Španielske šafránové kura s citrónom fotorecept
Foto: tizian1cat
Španielsko je známe častým používaním šafránu a citrónov. Táto tradícia vznikla blízkosťou severnej Afriky a symbiózou týchto 2 kultúr. Kedysi som žila dlhšiu dobu Zobraziť celý popisŠpanielsko je známe častým používaním šafránu a citrónov. Táto tradícia vznikla blízkosťou severnej Afriky a symbiózou týchto 2 kultúr. Kedysi som žila dlhšiu dobu v severnej Afrike a tento recept mi pripomenul dávno zabudnuté voňavé kombinácie. Celá kuchyňa vonia báječnou zmesou citrónu, šafránu a rozmarínu a môj pes pre istotu kopíruje každý môj krok...len aby sa na ňu nezabudlo...:-)))
porcie
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Na suchej panvici si mierne opražíme šafránové vlákna
-
2
Rozhodla som sa opražiť trochu aj zrnká zeleného korenia.
-
3
Do mažiarika dáme opražené korenie a pridáme morskú soľ. Ja som mala zvyšok francúzskej ochutenej cibuľkou a slaninkou, ale aj obyčajná soľ je dobrá.
-
4
Nakrájame si citrón na tenké plátky. Opatrne nadvihneme kožu na stehnách a vytrieme dutinu zmesou korenia a soli. Zmesou kuracie stehná natrieme aj zvonku.
-
5
Pod kožu dáme aj 2 koliečka citrónu.
-
6
A ja som pridala vetvičky rozmarínu. Môžte dať aj iné bylinky.
-
7
Dáme na plech, podlejeme trochou vody, obložíme ešte niekoľkými kolieskami citrónu a vetvičkami rozmarínu. Zakryjeme druhým plechom alebo alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 190st.C piecť na 45 minút.
-
8
Po 45 minútach odkryjeme kura a necháme pri 160st.C ešte asi pol hodiny piecť - kým nie je povrch do zlatava upečený. My sme zjedli len s paprikovo-rukolovým šalátom. Pes bez šalátu...:-)))
Diskusia k receptu