Slávnostná gaštanová torta

paploska - fotkapaploska, 12. januára 2013
Slávnostná gaštanová torta
Foto: paploska

Pôvodne to mala byť torta. Potrebovala som však viac koláčikov, a tak som dávku zdvojnásobila. V recepte uvádzam množstvo na celý veľký pekáč, ale Zobraziť celý popisPôvodne to mala byť torta. Potrebovala som však viac koláčikov, a tak som dávku zdvojnásobila. V recepte uvádzam množstvo na celý veľký pekáč, ale ak sa rozhodnete pre tortu dávku znížte o polovicu. Torta je je naozaj slávnostná, kalorická ale veľmi chutná :-) V prípade intolerancie na mlieko sa jej však musíte vzdať. (tak ako ja ) Pôvodný recept je od p. Mareka Brezinu. Ja som ho mierne :-) upravila a zjednodušila.

32
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

6 ks
180 g
60 ml
5 lyžíc
6 lyžíc
400 ml
250 g
400 g
2 lyžice (kukuričný škrob)
400 g
500 ml
5 lyžíc
 strúhaná




Postup

  1. 1

    Bielka vyšľaháme do tuha s cukrom (180g) a žĺtka vyľaháme do peny s olejom. Múku zmiešame s kakaom.

    Slávnostná gaštanová torta  - obrázok 1
  2. 2

    Do snehu pomaly zamiešame vyšľahané žĺtka a postupne v jednom smere opatrne pridáme múku zmiešanú s kakao. Vznikne nám husté cesto.

    Slávnostná gaštanová torta  - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na vymastený plech a pečieme cca 30 min pri 160 st. Po upečení cesto necháme vychladiť a natrieme domácim marhuľovým džemom.

    Slávnostná gaštanová torta  - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plnku. Maslo necháme odpočívať v kuchyni a pri izbovej teplote ho vyšľaháme do peny. Do cca dc mlieka pridáme škrob a vymiešame. Zvyšok mlieka necháme zovrieť a pridáme doň cukor a za stáleho miešania pridáme mlieko so škrobom. Varíme ako klasický puding (cca 4 min.) Necháme vychladnúť. Puding po malých dávkach pridávame do vyšľahaného masla. Opatrne a pomaly, aby sa nám plnka nezrazila. Obe časti musia mať rovnakú teplotu.

    Slávnostná gaštanová torta  - obrázok 4
  5. 5

    Do maslovej plnky po malých dávkach vmiešame gaštanové pyré. Pozor obe časti musia mať rovnakú teplotu. V tomto bode sa naozaj neponáhľajte, lebo sa vám to môže ľahko zraziť. Gaštanové pyré by malo byť čisté (bez cukru) a doma pripravené, ale ja ho kupujem mrazené a poslúži skoro rovnako ale hlavne rýchlejšie.

  6. 6

    Vyšľaháme 37% šľahačku (dobre poslúži aj 33%). Na cesto potreté džemom pridáme najskôr gaštanovú plnku, potom šľahačku a v závere ozdobíme podľa chuti. Ja som zvolila čokoládu.

Diskusia k receptu

ywett
krásny zákusok a rada by som ochutnala :-)
3sandra3
to musí byť úžasne chutné :-) krásne si ho pripravila
paploska
ďakujem aj by som vám dala ochutnať, ale rýchlo sa minul :-)
merylin
Nevadí že si nespravila tortu ,aj takto vyzerá super,, a chutný je určite alebo už bol,ked píšeš že sa minul...
medovnicek
piekla som niečo podobné a bolo to výborné, ten tvoj koláčik krásne vyzerá
douglas
Je to krasne vypeceny kusok. Takato farebna postupnost u torticiek je takmer dokonala. Palec nahoru!
evanaaa
Výborný koláčik - iste, a tá gaštanová plnka sa mi páči. Mne by stačila aj polovičná dávka. A ozaj dávaš sneh do vyšľahaných žĺtkov, nie naopak? Lebo niekedy záleží aj na postupe.
paploska
@evanaaa asi si si to zle prečítala :-) robí sa to opačne. do snehu sa pridávajú žĺtka vymiešané s olejom. Inak pečiem koláče opačne. Sneh pridávam do žĺtok vyšľahaných do peny s cukrom. Toto zaujalo aj mňa (ten opak) a vyšlo to. Cesto bolo krásne nadýchané.
marienka44
Ja väčšinou pečiem týmto "obráteným postupom", t.j. najprv sneh a potom do neho žĺtka. Je to vynikajúci postup, lebo šetrí aj jednu nádobu zašpiniť!
amelia11
ked sa použije kupované gašt.pyré tak nemusí ísť toľko veľa cukru - 250g!, je to potom strašne sladké..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia