Špenát s cícerom a drvenými paradajkami fotorecept
Foto: sandra
Špenát, cícer a paradajky sú moje obľúbené suroviny. Mala som sen, že z tejto zostavy niečo uvarím. Na webe som našla supiš recept, konkrétne Zobraziť celý popisŠpenát, cícer a paradajky sú moje obľúbené suroviny. Mala som sen, že z tejto zostavy niečo uvarím. Na webe som našla supiš recept, konkrétne tento: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/72617/chickpeas-with-tomatoes-and-spinach . Tak som sa inšpirovala a pripravila ho podľa seba. Super hostinka pre vegetariánov, vegánov a deliacich šialencov (dnes rastlinných).
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks, menšia |
|
2 strúčiky |
|
podľa potreby |
|
1x1 cm |
|
1/2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
400 g |
|
220 g |
|
1 konzerva (425 ml) |
|
1,5 dl |
|
Postup
-
1
Na olivovom oleji opražíme cibuľu.
-
2
Po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a postrúhaný zázvor, opražíme.
-
3
Pridáme čili korenie, kurkumu, garam masala a mletú rascu. Premiešame a chvíľu pražíme.
-
4
Pridáme drvené paradajky aj so šťavou, chvíľu povaríme.
-
5
Pridáme cícer.
-
6
Chvíľu spolu povaríme.
-
7
Pridáme asi 1,5 dl vody a necháme variť kým sa šťava nezredukuje.
-
8
Nakoniec pridáme špenátové listy a necháme spolu chvíľu prehriať.
-
9
Po pridaní špenátu stačí zopár minút a pokrm je hotový. Podávame s celozrnným chlebíkom. Dobrú chuť!
Kaleráb, kapusta, špenát sú na to kandidáti:), a nemali by sa k nim jesť údeniny, pretože tie tiež obsahujú dusičňany a dusitany z tých zmesí, do ktorých sa údeniny nakladajú. A pre maličké deti je to obzvlášť nebezpečné, pretože dusitany zablokujú prenos kyslíka v tele a bábätká sa môžu až udusiť.
a po ohriatí ich je v špenáte oveľa viac, ako v čerstvo uvarenom...
ale ja tiež ohrievam...:)), občas.
Takže Sandra - nemáš ho tam až tak veľa, a tvoje telo sa s tým vysporiada:)
Úryvok z článku:
Vedecké výskumy dokázali, že surová zelenina je ľahko stráviteľná, varená zelenina ťažko stráviteľná. Tento poznatok vyvracia doterajšie tvrdenia o opaku. Kým surová zelenina zostáva v žalúdku asi hodinu, varená asi 3 hodiny. Podľa prof. Kollara je zaujímavá reakcia organizmu na varenú a surovú stravu. Po zjedení výdatného obeda, ktorý sa skladá napr. z polievky, mäsa, varenej zeleniny a zo zemiakov, alebo po zjedení raňajok skladajúcich sa zo šálky kávy či kakaa, z chleba s maslom a syrom či salámou, v priebehu 10 minút po jedle nastáva jav nazývaný tráviaca leukocytóza. To znamená, že počet leukocytov v krvi stúpne z normálnej hladiny 6000-8000 v mm3 na 10000, po 30 minútach na 30000 a až po 90 minútach leukocyty klesnú na normálnu hladinu. Tento jav sa považuje za normálny, hoci ide vlastne o chorobný stav. Pociťujeme ho ako známu únavu po dobrom jedle.
Takto reaguje lymfatický systém vždy, keď do organizmu vnikne baktéria, cudzorodé teliesko, infekcia, alebo keď v tele niekde vznikne zápal. To znamená, že lymfatický systém okolo tráviaceho traktu reaguje na varenú stravu ako na čosi cudzie, nepriateľské. Pri konzumácii surovej zeleniny, ovocia, orechov a naklíčených semien leukocytóza nevzniká. Lymfatický systém surovú stravu akceptuje, považuje ju za prirodzenú, preto hladina leukocytov zostáva v kľude. Neplatí to však pre surové mäso. Tento fakt sa mnohokrát experimentálne overil.
@kuchticka , na výlete bolo fajn, aj keď našu radosť trochu pokazilo ochorenie v mojej najbližšej rodine, ale to je život, veríme že všetko bude dobré...
primar.sme.sk/c/1626764/dusicnany-v-zelenine-uz-nemus...
Som tiez rada, ze tu prebiehaju taketo poucne diskuzie. Vdaka za kazde poucenie. @sandra , dufam, ze to ochorenie nie je nic vazne. Prajem rychle uzdravenie. Ten tvoj spenat s cicerom budu dobre i studene - izbova teplota postaci.
Každopádne, veľmi chutné.
martidee.files.wordpress.com/2014/02/dscn7857.jpg?w=474&h=266...