Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou fotorecept

zuzanka1367 - fotkazuzanka1367, 3. augusta 2015

Z mála veľa, tak by som nazvala v skratke to čo som vybrala z rúry :) Inšpirácia Inkitchenopen. Nachovala som s ním kopu ľudí Zobraziť celý popisZ mála veľa, tak by som nazvala v skratke to čo som vybrala z rúry :) Inšpirácia Inkitchenopen. Nachovala som s ním kopu ľudí a ešte ja ostalo.

15 minút
príprava
50-55 minút
na 180-185 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
1/2 bal.
70 g
125 g
10 g
1 ks
4 PL studené
štipka
Ovocná náplň:
500 g čerstvé
2 ks
1 PL
2-3 PL
pár kvapiek na jablká
Plnka krupicová:
1 l
180 g
70 g
3-4 lyžice
4 ks
200-250 ml
1 mokka lyžička
 na potretie cesta




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvaríme krupicu (grísik) Do horúceho, osladeného mlieka pomaly za stáleho miešania prisypávame detskú krupicu, varíme približne 10 minút do zhustnutia. Pridáme maslo, vmiešame do krupice, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť

    Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ chladne krupica máme dostatok času na pripravenie cesta a na krájanie ovocnej plnky. Na cesto zmiešame všetky suroviny, múku, cukor, vajce, maslo, PDP, mlieko a soľ na poddajné cesto, veľmi sa s ním nehráme, aby sa nám maslo netopilo a zabalené do fólii odložíme do chladničky do ďalšieho použitia. Slivky umyjeme, prekrojíme, vyberieme jadrá, jablká obielime, jadrá odstránime a nakrájame na mesiačiky, pokvapkáme citrónom, aby nezhnedli.

    Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odmeráme si papier na pečenie vo veľkosti plechu. U mňa plech o rozmeroch 35x25 cm. Cesto si rozvaľkám priamo na papieri a prenesiem do plechu, tak, aby vytvorilo aj boky. Cesto potrieme slivkovým lekvárom. Naukladáme striedavo pripravené ovocie. No a tu sa chybyčka vlúdila :) Vy si teraz ovocie posypte škoricou a cukrom, načo som ja samozrejme počas kvákania s dcérou zabudla :D

    Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krupicová kaša vychladla, premiešame ju a zašľaháme do nej postupne 4 vajcia a smotanu, vzniknutý krém navrstvíme na ovocie, poklepeme plechom, aby sa všade dostalo a uhladíme povrch. Tu mi zasvietila žiarovka, že som neškoricovala, tak som uhladený krém posypala škoricou a cukrom a podľa možností som ho zapracovala do plnky :) Vložíme do rúry vyhriatej na 185 stupňov a pečieme približne 50-55 minút.

    Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí pokrájame na útvary, aké sa Vám podarí, je ho naozaj za plný plech, takže ak ste doma dvaja uberte zo surovín. Nie je to nejaký luxus, ale poteší.

    Slivkovo-jablkový koláč s krupicovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia