Špaldovo-celozrnné rožky

vlasatka - fotkavlasatka, 28. júna 2012
Špaldovo-celozrnné rožky
Foto: vlasatka

Veľmi rada používam špaldu- je to druh pšenice, ktorá neprešla procesom šľachtenia ako klasická pšenica. Je oveľa zdravšia, bohatá na minerálne látky, bielkoviny. Zobraziť celý popisVeľmi rada používam špaldu- je to druh pšenice, ktorá neprešla procesom šľachtenia ako klasická pšenica. Je oveľa zdravšia, bohatá na minerálne látky, bielkoviny. Ak máte chuť, nechajte sa inšpirovať. Ja si zvyknem takto napiecť do zásoby, zamrazím a už iba vyťahujem. Pri cene takéhoto pečiva je to určite výhodné sa takto zásobiť.

5
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

400 g
200 g
300 ml vlažná
1/2 kelímku
1 ČL
2 ČL
2 ČL
2 ČL
1/2 kocky




Postup

  1. 1

    Ja na vymiesenie cesta používam pekáreň- na spodok voda, smotana, na to múky, pomrviť kvasnice, pridať semienka a pustíme stroj. Nechať vykysnúť.

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 1
  2. 2

    Cesto dáme na vál- v mojom prípade na pracovnú dosku linky, rozvaľkáme a vykrajujeme pohárom

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 2
  3. 3

    Takto vykrojené malým valčekom vyvaľkám

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané stáčam, pritom naťahujem jeden koniec. Cesto je veľmi plastické, dobre sa s ním robí. Vrch sa môže potrieť vajkom a posypať semienkami- sú fantastické. Len som nemala dosť, tak som dala iba dovnútra

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 4
  5. 5

    Ukladáme na plech a necháme podkysnúť, kým sa vyhreje rúra- tú som zapla na 170 st.C

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 5
  6. 6

    Piekla som ich asi pol hodinu. Po upečení zvyknem veci z kysnutého cesta postriekať vodou /mám vo fľaštičke nachystanú/ a prikryjem utierkou. Ono sa to sparí a rohlíky sú, mäkké a vláčne. Z dávky mi vyšlo asi 15 rohlíkov. Napriek tomu, že špaldová múka nie je lacná, keď si prerátate, koľko z dávky vyjde a koľko stojí jeden špaldový rožok, určite stojí námaha za to. A verte, nie je s tým toľko práce, ako by sa zdalo. -tu ešte fotka surovín

    Špaldovo-celozrnné rožky - obrázok 6

Diskusia k receptu

tiziana
páči sa mi receptík, vyskúšam, len čo kúpim špaldovú múku :)
modrykamen
Najskôr musím kúpiť špaldovú múku a potom vyskúšam, lebo je to asi zdravé a robené v pekárničke.
melita
Vyzerajú veľmi pekne, fandím každému, kto si pečie domáci chlieb a pečivo. Neskúšala si nahradiť smotanu jogurtom? Nekupujem smotanu, vyrábam si doma jogurt sama, preto tá otázka.
marianne69
Su ukazkove,taketo krasne upecene pecivko zo spaldy som este nevidela,mas bubliny v reze,to malokedy vidiet pri spalde,mas ju sice pomiesanu s celozrnou ,ja peciem len zo spaldyj ,ale aj tak...vyborne 1*
stacy77777
recept sa mi veľmi páči, v poslednom čase si tiež sama pečiem pečivko, určite tvoj recept vyskúšam,ďakujem
mariaklara
krásne rožky, tiež mám rada všetko z celozrnných múk aj zo špaldy, ukladám, istotne vyskúšam.
vlasatka
budem držať palce, nech sa vám všetkým vydaria. dajte určite vedieť, ako to dopadlo. prajem veľa zdaru! inak namiesto kyslej smotany dávam aj jogurt, podľa toho, čo momentálne v chladničke mám. ale túto smotanu mám poruke takmer pravidelne, mám ju najradšej.
melita
Včera som ich piekla, chuťovo boli výborné. S cestom sa dobre pracuje, ale, každá gazdina sa učí, ..... Dávala som ich na pečiaci papier, no a po upečení, sme museli papier zoškrabovať. Určite upečiem aj nabudúce, ale už bez papiera.
viera1
@melita ,kúp si kvalitný papier,napr.Aromata a Prima pack a nebudeš mať problém.
vlasatka
výborný je papier z Lidla. je úplne super, používam
ho aj opakovane, pretože je pomerne pevný. určite doporučujem. alebo býva v akcii aj teflonová podložka na pečenie, tá nemá chybu.
martamm
Dnes som Tieto rožky upiekla a veru aj môj manžel si pochutnal, hoci celozrnné pečivo vdeľmi nemusí, Vlasatka, ďakujem za receptík :))))
A tiež používam na pečenie ten čierny papier z Lídla, naozaj výborný na opakované použitie...
martamm
Ešte som zabudla, namiesto smotany som dala biely jogurt....
euphoria
Mne sa teda vobec nepodarili, netusim kde sa stala chyba.. Cesto bolo vlacne no upiekli sa na velmi tvrde a vobec nepodrastli.. Co som mohla pokazit?
tao007
Vypadajú skvelo tie rohliky.Určite ich budem robiť. :-)
mica76
Ja neviem, co som urobila zle, ale mala som ich take tvrde a suche, ze by som si zuby zlomila. Sla som presne podla receptu
mikella
výborný recept rožteky su fantastické mäkučké a chutné bála som sa ked som to začala robiť ale výsledok teda stal za to celozrnné a ešte aj výborné to je snád neuveriteľné veľká vdaka za recept :) mne síce vyšlo rožkov až 26 :-D ale menších robila som 1x rožky takže som sa učila nabuduce budem vedieť :)
kukulienka71
Takže ten Deň nastal už dnes večer:-)minul sa chlebík,tak som piekla tvoje rožky,len som dala celozrnnej viac a špaldovej menej,lebo tej som mala už málo.Malej dcérke veľmi chutia,po upečení som potrela vodou a pekne zmäkli,som rada,odporúčam!

gagika
Aj ja som dnes skusala tvoj recept a 100 bodov. Vyborne su! Dakujem za super recept!
mundaka
Práve si na nich pochutnávam :-). Sú výborné!
stresolienka
Dnes som robila tieto rožteky, s malou obmenou keďže som vegánka, namiesto smotany som použila sójový jogurt :). Sú geniálne! ďakujem za recept :)