Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 21. októbra 2016

Vyzerá to ako pizza, nie je to pizza tak to tak ani volať nebudem. Bude to slaný koláč, vhodný aj pre bezlepkáčov :) Recept Zobraziť celý popisVyzerá to ako pizza, nie je to pizza tak to tak ani volať nebudem. Bude to slaný koláč, vhodný aj pre bezlepkáčov :) Recept bol uverejnený v časopise Apetit.

20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
1 ks
1 ks
Paradajková omáčka:
400 ml
2 ks
3 strúčky
podľa odvahy
 (oregano, bazalka, tymian)
100 g
Na oblohu:
200 g
6 - 8 ks




Postup

  1. 1

    Špagetovú tekvicu nakrájame na kolieska, odstránime vnútornosti, dáme na papier na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 20 - 25 minút. Nesolila som a nepotierala olejom.

    Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď vychladne, vidličkou napárame tekvičné špagety a dáme ich na savý papier nech sa odstráni prebytočná voda. Pridáme soľ, vajíčko, čerstvo mleté korenie a zmiešaním pripravíme cesto.

    Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokiaľ sa nám pečie tekvica, pripravíme si paradajkovú omáčku, ak už nemáme nejakú doma zavarenú. Ja som použila zavarené paradajky s bazalkou podľa @afatagy. Cibuľu som na troche oleja orestovala, pridala paradajkový pretlak a restovala som ho s cibuľou približne 10 minút, pridala som cesnak, chilli a zavárané paradajky. Vydusila som prebytočnú šťavu, osolila, okorenila, pridala trochu cukru a bylinky. Do rúry si dáme vyhriať pizza kameň, alebo plech. Na papier na pečenie natrieme cesto a vo vyhriatej rúre na 210 - 215 stupňov upečieme asi 20 minút, nech začnú jemne hnednúť okraje.

    Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na predpečené cesto vylejeme paradajkovú omáčku, roztrieme do strán, poukladáme mozzarelu na krájanú na kolieska a na polovicu nakrájané cherry paradajky a vložíme naspäť do rozpálenej rúry dopiecť, už tomu bude stačiť zhruba 10 minút, pri teplote 220 stupňov, pokiaľ sa syr roztopí. To by bolo všetko.

    Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Špagetovú tekvicu teraz naozaj predávajú za smiešnu cenu a ak máte zavarenú nejakú hotovú paradajkovú omáčku máte napečené za chvíľu. Nečakajte nejaké chrumkavé spodné cesto aké má pizza, ale je to zaujímavé a hodne variabilné jedlo, fantázii sa pri omáčke medze nekladú :) Ešte som sa trochu obávala ako to naporcujem, ale pomocou lopatky na koláče to šlo bez problémov. Možno recept ocenia takí, ktorí nemôžu zo zdravotných dôvodov múku a možno aj nejakí druhí... Dobrú chuť Vám.

    Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Špagetovou tykev jsem ještě neměla, nejvyšší čas to změnit. Tvůj recept se mi moc líbí, v jednoduchosti je krása!
tiginko
no prosím, aká telepatia - na dnes som si navarila do roboty špagetovú tekvicu vo veľmi vydarenej netradičnej fúzii s Miškiným Paneer Bhurji. Tvoj recept sa mi prevelice páči Zuzi, takže ukladám, lebo táto zeleninka mi chutí a vyhovuje
zuzanka1367
@tinca ,@mamatata2 ,@babav ,@terinka55 ,@monty469 ,@stanci11 ďakujem pekne, ak upečiete a pochutíte si budem rada. @haji teraz je tekvicový raj :) využi to a skús si ju kúpiť, ponúkam Ti ešte jeden geniálny recept na tekvicu od @kecemis  varecha.pravda.sk/recepty/parmesan-spaghetti-squash-s-par...
tento je fakt boží :) @tiginko to bude tým krásnym menom :) idem sa pozrieť po tej Miškinej tekvici, lebo ako správny Slovák som si tých lacných tekvíc prikúpila, že bude aj pre dcéru :) Ak nenájdem, prihoď mi prosím Ťa link. Všetkým Vám ďakujem a prajem oddychovú sobotu.
1x haji
tiginko
dobré ránko @Zuzanka - Miška tu ten recept tuším nemá, to mám z jej blogu a nie je to na tekvicu, ale na to, čo som k tej tekvici jedla :-) Hádam jej to nebude vadiť keď sem pridám recept:  akochutimasala.blogspot.sk/2011/02/paneer-bhurji.html...
U nás v Metre už je dostať Paneer, takže využívam občas jej recepty naň. A "jej" koreniny už sú u nás zabývané. V tomto prípade som ešte pridala navyše drvené paradajky. Mám veľmi rada jej jedlá, lebo sú rýchlo hotové a odnositeľné do roboty. Papa
haji
@Zuzanka1367 (22.10.2016 07:35)
Děkuji za odpověď i odkaz na receptík, jsi milá, Zuzi! Krásný víkend tobě, rodině a hladím Dinka!!
babidka
Ja patrim k tym "druhym" ktory take neico chuti :-) Vsetky tekvice zo zahrady som uz pozbierala a odlozila , prave som rozmyslala co sa este da urobit zo spagetovej , lebo tu mam najmenej odskusanu .V Apetite som ten recept musela asi prehliadnut...takze dakujem za recept .
siisa
Mám rada takéto jedlá hlavne na večeru. Úžasný receptík...určite vyskúšam a hneď si ho aj ukladám. Ďakujem :)
mijaita
Uz jsme s kamoskou dohodnute, upeceme spolecne, dyni mam v aute! Urcite se tu objevi i nase foto :-)
zuzanka1367
@haji rado sa stalo ,@babidka som rada, že sa páči a možno neprehliadla, je v novembrovom čísle , @siisa teším sa na spätnú väzbu, napíš ako chutilo, @kukulienka71 môže byť :) ja som k tomu nepotrebovala nič, ale rýchlo trovilo :) @mijaita na foto sa teším, dúfam, že nesklame...ďakujem Vám.
janger
Tie tvoje fotky, @zuzanka , su take male umelecke dielka. Tuto spagetovu tekvicu som este nikdy nerobila. Ak uvidim, kupim. A vyskusam.
luclup
Dnes spagetovu tekvicu @Monty469 kupila, dufam, ze bude coskoro tento tvoj recept u nas na stole (: Vyzera to uplne jednickovo perfektne, o chuti nepochybujem <3
1x haji
havino
ejha, paráda recept, na parádu, ja poznám špagetovú, asi najviac mi chutila, preto zo všetkých tekvic, lebo sa dá s ňou takto variť, piecť, ja som ju mala zo tri krát miesto špagiet, viem si túto chuť kvázy pizze predstaviť, vynikajúce niečo a bez výčitiek, no len tento rok už neviem či ju kúpim, nech nezakríknem, zajtra idem smer Kaufland, ak ju budú mať iste kúpim, ale tekvíc už máme vyše hlavy, od polievok, prívarkov, pečenej, placky, môj už ked vidí na linke tekvicu, že čo z nej ideš, ale ten tón, chuda moje :-) ved kukaj, čo jej bolo a to rozdanej, ojojoj


zuzanka1367
Aha plný fúrik strašiakov :) a ten svietiaci je usmiaty presne ako pani domáca, Môj chlap tekvicu v kuchyni môže len v spojení hovädzím vo vlastnej šťave, ináč reaguje ako Tvoja polovička :) Máš ich krásne si pracovitá dievčina, poteším sa ak odskúšate a bude Vám chutiť Teba aj @cesminke a ak pridáte nejakú pobobienku, tak to bude dokonalé :) Dík dievčatá.