenie - používame max. 30 % špaldovej múky, zvyšnú pridávame z klasickej pšenice na cestoviny pridávame spolu s múkou semolinou (z tvrdej pšenice/tritikum durum). (Toto o špalde je od môjho blízkeho človeka, ktorý ma do tajov múk zasväcuje, za čo som mu (jej) nesmierne vďačná.
eviana
@danda3 , Darinôčka, budem veľmi rada ak vyskúšaš túto moju bábovku a marhuľovým kompótom určite nič nepokazíš, ten dokonca používam oveľa častejšie do tohto cesta ako slivky. Budem v očakávaní Tvojich dojmov z pečenia tejto dobroty... ♥ Ďakujem za milý komentár :)
eviana
@mesiar50 , ďakujem za milé slová, spravil si mi radosť... bábovka bola výborná, šťavnatá a len sa po nej zaprášilo :)
eviana
@sracz milý, bolo mi radosťou spraviť aj Tebe touto bábovkou radosť, aspoň takto virtuálne, už keď na posedenie pri káve a bábovke je medzi nami taká diaľka :) A ver tomu, že si mi nič neostal dlžný, Ty si zasa mne spravil radosť svojimi milými slovami, veľmi Ti za ne ďakujem :)
andiss
@eviana hneď ako ma chytí chuť na sladké, viem, čo skúsim ! V kuchyni sa mi už ukazujú na očiach slivky, takže to asi znamená šup šup do práce. A veľké plus za špaldovú múku ;-)
eviana
@andiss , budem rada ak vyskúšaš a ešte radšej ak sa podarí a bude chutiť. Len potom poriadne vymazať bábovkovú formu a pozor, aby sa Ti nevyšmykla ako mne :) Ďakujem za milý komentár :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia