Šošovica s cviklou a tekvicovým olejom

Autor receptu: pietroo

Ostalo mi trocha mäsového vývaru. Normálne to riešim tak, že ho šupnem do mrazničky, ale bolo ho málo, tak som chcel vymyslieť uplatnenie. Môj syn, keď bol študentom a občas si musel variť, skúšal kombináciu cvikly a šošovice. Len tak, stroho a jednoducho - cvikla, šošovica, soľ. Ale tá kombinácia mala niečo do seba. Spomenul som si na to a premýšľal, ako to doriešiť. Vyšiel mi skutočne výborný prívarok. Poznámka : do času prípravy som nerátal varenie cvikly - tá sa varí sama.

6
porcií
30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cviklu som dal variť vcelku, neolúpanú. Šošovicu som prebral a zalial studenou vodou. Očistil som mrkvu a petržlen a mohol som ísť robiť iné veci, kým sa cvikla uvarí a kým šošovica napučí.
  2. Po dvoch hodinách je cvikla uvarená a šošovica vyzerá, že už sa môže tiež postaviť na oheň. Cviklu som olúpal a postrúhal nahrubo a zatiaľ odložil bokom. Keď šošovica bola polomäkká, pridal som koreňovú zeleninu, bobkový list, nové korenie, osolil som a okorenil, zalial vývarom, znova zakryl a varil ďalej.
  3. Keď už trocha zmäkla aj zelenina, pridal som do hrnca cviklu. Na masti som podusil pokrájanú cibuľu. Keď zosklovitela, pridal som k nej nadrobno pokrájaný cesnak, ešte chvíľu posmažil a šupol tiež do hrnca. Pór som pokrájal a pridal aj ten. Pór musí prísť až pred dokončením, aby sa nerozvaril. Veľa som nefotil - jednak som nevedel, či z toho niečo bude a potom ani nebolo veľmi čo fotiť, všetky úkony boli obvyklé a jednoduché. Z procesu výroby mám len túto jednu.
  4. Ochutnal som a dosolil, dokorenil. Cítil som, že chuti pomôže ocot, trocha som okyslil. Ešte krátko povaril a hotovo. Na tanier za naberačku prívarku, na to vajíčko a - pozor, toto je výborné - lyžica tekvicového oleja navrch. Tekvicový olej je vynikajúci a toto je preň ideálna aplikácia.