Slivkové gule (fotorecept)

Autor receptu: andy54

My ich papáme so strúhankou. Uvarené cesto môžete obaliť makom, orechmi, alebo kakaom.

6-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. V šupke a v mierne solenej vode si uvaríme zemiaky. Ošúpeme a roztlačíme ich. Pridáme vajíčka, soľ a maslo.
  3. Pridáme múku. Vymiesime si cesto a necháme chvíľu oddýchnuť na pomúčenej doske.
  4. Medzitým si na panvicu dáme trocha olivového oleja, strúhanku a cukor.
  5. Na polomiernom ohni opečieme strúhanku do tmavohneda tak, aby sme ju nespálili.
  6. Cesto rozvaľkáme na 0,5 cm hrubé cesto. Rozkrojíme na štvorčeky a na ne pokladáme slivky. Ak máme veľké slivky, môžeme ich rozkrojiť na polovicu, aby neboli veľké gule.
  7. Urobíme si guľky.
  8. Zo zbytku cesta si urobíme šúľance. Ja ich robím tak, že si urobím jeden veľký šúľanec. Potom nakrájam asi 0,5 cm krúžky. Z nich znova urobím šúľanec. Ak je dlhý, tak ho prekrojím na polovicu.
  9. Hotové guľky dáme do vriacej vody. Zľahka premiešame. Keď nám guľky vyplávajú nahor, odstopneme si 5 min a vyberieme ich do strúhanky. Obalíme ich a dáme do misky.
  10. Šúľance tiež dáme do vriacej vody, no tie necháme len 3 min. Dáme do strúhanky a premiešame. Naberieme na tanier aj s guľkami a po ťažkej drine sa do nich pustíme. Dobrú chuť.