Špagety s orechami a omáčkou z parmezánu a tofu

Autor receptu: martinis

Špagety v trocha netradičnom šate - s vlašskými orechmi a omáčkou bez varenia z parmezánu, údeného tofu a jogurtu sú fajn jedlom pre vegetariánov ale aj tých, čo si len chcú spestriť jedálny lístok :-)

1
porcia
15 minút
príprava
6-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Predlohou mi dnes bol recept z knihy Hneď to bude ! - ktorá je plná zaujímavých jedál. Jedným z nich sú aj tieto špagety a tak som sa rozhodol sa s Vami podeliť o môj postup na ich prípravu :) Nepotrebujeme veľa surovín, postačí si nastrúhať polovicu balenia údeného, či bieleho tofu najemno, rovnako aj trocha parmezánu, ktorý dodá výraznú chuť.
  2. Vložíme do misky a pridáme dve lyžice bieleho jogurtu, pol lyžice olivového oleja a nahrubo nasekaný strúčik cesnaku. Vymiešame, aby sa všetko prepojilo, mala by vzniknúť dosť hustá omáčka, takže je dobré ju nariediť trochou vody. Špagety dáme variť do vriacej vody.
  3. Hotové špagety zlejeme, osolíme štipkou soli a zmiešame s dvoma lyžicami nasekaných vlašských orechov, omáčkou a trochou mletého čierneho korenia. Hotové jedlo ešte posypeme petržlenovou vňaťou :)
  4. Môj tip : Špagety uprednostňujem celozrnné, k tejto omáčke sa mi hodia viac. Zaujímavou obmenou je tak použitie mandlí či lieskovcov namiesto vlašských orechov.
  5. Veľmi rýchla a chutná nevarená omáčka, ktorú je možno pripraviť zo surovín, ktoré môžu byť viac-menej vždy po ruke. Verzia s údeným tofu je aromatickejšia, naopak biele tofu nechá lepšie vyniknúť chuť orechov a parmezánu. Je len na vás, ktorú variantu si zvolíte, oba sú zdravé, výdatné a chutné :-)