@jerica Končia v záhrade slivky , nedalo mi , aby sme nemali slivkové guľky , ja s tvarohom a manžel s makom . Zobraziť celý popis@jerica Končia v záhrade slivky , nedalo mi , aby sme nemali slivkové guľky , ja s tvarohom a manžel s makom . Ponúkam vám môj postup , ktorý ma naučila moja babička z Modry.
Postup
-
1
suroviny : zemiaky uvarené v šupke,hrubá múka , detská krupica , maslo,vajce,cukor,soľ,
-
2
na strúhadle postrúham uvarené , očistené zemiaky
-
3
zemiaky,múku , krupicu,soľ,vajce,maslo,cukor spolu vymiesim , keď je cesto riedke pridám ešte trochu múky , ale nesmie byť zas veľmi tuhé ,
-
4
vymiesené dám na dosku ,
-
5
vymiesené cesto rozdelím na polovicu , spravím do tvaru šulca priemeru 4-5cm , odkrajujem , vkladám slivku do ktorej som vložila z kocky cukru polovicu
-
6
slivku cestom obalím , môžeme cestom obaliť natenúčko , rukami ju dotvarujem , netreba sa toho báť , aj ja som začínala , praxou som sa vylepšovala.
-
7
obalené v zemiakovom ceste
-
8
slivkové gule dám do vriacej vody
-
9
varím chvíľu , kým nevyplávaju napovrch , sitkom vyberiem
-
10
do pripraveného kastróla dávam lyžicu masti , lyžicu masla,
-
11
z druhej časti cesta našúľam šúľance
z dru -
12
uvarené guľky
-
13
guľky so šúlancami
-
14
guľky so šúľancami , posypané makom a práškovým cukrom
S makom sú veľmi chutné.Hoci som dnes na obed mala chutné jedle-bedle,hneď by som si dala za nimi ako zákusok tvoje guľky so šúlancami.
Pekne spracovaný a nafotený recept.
Makove su moje najoblubenejsie ,ale u nas nerastu bystricke slivky
ani mak :-( , ani sulance bez maku mi nechutia.
Ďakujem, naozaj dobrý recept.
@ebaka aj tebe ďakujem,je to už v pasé,ale úprimne :-)
múčne babkovské jedlá mám radšej ako mäsové...
škoda-musím obmedzovať cukor-pre vlastný cukor..tak to už v rokoch chodí...ale pár mi ich neuškodí..tak aspoň takto-virtuálne...dobre padne..:-)
Ja si nekontrolujem cukor, skôr tuk, určite mám pečienku ako dobre vykŕmená húska, samá mastička :-(