Strukovinová polievka

Slávna antirakovinová polievka (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Sľúbil som Vám niečo nové, pre zdravie, nerušený chod zažívacieho traktu a naviac aj pre štíhlu líniu. Vždy som sa snažil by „galanterný” ku krajšej nežnej časti populácie našej spoločnej Matičky Zemi. Preto nezabúdam, že míľovými skokmi sa aj ku nám rúti leto a ony sa nám potrebujú predviesť v nových plavkách. Motivácia z rcp „Dr. Fuhrman´s famous anti-cancer soup” v „Jedz aby si žil” na str. 264. Množstvo surovín v rcp je však pre veľkú rodinu. Stačí ½, možno 1/3. .… sľuby sa majú dodržiavať!

10-12
porcií
30-45 minút
príprava
150-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Časť zeleniny na ukážku, ja som ešte pridal viazaničku čerstvého mladého špenátu.
  2. Do väčšieho hrnca som nasypal po ½ hrnčeka suchého hrášku a fazule, zalial 6 hrnčekmi vody, priviedol do varu a pri zníženej teplote nechal 33´ povariť.
  3. Medzitým som očistil a pokrájal všetky pripravené ingrediencie; cuketky, kel toskánsky, špenát, stonky zeleru a inšô.
  4. Postrúhal cibuľu, pokrájal pór, pripravil zmes korenín Mrs. Dash (môžete použiť bársakú zmes korenín, mala by však byť bez soli)...
  5. ...a postupne ich pridával do hrnca s variacimi sa strukovinami.
  6. Pripravená dávka bola naozaj veľká, tak som musel vždy počkať, než sa jej množstvo dusením postupne zredukovávalo.
  7. Podľa originálneho rcp som si pripravil aj huby (na obr. sú: portobella, šampiňóny a cremini)
  8. Keď sa suroviny v hrnci dusením dostatočne zredukovali, trvalo to asi 40´, posypal som ich 2 kopcovitými PL zmesi Mrs. Dash a zalial karotkovou šťavou, ktorou som nahradil surovú karotku (mrkvu).
  9. Listová zelenina sa uvarí veľmi rýchlo, pridal som ju, postupne na štyri razy, do hrnca až teraz.
  10. V tejto časovej relácii je potrebné z hrnca odobrať ½ objemu polievky a v kuchynskom robote ho rozmixovať, spolu s kešu orieškami, na hladkú konzistenciu; ja som túto časť vynechal, do polievky pridal pokrájané huby (časť šampiňónov som odložil na posyp pri servírovaní), nechal dobrú pol hodinku povariť, až strukoviny úplne zmäkli.
  11. Takto uvarená polievka získala krásnu zdravú zelenú farbu! Dovoľujem si pridať aj poznámku, ktorou Dr. Joel Fuhrman končí svoj originálny rcp: šťava, pripravená z organických karotiek a zelerových stonkov, zvýrazní chuť tejto polievky na maximálny stupeň!
  12. Servíroval som ju ozdobenú plátkami šampiňónov a na jemno pokrájaným stonkovým zelerom (asi po PL).
  13. Na oko pôsobí celkom príťažlivo. Ja som ju jedol 3 razy 3 dni po sebe a akosi jej neubúdalo. Aj Vy si, prosím, množstvo surovín zredukujte podľa vlastnej predstavy, lebo ak ma budete nasledovať a uvaríte túto polievku v „plnej zostave” ako 10 porcií, vraj, budete ma „spomínať”, až sa mi bude čkať!
  14. Na druhý deň mi však pani, ktorá ma pri sebe strpí, odmietla jesť túto, podľa nej pôstnú polievku, tak som jej ju musel „nadstaviť” uvareným párkom a „volským okom”! Tretí deň už túto „zoštíhľujúcu” polievku, odmietla jesť rozhodne a kategoricky. Krémová konzistencia aj tejto polievky však „provokuje”! Podľa rady experta na slovo vzatého, prof. Fedora Malíka, je ku krémovej polievke vhodný mladý Müller – Thurgau. Pamätám sa, že niekedy okolo roku 1985 som sa v Tepliciach v Čechách, dobrovoľne obetoval na prísne „mäsovú” diétu 8A, ktorú dozorovaj MUDr. Brůža. Aj vtedy sme mali povolené a odporúčané, denne vypiť 500 ml suchého vína ako strik, alias „fröč”. Za 21 dní som „zhodil” 13, 75 kg. … ale dlho mi to však nevydržalo!