Špaldové slivkové gule delikates
Autor receptu: spaldicka
Letná zdravá klasika. Zdravé sladké jednoduché jedlo.
3-4 porcie |
40 minút príprava |
15-20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky najemno nastrúhame a dáme do misky. Pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme polotuhé elastické cesto.
- Na podložku nasypeme špaldovú krupicu, cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme z nich valčeky. Z cesta nakrájame cca 1-1,5 plátky. Do každého vložíme slivku a vytvarujeme do guľky. Pomáhame si fintou: p.p. si ruku namočíme do vody - nie veľmi. Guľku ešte doguľkáme v špaldovej krupici, aby bola jemne obalená. Z tejto dávky cesta mi vyšlo 11 guliek:
- Guľky dáme variť do vriacej vody s 1 ČL morskej soli. Premiešame ich a varíme cca 3-4 minúty. Keď vyplávajú na povrch, mali by byť už uvarené.
- Uvarené guľky posypeme tofutvarohom a polejeme slivkovou šťavou. Je to určite zdravšie i chutnejšie ako ich poliať rozpusteným tukom!
- Príprava tofutvarohu:
Tofu rozmrvíme do misky, pridáme vanilkový cukor, trstinový cukor, citrónovú šťavu podľa chuti a jemne vymiešame. Zmes by mala byť hrudkovitá, nie krémová!
Prajem mňamóznu guľkomániovú chutičku!!! :-)