Jelenie stehno
Špikované jelenie stehno na bratislavský spôsob
Autor receptu: dominika131
Doma máme veľmi radi bratislavské pliecko, tak prečo ho
neskúsiť aj z našej obľúbenej diviny so zopár vylepšeniami ?
My sme si pochutnali, dúfam že to risknete aj vy ?
8 porcií |
170 minút príprava |
150 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäsko si odblaníme, ja som mala jelenie stehno - orech, kľudne môže byť aj iná zverina, alebo aj iná časť napr. pliecko, alebo krkovička, len v tom prípade mäso treba zviazať špagátom do batôžka, aby sa nerozpadlo. Mäsko prešpikujeme údenou slaninkou, k divine sa to náramne hodí. Mäso okoreníme a sprudka opečieme na rozohriatej bravčovej masti zo všetkých strán. Vyberieme ho.
- Vo výpeku posmažíme nakrájanú cibuľu. Keď je hotová, prilejeme paradajkový pretlak a chvíľu porestujeme. Zalejeme vývarom a vrátime naspäť opečené mäsko. Okoreníme, osolíme ak je vývar málo slaný a pridáme rascu.
- Varíme 1 hodinu. Mäso priebežne otáčame, aby sa rovnomerne dusilo. Keď je náhodou málo vývaru, podlievame. Po hodine pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu a stonkový zeler (môžete aj obyčajný, ja som práve mala len stonkový). Varíme ďalšiu hodinu. Po 2 hodinách bolo mäsko už celkom mäkké, prisypala som hrášok a mäso vybrala bokom odpočívať.
- Na masti som opražila dozlata múku - urobila zápražku a pridala ju do omáčky. Následne som pridala mlieko, smotanu a horčicu. Nechala som všetko vrieť cca 15 minút a vypla. Dochutila som omáčku citrónovou šťavou.
- Mäsko po odstátí išlo krásne krájať na tenké plátky.
Samozrejmosťou je domáca knedlička ako príloha.
- Prajem Vám dobrú chuť! ?