Španielske vtáčky bez údenín (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Takto sa u nás pripravujú tzv. španielske vtáčiky odjakživa, teda bez klobásky, párky či slaniny.Tá chuť je samozrejme iná, ale práve takto nám veľmi chutia. A prečo "španielsky", to už nevie nik, ale na to pomenovanie sme zvyknutí, tak som tomuto lahodnému hovädziemu závitku aj tento názov ponechala.
6 porcií |
60 minút príprava |
20/60 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso narežeme na tenké, väčšie plátky a ešte opatrne vyklepeme cez mikroténový sáčok.
- Naklepané plátky mäsa osolíme, okoreníme a potrieme zmäknutým maslom a horčicou.
- Na náplň si narežeme na hranolky mrkvu a uhorku, na mesiačiky cibuľu a vajíčka a po kúsku uložíme na plátky mäsa.
- Opatrne stočíme tak, že najprv preložíme okraje mäsa a potom stáčame.
- Pripravené závitky, zopnuté ihlou.
- Pripravené závitky rýchlo opečieme na olivovom oleji a masle a vyberieme.
- Na výpeku opečieme na drobno pokrájanú cibuľu a vrátime opečené závitky. Podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Ja som použila tlakový hrniec, takže to trvalo 20 minút. Ináč bude treba dusiť asi 1 hodinu.
- Zo sladkej a kyslej smotany, žĺtka a múky si pripravíme zátrepku. Žĺtok nemusí byť, ja ho však vždy dávam, lebo omáčka je lahodnejšia a určite sa nezrazí.
- Udusené závitky vyberieme z výpeku a odstránime ihly.
- Do výpeku zavaríme zátrepku a potom ešte precedíme(prepasírujeme), aby omáčka bola pekne hladučká.Dochutíme soľou a korením. Závitky vložíme späť do omáčky, alebo ich polievame až na tanieri. Najlepšie chutia s varenými zemiakmi.