Srnčí chrbát

orchidea - fotkaorchidea, 28. februára 2010
Srnčí chrbát
Foto: orchidea

Dnes som sa rozhodla zverejniť môj najobľúbenejší a zároveň prvý recep s ktorým som začínala ako 16-ročná. Recept som dostala od mojej tety, ktorá Zobraziť celý popisDnes som sa rozhodla zverejniť môj najobľúbenejší a zároveň prvý recep s ktorým som začínala ako 16-ročná. Recept som dostala od mojej tety, ktorá tento, nazvem ho nepečený zákusok veľmi často robila hlavne kvôli mojim návštevám u nej. Je to veľmi jednuduchý recept a zvládne ho každý. Konečne po dlhom čase som tento recept znovu robila, a odfotila.

Suroviny

1 krabica
250 g
2 PL
250 g
1 ks
1 balenie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si formu - vystelieme ju celú potravinovou fóliou alebo môžeme aj navlhčeným celofánovým papierom.

  2. 2

    Do misky dáme palmarín (je najvhodnejší z tukov na tento recept) a rozpúšťame ho nad parou (položiť misku na hrniec s vodou ktorú dáme variť). Keď sa tuk rozpustí, prisypeme BB puding (ten puding nevaríme ale ozaj len prisypeme prášok), práškový cukor, kakao, pridáme celé vajíčko a dobre zamiešame. Vytvorí sa nám hmota, ktorá bude vyzerať tak trochu ako zrazená. To napravíme pridaním malého množstva mlieka, prilievať len po troche a dobre miešať. Vtedy už misa nemusí byť nad parou. To mlieko ozaj opatrne len na vyhľadenie hmoty nie na zriedenie!

  3. 3

    Keď je hmota už pekná hladká, tak ju lyžicou dávame do pripravenej formy - jedna vrstva na spodok, poukladať piškóty (okrúhle alebo dlhé, to je jedno), znova vrstva pudingovej hmoty, piškóty.... pokračovať až kým všetko neminieme, vrchná vrstva musí byť pudingová hmota.

  4. 4

    Takto naplnenú formu vložíme do chladničky, najlepšie na pár hodín kým to neztuhne a potom už len vyklopiť, stiahnuť papier alebo fóliu a krájať. Piškóty vytvoria na reze pekné fliačky ako na chrbte srnky, možno aj preto tento rýchly koláčik dostal taký názov - Srnčí chrbát. alebo žeby to bolo kvôli tej forme v ktorej sa robí? Uvidíte sami ak vyskúšate. Nech sa vám podarí a dobrú chuť!

Diskusia k receptu

mariadra
Ja to robím tiež, už asi 40 rokov (mám 65), ale tie piškóty trochu namočím do dobrého trochu zriedeného domáceho sirupu, je to tak chutnejšie. Používam dlhé piškóty, na prvú vrstvu 2 vedľa seba, na druhú vrstvu 3. Po nakrájaní je to efektné. Majú to radi moje už dospelé deti a hlavne manžel, im by sa Vianoce bez tohto zákuska zdali oklamané. Aj my to voláme Srnčí chrbát, je to preto, že to dávame do formy na srnčí chrbát, v ktorej sa to pekne vytvaruje.
orchidea
Takže je to ozaj recept čo má svoje roky, veď ja ho robím už tiež dobrých 30 rokov. Ďakujem za názor, tie piškóty aj ja tak ukladám, tiež robím radšej z dlhých, ale keď nemám aj okrúhle sú pekné a to namáčanie piškót vyskúšam.
veronika353
Přidala jsem si do kuchařské knihy a vyzkouším.Už tam mám tolik receptú, že bych mohla péct a vařit od rána do večera a i tak je všechny v nejbližší době nevyzkouším.
orchidea
Teší ma, že aj môj recept zaujal a budem ešte radšej keď bude chutiť a rada si prečítam hodnotenie.
cica2
tak toto musí byť pekný a aj dobrý koláčik, vďaka za recept:))
makaku
Ahojte holky, prosim Vas, co je u Vas BB puding? Chtela bysem tento repect vyzkouset, ale nepoznam BB puding. Dekuji za info. Katka
orchidea
@makaku - je to vlastne kakaový puding, predáva sa u nás v 250 g balení - krabička, viem že v Čechách ho nedostať kúpiť, pretože moja sestra, ktorá tam žije si ho kupuje u nás na Slovensku keď príde. Tak neviem či by sa dal tento puding nahradiť aj inakším. Mrzí ma to ale neviem ti v tomto poradiť, ale asi skôr nie.
belo
Do tohto receptu ide celá krabica BB pudingu? Vsak to je niekolko sackov!!! Nestačí len jeden sacok, lebo mne sa to nezdá, dávať päť sackov do jedného koláča...
orchidea
@belo - prekvapuje ma to, že je BB puding v sáčkoch...? Ja mám doma krabicu s obsahom 250 g, tak neviem aký máš ty, je pravda, že som už dávnejšie BB puding nekupovala...:) takže podľa váhy sáčkov daj toľko, aby bolo tých 250 gramov pudingu...a neboj sa, nie je to veľa, na formu srnčieho chrbta je to akurát...nech sa ti vydarí a chutí...
rea1
pred pár rokmi toto priniesla kolegyňa na nejakú oslavu a zožala pochvaly, ale beštia hnusná lakomá, nechcela dať recept. nech pukne. :-))) som rada, že si to na varechu pridala, syn sa dožaduje sladkého, mne sa nechce piecť, BB puding mi ostal jedna krabička ešte od vianoc (som na ňu zabudla, no), takže po príchode domov spravím a cestou ešte zakúpim krabicu zmrzliny - spolu sa to určite hodí a nech mladý muž vidí, akú má úžasnú matku. :-))
orchidea
@rea1 - si ma pobavila...:) ak si recept vyskúšala verím že sa ti podaril a syn si pomaškrtil u nás to ide na dračku keď túto rýchlu nepečenú pochúťku urobím...
niska
@makaku niektore recepty sa robia aj s obycajnym kakaom na varenie - tak skus zmiesat obyc. puding kakaovy a kakao :)
17deina
ahojte tak isto by som sa chcela opytat zijem v belgicku tak tu som zatial BB puding nenasla ,ale co keby som dala do kakaa praskovy cukor aby bol sladky tak to skoro bude ako BB puding ci nie?
smejkad
cukor a kakao asi stacit nebudu, asi skor cokoladovy puding, ale odskusane to nemam :-)
orchidea
@17deina veru neviem čím by sa dal ten náš BB puding nahradiť Zmiešať práškový cukor s kakaom by asi šlo ale bolo by to niečo inšie, iná chuť a možno aj konzistencia. To by som radšej vyskúšala iný recept. Výborný je napr. recept "Študentská pečať" na internete recept nájdeš a vyskúšala by som namiesto použitých oblátok ktoré sa tam pridávajú pridať piškóty. Čo sa týka rady @smejkad použiť čokoládový puding s tým nemám skúsenosť ale asi by som to neskúšala.
borrka
Odporucam pridat trochu rumu a hrozienka...takto pripraveny srnci chrbat je naozaj skvely !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia