Špenát s cícerom a drvenými paradajkami fotorecept

sandra - fotkasandra, 26. apríla 2011
Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept)
Foto: sandra

Špenát, cícer a paradajky sú moje obľúbené suroviny. Mala som sen, že z tejto zostavy niečo uvarím. Na webe som našla supiš recept, konkrétne Zobraziť celý popisŠpenát, cícer a paradajky sú moje obľúbené suroviny. Mala som sen, že z tejto zostavy niečo uvarím. Na webe som našla supiš recept, konkrétne tento: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/72617/chickpeas-with-tomatoes-and-spinach . Tak som sa inšpirovala a pripravila ho podľa seba. Super hostinka pre vegetariánov, vegánov a deliacich šialencov (dnes rastlinných).

3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks, menšia
2 strúčiky
 podľa potreby
1x1 cm
1/2 KL
1 KL
1 KL
1 KL
400 g
220 g
1 konzerva (425 ml)
1,5 dl




Postup

  1. 1

    Na olivovom oleji opražíme cibuľu.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a postrúhaný zázvor, opražíme.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme čili korenie, kurkumu, garam masala a mletú rascu. Premiešame a chvíľu pražíme.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme drvené paradajky aj so šťavou, chvíľu povaríme.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme cícer.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chvíľu spolu povaríme.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridáme asi 1,5 dl vody a necháme variť kým sa šťava nezredukuje.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec pridáme špenátové listy a necháme spolu chvíľu prehriať.

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po pridaní špenátu stačí zopár minút a pokrm je hotový. Podávame s celozrnným chlebíkom. Dobrú chuť!

    Špenát s cícerom a drvenými paradajkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tornadolue
Naozaj super hostinka...špenát mi už v záhradke vychádza, ale určite nevydržím čakať, kým narastie a zbehnem do obchodu, lebo to vyzerá neodolateľne.
sjuz
to vyzerá úplne super! Podľa fotky a názvu som myslela, že to je Michsamant...:))
julica
Mňam, toto sú naozaj skvelé suroviny. Dala by som si hneď. Prinajmenšom sa vo mne práve zrodil jeden nápad... :)
jody
A mne zas došla chuť naplniť tým nejakú dobrú placku... :-)
elantra
... a este pre zeny do plaviek chudnuce :)) mnaam a este aj pastva pre oci!
dorisa
Veľmi pekné, farebné jedlo, hned by som ochutnala:)
letisia
@sandratamer ďakujem za recept. Práve dnes som rozmýšľala aké jedlá si budem variť, keďže by som mala jesť počas dňa skoro stále teplú stravu. Tento recept je zdravý a jednoduchý a môže byť ako ktorékoľvek jedlo počas dňa. Zajtra idem kúpiť cícer.
sandratamer
@letisia , ja si varím takéto rýchlovky, lebo mi už lezú hore krkom všetky ryže a zemiaky so surovým šalátom v našej jedálni. Tak si vždy večer uvarím takúto rýchlovku a na druhý deň si to len zohrejem v práci. Prečo musíš jesť najmä teplú stravu?
letisia
@sandratamer , teplú stravu musím jesť, lebo vraj môjmu organizmu studená strava neprospieva, mám rôzne zdravotné problémy a toto je posledný záver, asi ďalšia skúška či sa mi polepší. No uvidíme. Trošku mi to sťažilo stravovanie, lebo som bola zvyknutá zjesť počas dňa jogurt, tvaroh, šaláty a podobne, keďže to sú rýchle raňajky, desiate a olovranty. Takže sa tu poteším receptom na teplú stravu aj mimo obeda a večere.
kuchticka
@sandra , tento recept je skutocne vyborny; pre mna. Vdaka. Ja v poslednmom case varim casto s cicerom, fazulou, sosovicou. Proste snazim sa vynechavat maso a strukoviny ho nahradia. Ako bolo na vylete?
alexdidi
Toto je recept podľa mojej chuti a určite ho vyskúšam....chcem však upozorniť na zohrievanie špenátu, ja tak viem, že by sa nemal zohrievať, neviem už prečo, ale praktizujem to už roky.....možno je to blbosť a niekto ma vyvedie z omylu.....
letisia
@alexdidi pamätám si, že som kedysi čítala, že opätovným zohrievaním sa špenát znehodnocuje. Neviem či je to pravda. Ja nezohrievam, hneď sa všetko zje, lebo u nás špenát máme veľmi radi.
sjuz
alexdidi - nejde o priame znehodnotenie špenátu, ale o dusičňany, ktoré sa premieňajú pomocou baktérií na dusitany pri zohrievaní niektorej zeleniny, ako aj špenátu. Tieto baktérie sa rozmnožujú práve pri ohrievaní.
Kaleráb, kapusta, špenát sú na to kandidáti:), a nemali by sa k nim jesť údeniny, pretože tie tiež obsahujú dusičňany a dusitany z tých zmesí, do ktorých sa údeniny nakladajú. A pre maličké deti je to obzvlášť nebezpečné, pretože dusitany zablokujú prenos kyslíka v tele a bábätká sa môžu až udusiť.
sjuz
Špenát by sa preto nemal variť do zásoby.A ak sa nezje, má sa veľmi rýchlo schladiť, lebo pri izbovej teplote práve vznikne veľa dusitanov,
a po ohriatí ich je v špenáte oveľa viac, ako v čerstvo uvarenom...
ale ja tiež ohrievam...:)), občas.
Takže Sandra - nemáš ho tam až tak veľa, a tvoje telo sa s tým vysporiada:)
bejaja
výborný recept, určite vyskúšam,ukladám do KK.
sjuz
letisia - je dokázané, že varená strava zvyšuje počet leukocytov v tele - telo ju teda berie ako niečo "cudzie". Ale ani studené jedlá neprospievajú nášmu telu.

Úryvok z článku:
Vedecké výskumy dokázali, že surová zelenina je ľahko stráviteľná, varená zelenina ťažko stráviteľná. Tento poznatok vyvracia doterajšie tvrdenia o opaku. Kým surová zelenina zostáva v žalúdku asi hodinu, varená asi 3 hodiny. Podľa prof. Kollara je zaujímavá reakcia organizmu na varenú a surovú stravu. Po zjedení výdatného obeda, ktorý sa skladá napr. z polievky, mäsa, varenej zeleniny a zo zemiakov, alebo po zjedení raňajok skladajúcich sa zo šálky kávy či kakaa, z chleba s maslom a syrom či salámou, v priebehu 10 minút po jedle nastáva jav nazývaný tráviaca leukocytóza. To znamená, že počet leukocytov v krvi stúpne z normálnej hladiny 6000-8000 v mm3 na 10000, po 30 minútach na 30000 a až po 90 minútach leukocyty klesnú na normálnu hladinu. Tento jav sa považuje za normálny, hoci ide vlastne o chorobný stav. Pociťujeme ho ako známu únavu po dobrom jedle.

Takto reaguje lymfatický systém vždy, keď do organizmu vnikne baktéria, cudzorodé teliesko, infekcia, alebo keď v tele niekde vznikne zápal. To znamená, že lymfatický systém okolo tráviaceho traktu reaguje na varenú stravu ako na čosi cudzie, nepriateľské. Pri konzumácii surovej zeleniny, ovocia, orechov a naklíčených semien leukocytóza nevzniká. Lymfatický systém surovú stravu akceptuje, považuje ju za prirodzenú, preto hladina leukocytov zostáva v kľude. Neplatí to však pre surové mäso. Tento fakt sa mnohokrát experimentálne overil.


pivonka
No @sjuz , si ma zaskočila. Do kapusty sa údené mäsko dáva a aj sa zohrieva a chutí. Zdá sa, že všetko, čo je chutné, je nezdravé. Aj tento recept od @sandratamer sa mi videl veľmi zdravý a ty si nás vyviedla z omylu. Tiež som sa potešila , že niečo málo kalorické bude veľmi chutné. Ale aj tak uvarím. Ako poznamenala @tornadolue , špenát klíči, cícer mám suchý, ale nevadí, uvarím. Bude ľahké jedlo a určite aj veľmi dobré.
sandratamer
Vďaka za pekné a poučné komentáre :-D Ak som to správne pochopila, na obed si už toto jedlo zohrievať nebudem, nechám si ho "zohriať" pri izbovej teplote. Ale to je jedno, aj tak sa na to teším:-)
@kuchticka , na výlete bolo fajn, aj keď našu radosť trochu pokazilo ochorenie v mojej najbližšej rodine, ale to je život, veríme že všetko bude dobré...
frezia68
To je recept pre mňa.....ale budem variť len na jeden deň.Hoci doteraz som najmä kapustu varila aspoň na 2 dni a zohrievala....takže podobné diskusie obľubujem...:-)
letisia
@sjuz upresním, potrebujem konzumovať teplú stravu a nie studenú, takže nemusí ísť celkom o varenú stravu. Takže asi si budem aj šaláty trochu prihrievať :-)
jatanika
ja špenát tiež nikdy nezohrievam... ale kapustu áno, tiež cuketu, kel, karfiol, koreňovú zeleninu - sú v tej istej skupine ako špenát, čo sa týka dusičnanov :-)) ... čo už... väčšinu zeleniny mám zo záhradky, tak tým sa utešujem (ešteže máme tie babky) ... ak by si chcel niekto prečítať pár viet o znižovaní množstva dusičnanov, pripájam link:
 primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemus...
dada1010
sterilizovaný cícer sa mi tam dlhšiu dobu povaľuje a už viem čo z neho urobím :-)
alexdidi
@sjuz , ďakujem za vysvetlenie...o špenáte som vedela práve z prípravy pre deti, že som ho nikdy nezohrievala, ale o kapuste a kalerábe je to pre mňa novinka...dobre vedieť...
kuchticka
@sjuz , ja som to o kapuste a inych zeleninach tiez nevedela. U nas sa hovori, ze kysla dusena kapusta je najlepsia trikrat ohrievana.
Som tiez rada, ze tu prebiehaju taketo poucne diskuzie. Vdaka za kazde poucenie. @sandra , dufam, ze to ochorenie nie je nic vazne. Prajem rychle uzdravenie. Ten tvoj spenat s cicerom budu dobre i studene - izbova teplota postaci.
sjuz
nič ale nemení na tom, že receptík je skvelý, a ja by som si ho ohriala tiež:) - čo už narobíš, keď ti chutí...:)!
alena45
ja som tento rok špenát neposiala, ale mangold, zelený aj červený, určite to bude dobré aj s ním. Aspoň mám ďalší recept do zbierky. Ani cíceru tieto mrazy neublížili, keď bude kvitnúť, to bude krása ! Doma pestovaný vopred namočený je uvarený raz-dva. Chcem sa naučiť kombinovať rôznu zeleninu, aby som spotrebovala všetko, čo sa urodí. Kedysi moji starí rodičia používali zeleninu len do polievok a potom ju vyhodili sliepkam. Okrem zemiakov, kapusty a možno leča nemá slovenská kuchyňa dostatok rýchlych a chutných zeleninových jedál. Tak ako Letisia, aj ja musím jesť teplú stravu. Studená strava mi nerobí dobre, veľmi nafukuje a navyše ma vôbec nezasýti, to by som jedla od rána do večera a v noci by som plakala od hladu. Dnes budem mať napr. teplý brokolicový šalát.
lucylee
V Tescu nemali, ale v Bille áno, dnes bude na večeru :)
lucylee
a mali aj v kauflande a lacnejší ako v bille, včera bol na večeru, FANTASTICKÉ
lucylee
A aj môj manžel si dal a chutilo mu, ja sa ho stále pýtam: že sú zdravé veci chutné, že?
motamita3
Špenátik mi vzišiel tak som hľadala Váš recept a v pondelok bude mňamka
mamimna
Skvelý recept. Vyskúšala som a musím povedať, že odteraz budem variť veľmi, veľmi často. Inšpirovala som aj kolegyňu.
azalka
Velke mnam...uz viem co zajtra uvarim...vdaka za inspiraciu :-)
tornadolue
Narastol mi spenat a narastol aj mangold, tak som natrhala z oboch a mali sme vynikajucu veceru. S chapati to islo krasne dokopy. Uzasne dobre jedlo!
tornadolue
U nas su chapati velmi oblubene. Robim aspon raz do tyzdna, takze uz mam aku-taku prax, dokonca su aj okruhle :) Aj priprava je dost rychla, popri zemiakoch a ryzi je to nasa najoblubenejsia priloha, ak nieco vonia Indiou, jednoznacne chapati :)
tiginko
dnes ráno som uvarila cícer a hľadala som námet na ľahkú večeru, ktorú zvládnem raz-dva po príchode domov. Čerstvý baby špenát bol po ruke (mimochodom stačí ho hodiť do dovareného jedla, bez varenia), spomenuté koreniny mám doma stále, vlastné drvené paradajky tiež. Takže padla voľba na tento recept a neľutujem, je to naozaj skvelé, voňavé jedlo a určite si ho ešte zopakujem. Vďaka @sandra

martinis
Ďakujem za recept, dnes som pripravoval večeru aj pre sestru a chutilo nám. Olivový olej som však zamenil za ghí, príde mi vhodnejšie na smaženie cibule i korenín a navyše sa do tohto jedla skvele hodí. A pridal som aj štipku soli - neviem, či si na ňu zabudla, alebo tam naozaj nemá ísť ? :-)

Každopádne, veľmi chutné.
 martidee.files.wordpress.com/2014/02/dscn7857.jpg?w=474&h=266...
frezia
Vyborne jedlo, namiesto spenatu som pridala na zaver uz do vypnuteho medvedi cesnak a par kvapiek citronu. Miesto mleteho kminu som pouzila rimsky kmin. Podavala som to ako polievku, tak som dala viac tekutiny. Dakujem za inspiraciu.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia