Smotanovo-oškvarkové pagáče fotorecept

strigus - fotkastrigus, 31. augusta 2010
Smotanovo-oškvarkové pagáče (fotorecept)
Foto: strigus

Tieto pagáčiky sú v našej rodine veľmi obľúbené, robievame ich často. Chutia výborne aj pár dní po upečení. Ak sa z nich niekedy náhodou Zobraziť celý popisTieto pagáčiky sú v našej rodine veľmi obľúbené, robievame ich často. Chutia výborne aj pár dní po upečení. Ak sa z nich niekedy náhodou zvýši, odložíme ich do mrazničky a po vybratí sú znova chutné - ako čerstvé.

10+30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
125 ml
1 ks
2 ks
podľa potreby
120 g
Plnka:
300 g
1 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Z droždia, mlieka, 1 čl múky a 1 čl kryštálového cukru si pripravíme kvások, hotový vlejeme do zvyšnej preosiatej múky, pridáme ostatné suroviny potrebné na cesto. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote. Spravíme si plnku: škvarky zomelieme, pridáme vajce, smotanu a veľa slaného (soľ, vegeta), až sa bude zdať plnka veľmi presolená - cesto soľ stiahne, soľte ako čerstvo zamilovaní :))

    Smotanovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto postupne po menších kúskoch rozvaľkáme na 2 - 3 mm hrúbku (cca na 25x50 cm pláty), natrieme plnkou (ak by sa zle roztierala, bola hustá, treba zriediť kys. smotanou) a zrolujeme.

    Smotanovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zrolované, naplnené cesto nakrájame na pekné trojuholníčky...

    Smotanovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...poukladáme na vymastený plech, potrieme mierne rozšľahaným bielkom a dáme piecť...

    Smotanovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...kým nechytia takúto krásnu zlatistú farbu. Dobrú chuť :)

    Smotanovo-oškvarkové pagáče (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

alexdidi
Pagáče vyzerajú výborné a isto aj tak chutia....robila som podobné, ale namiesto škvariek bolo maslo a cesnak, tiež dobré...
kucharronald
Naozaj vyzerajú výborne :) Už zajtra ich spravím :) Dúfajme, že máme doma oškvarky :) Kuknem :)
ketty3811
Fakt vyzerajú výborne.Škoda,že nemám doma škvarky.Zajtra je voľno,tak by som ich vyskúšala.Ale uložím si recept a určite čoskoro urobím.:-)
dobizu
Aj ja robím podobné, ale do máplne dávam maslo, cesnak a syrokrém! Ale určite vyskúšam aj so škvarkami, naši ich zbožňujú. Vďaka!
janger
Su krasne, len skoda. ze namam oskvarky. Recept si odlozim, dakujem.
lubjak
vyzeraju uzasne,len do nich zahryznut,mnam
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Určite vyskúšam. Už na pohľad sú pekné. Mne sa vžedy povykacujú a rozplacnú. V čom to je???
ocenko
no zasnem vyzeraju vyborne vyskusam ja robievam prekladane je stym viacej roboty ale idem a spravim tieto mam doma skvarky bola som totiz v madarsku a odtial si vzdy donesiem su ako doma vytopene dakujem za dobry recept .
alzbetka2
@esi , povykacované sú najlepšie:), aspoň pre mňa. ja robievam tiež pagáče so smotanou, ale smotanu dávam do cesta. tiež dlšie vydržia,pravda, ak sa nestihnú zjesť
tetuska
ja som tam doteraz dávala strúhaný syr, skúsim aj so škvarkami, veľmi dobrý nápad...
evanaaa
Práve je v Kauflande akcia na slaninu, už sa mi aj masť míňa, mala by som pár oškvariek vytopiť, veď sa dávno chystám z nich urobiť niečo takéto, ale kto ich nemá, ako píšete, aj ostatné plnky sú dobré, najmä tá s cesnakom.
22janka22
Aj my také robíme, ale cesnakové so sezamom. Určite skúsim túto oškvarkovú variantu. Milujem oškvarky...
strigus
dajú sa robiť akokoľvek - s oškvarkovou plnou alebo cesnak+maslo+syr+petržlenová vňať alebo len šunkové, len syrové atď.. a tiež sa dajú na sladko: do cesta sa pridá kryštálový a vanilkový cukor s citrónovou kôrou a plnka: kakao/džem/tvaroh/mak/orechy... fantázii sa medze nekladú :)
helca103
dnes som ich robila, polovicu zo škvarkami a druhú s cesnakom sú naozaj užasné ale na budúce musím urobit dojitú dávku.....len sa tak po nich zaprášilo.Cesto je velmi chutné takže sa stáva mojim stálim členom v receptári na slané aj sladké.
PS: veru je to tak cesto stiahne to množstvo soli v škvarkách....aj som mala obavu ale zbytočne.
Ďakujem za skvelý tip...
strigus
@helca103 som rada, že sa ti zapáčil, cesto je ozaj dobré. Odkedy ho poznám, používam už len ten recept. :)
helca103
Urobila si velmi dobre že si ho zverejnila , poznam vela receptov ale tento ma dostal je velmi dobrý a v našej rodine sa už ine ani robit nebudú,dnes som robila sladku variantu a do zajtra veru nevydržia :-)
zdezda
S ú fakt najpapapanejšie, roládičkové, oškvarkové koláče, ďakujem, aj moji boli maxiiiiii spokojní :-)
adava
no veru hneď ich idem urobiť a verím tomu,že budú fantastické!!!
strigus
@danulienuska , na sladké pridáš do cesta len štipku soli, cukor kryšt. a vanilkový podľa chuti, netreba veľa a plnka: zmiešať džem a kakao alebo cesto potrieť olejom a posypať kakao/mleté orechy/škoricový cukor/mletý mak ochutený... podľa fantázie a chuti :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia