Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Takto sa u nás pripravujú tzv. španielske vtáčiky odjakživa, teda bez klobásky, párky či slaniny.Tá chuť je samozrejme iná, ale práve takto nám veľmi chutia. A prečo "španielsky", to už nevie nik, ale na to pomenovanie sme zvyknutí, tak som tomuto lahodnému hovädziemu závitku aj tento názov ponechala.

6
porcií
60 minút
príprava
20/60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso narežeme na tenké, väčšie plátky a ešte opatrne vyklepeme cez mikroténový sáčok.
  2. Naklepané plátky mäsa osolíme, okoreníme a potrieme zmäknutým maslom a horčicou.
  3. Na náplň si narežeme na hranolky mrkvu a uhorku, na mesiačiky cibuľu a vajíčka a po kúsku uložíme na plátky mäsa.
  4. Opatrne stočíme tak, že najprv preložíme okraje mäsa a potom stáčame.
  5. Pripravené závitky, zopnuté ihlou.
  6. Pripravené závitky rýchlo opečieme na olivovom oleji a masle a vyberieme.
  7. Na výpeku opečieme na drobno pokrájanú cibuľu a vrátime opečené závitky. Podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Ja som použila tlakový hrniec, takže to trvalo 20 minút. Ináč bude treba dusiť asi 1 hodinu.
  8. Zo sladkej a kyslej smotany, žĺtka a múky si pripravíme zátrepku. Žĺtok nemusí byť, ja ho však vždy dávam, lebo omáčka je lahodnejšia a určite sa nezrazí.
  9. Udusené závitky vyberieme z výpeku a odstránime ihly.
  10. Do výpeku zavaríme zátrepku a potom ešte precedíme(prepasírujeme), aby omáčka bola pekne hladučká.Dochutíme soľou a korením. Závitky vložíme späť do omáčky, alebo ich polievame až na tanieri. Najlepšie chutia s varenými zemiakmi.