Španielske šafránové kura s citrónom fotorecept

tizian1cat - fotkatizian1cat, 9. januára 2011

Španielsko je známe častým používaním šafránu a citrónov. Táto tradícia vznikla blízkosťou severnej Afriky a symbiózou týchto 2 kultúr. Kedysi som žila dlhšiu dobu Zobraziť celý popisŠpanielsko je známe častým používaním šafránu a citrónov. Táto tradícia vznikla blízkosťou severnej Afriky a symbiózou týchto 2 kultúr. Kedysi som žila dlhšiu dobu v severnej Afrike a tento recept mi pripomenul dávno zabudnuté voňavé kombinácie. Celá kuchyňa vonia báječnou zmesou citrónu, šafránu a rozmarínu a môj pes pre istotu kopíruje každý môj krok...len aby sa na ňu nezabudlo...:-)))

2
porcie
10 minút
príprava
70 -80 minút
na 190 °C

Suroviny

2 ks,s kožou
1 ks,bio chemicky neošetrený
2 štipky
2 KL




Postup

  1. 1

    Na suchej panvici si mierne opražíme šafránové vlákna

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozhodla som sa opražiť trochu aj zrnká zeleného korenia.

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mažiarika dáme opražené korenie a pridáme morskú soľ. Ja som mala zvyšok francúzskej ochutenej cibuľkou a slaninkou, ale aj obyčajná soľ je dobrá.

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame si citrón na tenké plátky. Opatrne nadvihneme kožu na stehnách a vytrieme dutinu zmesou korenia a soli. Zmesou kuracie stehná natrieme aj zvonku.

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pod kožu dáme aj 2 koliečka citrónu.

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A ja som pridala vetvičky rozmarínu. Môžte dať aj iné bylinky.

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme na plech, podlejeme trochou vody, obložíme ešte niekoľkými kolieskami citrónu a vetvičkami rozmarínu. Zakryjeme druhým plechom alebo alobalom a dáme do rúry vyhriatej na 190st.C piecť na 45 minút.

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 45 minútach odkryjeme kura a necháme pri 160st.C ešte asi pol hodiny piecť - kým nie je povrch do zlatava upečený. My sme zjedli len s paprikovo-rukolovým šalátom. Pes bez šalátu...:-)))

    Španielske šafránové kura s citrónom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evusik
tak náš pes by sa z kuchyne ani nepohol... a to nehovorím o manželovi :-) krásne
alexdidi
Recept je nenáročný na prípravu a pritom musí naozaj krásne voniať a chutiť...ani nehovorím ako.....príma....
jarco
Paráda. U nás je hydina takmer tabu, ale skúsim svoju drahú ukecať a urobiť :-)
sedmak
Šafrán mám,rada ho použivam,ale takto som kuriatko ešte nerobila.ukladam do KK a vyskušam.Chutiť bude určite.
tinca
@tizian1cat zaujímavá kombinácia, ja som dnes mala tiež stehienka s rozmarínom, ale na budúce skúsim po tvojom :-)
marianne69
....krasny recept,jednoduchy na pripravu a chutit bude isto bajecne....hadam sa ja tie kurence naucim aj jest...
jerica
jednoduchý zároveň zaujímavý recept , sviežo na jazýčku , chutné stehienka , ukladám KK.:-))
tinca
@tizian1cat vo vizitke som si všimla,že máš bígla, to je moja srdcu-milá rasa, aj som myslela ak pôjdem do dôchodku, že snáď.. Ale vraj sú tvrdohalvé,neposlušné a asi do činžiaku dosť veľké. Myslím že sú aj trpazlíčie, len keď ja sa teším, že konečne budem vyspávať a pri psovi to nejde??
tizian1cat
@tinca , bígla mat znaména mat aj pevné nervy, ale toto je uz nasa druhá bíglica, takze my by sme nemenili, ale vyspavat sa pri nich nedá, my s nasou chodíme 4xdenne von...to je moje fitnessko, na druhej strane pohyb je lepsí ako diéty a casto si ju chodí poziciavat aj moja mamina, aby nevysla z cviku -a mamina má 75 rokov.
dajanca
no krása... radosť pozrieť a určite aj ochutnať... ešte nikdy som so šafránom nevarila, myslela som, že sa pridáva do jedla len kvôli farbe, má aj nejakú charakteristickú chuť či vôňu?
lucylee
ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása, ukladám a čo najskôr vyskúšam
matahari1974
kuracinka a rozmarín je super kombinacia, ja tak občas pečiem kura a je to naozaj dobre
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
Severnú Afriku ani Španielsko už nestihnem ale kuracie stehná podľa tvojho receptu určite áno,rád pri varení používam citrón zmení ghuť tradičného jedla.
jarunka
Toto urcite vyskusam, len nemam safran. Musim kupit.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia