Srnčí chrbát so šípkovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
120 minút príprava |
15-20 minút na 180 °C |
Postup- Srnčí chrbát mierne osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu, prudko opečieme z oboch strán na tuku a dáme na 15–20 minút dopiecť pri teplote 180°C do rúry.
- Žemľové knedle: Žemle nakrájame na malé kocky, pridáme štipku soli, muškátového orieška, vetvičku nakrájanej petržlenovej vňate, žĺtky, rozpustené maslo, mlieko, šľahačku a premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta. Do hrnca dáme variť vodu, vezmeme utierku, ktorú pomastíme olejom a dáme na ňu pripravené cesto, zabalíme do tvaru knedle, konce utierky zaviažeme povrázkom a vložíme do vriacej vody. Varíme 20 minút. Po uvarení vybalíme z utierky a hotovú knedľu potrieme maslom.
- Šípková omáčka: Do hrnca dáme 50 g masla, necháme rozohriať, pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu, nakrájanú cibuľu a osmažíme. Potom vsypeme hladkú múku, opražíme a pridáme šípkovú marmeládu. Prešľaháme a varíme približne 30 minút. Omáčku precedíme, pridáme červené víno, maslo na zjemnenie a dochutíme soľou, prípadne cukrom.
|