Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom

tatranka - fotkatatranka, 11. novembra 2011
Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom
Foto: tatranka

Mám rada tento recept. Je to jednoduché kysnuté cesto.Kúskov je hodne a prebytky sa dajú namraziť a sú stále chutné.

60 kúskov
porcií
20 minút
príprava
2x15,17 minút minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
2 žĺtka
pol káv.lyž
0,5 deci
kocka
4 dcl
1 lyžička
100 g
150 g
1 bal
z pol citróna
150 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Z múky,z lyžice cukru,citrónovej postrúhanej kvôrky, trochu soli,2 žĺtok,kvásku a oleja vypracujeme hladké kysnuté cesto,ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Posýpka: Orechy posekám na drobno,pridám zvyšok pr.cukru,škoricu,vanilkový cukor.Premiešam.

    Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom  - obrázok 1
  2. 2

    Cesto po vykysnutí rozdelím na 5 častí. Vyválkam na obdĺžnik.Natriem hustým slivkovým lekvárom a posypem po vrchu lekváru orechovou posýpkou. Cesto stočím do válčeka.

    Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom  - obrázok 2
  3. 3

    Válček pokrájam na 1,5 centimetrové kúsky a uložím na plech vyložený pečiacim a vymasteným papierom.Vložím do vyhriatej rúry na 170 stupňov.Nechám piecť do ružova asi 15-17 minút.Ničím nepotieram.

    Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom  - obrázok 3
  4. 4

    Na koniec koláčiky posypem práškovým cukrom.

    Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom  - obrázok 4
  5. 5

    Jednoduché a veľmi chutné.Urobíte Okolo 60 kúskov z tejto dávky.

    Špirálky z kysnutého cesta s orechmi a slivkovým lekvárom  - obrázok 5

Diskusia k receptu

ria389
vyzerajú veľmi krááááásne a chutne.A už mám na nedeľu čo upiecť.Ukladám do k.k.
dorisa
Aj ja chválim,krásne sú a tá prvá fotka 1.
olusa
Joooj, su uzasneeeee...super foto :)
tatranka
Ďakujem.Sú to jednoduché a rýchle koláčiky.A máte postarané o celkom chutný koláčik ku káve,k čaju,ba na tanierik aj pre susedku.Je ich hodne.
zdenkas
Vyzerajú naozaj super. ria389 v nedeľu budeme mať rovnaký koláčik.
januska85
Tatranka, v surovinach su 2 zltky, v postupe ich ale nevidim..kde sa stratili? :) vyzeraju velmi dobre, uz sa tesim, ako si na nich pochutim :)
danculka
Tak,táto kombinácia mi veľmi pasuje,máš ich ako maľované,super...
diabambulka
no čo dodať, super ako vždy, len si mi chute narobila, už by si mala vydať nejakú kuchársku knihu, máš tak krásne spracované receptíky, klobúk dole :-)
elisticka
vyzeraju krasne !!!! a za taku kratku dobu su uz upecene? to je super ... skoda ze sa uz musim krotit a nejest nic sladke hned by som si dala....
ola111
Tie musia byť fantastické,sú v nich samé dobroty,aj ja by som si dala.
alexdidi
Krásne vyzerajú tvoje slimáčiky a sú aj presne podľa mojej chuti.
bibia1
sú prenádherné - pripíš si fotorecept
klaura
Martuška, máš u mňa pochvalu ... a to ich len vidím ... necítim vôňu, ani chuť ... ale viem si predstaviť ... :)
tatranka
Ďakujem vám všetkým za komentáriky.@mariaklara nie pre regiment.Tento druh koláčikov mrazím a ak mám návštevu,stačí pár sekúnd v mikrovlnnej rúre a sú ako práve vybraté z trúby.Takže ma návšteva nikdy nezaskočí.Chutia vždy čerstvo.Ku kávičke ako stvorené.
kata50
Z 500g múky v ceste- sa veru dosť nakrája. A krásne ti narástli. Musia byť fajnové :-))
sneica
krasne spiralky...ja akurat pijem kavu tak by som si vzala,a tusim mam stavnatejsiu vyslovnost..:)))ukladam...pekne uvodne foto....
tatranka
@kata50 tie žĺtka aj olej urobia svoje.Cesto je pekné,nadýchané,ľahučké.
@sneica ďakujem.Teším sa z tvojej pochvaly.
tinca
@tatranka už som chválila na fcb, no na jednotku, vôňa sa šíri až sem..:)
babi
..........niet čo dodať, všetko tu už bolo napísané - sú proste úžastné a keď si k tomu primyslím tú vôňu tak mi tečú slinky
rela
@tatranka , skutočne nie je čo dodať - treba ich iba upiecť. Ďakujem za výborný recept a dobrú radu, že sa dajú aj zamraziť.
tatranka
@babi ďakujem za komentárik.@rela nie je to náročný koláčik,je za chvíľočku hotový a je naozaj celkom chutný.A myslím,že sa bude na lekvár dať posypať aj mak,kakao,kokos,proste hocičo chutné do koláčov.Už som rozmýšľala aj nad keksíkovými omrvinkami.To všetko môže byť na koláči zaujímavé.
medovnicek
krásne špirálky, takéto koláčiky veľmi rada robím, určite vyskúšam
lia66
Neskutočne suprovo nafotené a dobré sú-verím, lebo také robievam. Tá posýpka je mi novinka...rada vyskúšam!...ukladám.
tatranka
Teším sa,že sa vám tieto jednoduché koláčiky páčia.
joko56
len si myslím, že by sa mali pred pečením potrieť aby nabrali trocha lesku a farby - ale je to na gazdinke :-) Ďakujem za nápad, lebo sa som robila takto iba osie hniezda so škoricou a cukrom a orechmi a hrozienkami, pričom cesto bolo pľundrové... ďakujem
tatranka
@joko56 Nie každé pečivo potierm vajíčkom a toto je jedno z nich.Zasypávajú sa ohate práškovým cukrom a tam ten lesk na nich by bol o ničom.Urob,ako myslíš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia