Slepačia polievka s pečeňovými knedličkami /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Moja mama varievala v nedeľu z mladej sliepky slepačiu polievku, do ktorej robila
pečeňové
knedličky. Je to veľmi chutná, výživná a výdatná polievka, na nedeľu ako stvorená.
Táto
nádherne voňavá, číra polievka má liečivú silu, je vhodná rovnako pre slabých a
chorých, ako aj
pre deti, ale aj ostatných.
6 - 8 porcií |
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Sliepku som vypitvala, umyla a aj s hrabákmi som ju nachystala na varenie. Droby som si odložila na inokedy.
- Očistila som si potrebnú zeleninu.
- Pripravila som potrebné koreniny.
- Sliepku som zaliala studenou vodou, osolila, varila som ju pomalým, sotva znateľným varom asi 1 a pol hodiny za zbierania peny, aby vývar bol krásne číry. Pridala som na hrubé kusy pokrájanú zeleninu, koreniny, petržlenovú a zellerovú vňať a varila som prikryté veľmi pomalým varom ešte hodinu.Zelenina sa nesmie rozvariť, má zostať trošku al dente.
- Kým sa polievka varila, pripravila som pečeňové knedličky. Na jemno som posekala petržlenovú vňať.
- Cibuľu som tiež pokrájala na jemno.
- Na rozohriatom oleji som v panvici najprv orestovala cibuľu do sklovita, krátko som orestovala ešte s petržlenovou vňaťou a nechala som úplne vychladnúť.
- Do misy som dala vo vode namočené, dobre vytlačené žemle, vajcia, soľ a čerrtstvo mleté čierne korenie.
- Ostrým nožom som naškriabala pečeň, blanku z pečene, ktorá zostala po jej naškriabaní, som vyhodila.
- K žemliam som pridala vychladnutú orestovanú cibuľu s petržlenovou vňaťou.
- Pridala som pečeň, celé som spolu dôkladne prepracovala a zahustila strúhankou. Masu som nechala 1 hodinu odstáť v chladničke, aby sa dobre prepojili chute.
- Z masy som vlhkými rukami vytvarovala malé knedličky, niečo väčšie ako vlašský orech, pretože varením vo vývare značne zväčšia svoj objem. Varila som ich v menšom množstve scedeného vývaru asi 10 minút pomalým varom prikryté pokrievkou.
- Zeleninu z vývaru som pokrájala na kolieska, varené mäsko zo sliepky som odložila na dalšie spracovanie. Do tejto polievky s pečeňovými knedličkami ho nedávam.
- Zo scedeného vývaru som odobrala na varenie pečeňových knedličiek do iného hrnca.
- Na tanier som dala pokrájanú zeleninku, uvarené pečeňové knedličky, zalialala som ich horúcim vývarom a hojne posypala petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť prajem.