Slaný koláč

Slaný tvarohový koláč (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

15 minút
príprava
55 minút
na 190-220 °C

Postup

  1. Hladkú múku a studené maslo spracujeme prstami na "drobenku", pridáme 1-3 PL studenej vody. Ja som pridala aj trochu celozrnnej múky, preto som potrebovala 3 PL vody + 1PL kyslej smotany. Vypracujeme cesto a dáme ho do chladničky stuhnúť. Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou a vyložíme vychladeným cestom, potiehneme ho aj na kraje. Cesto popicháme vidličkou a dáme do rúry vyhriatej na 220 stupňov predpiecť na 10 min. Rúru potom stiahneme na 190 stupňov.
  2. Na náplň zmiešame tvaroh, vajíčka (použila som 4 ks nakoniec), kyslú smotanu, soľ, podľa chuti mletú červenú papriku a na jemno nakrájanú cibuľu. Kto má rád, pridá aj kôpor, u nás doma je v nemilosti, takže bez neho.
  3. Na predpečené cesto vylejeme tvarohovú zmes a na vrch dáme opraženú slaninu. Pečieme na 190 stupňoch asi 45 min., treba sledovať. Rúru počas pečenia neotvárať. Keď je koláč upečený do zlata a náplň stuhnutá, koláč je hotový. Môžeme ho nechať chvíľu vo vypnutej rúre, keď potrebuje "dôjsť". Pred krájaním necháme koláč chvíľu postáť a stuhnúť. Podávame s kyslým mliekom alebo čerstvým šalátom.